23 / 12 / 2024

Fatih'te tarihi medrese ve camiler restore ediliyor!

Fatih'te tarihi medrese ve camiler restore ediliyor!

İstanbul'un sınırlarını içine alan Fatih ilçesindeki 10 bin 400 tarihi eserden 300'ü, 2004 yılından 2015 yılının sonuna kadar, yaklaşık 150 milyon Türk Lirası harcanarak restore edildi.



İstanbul'un merkezi ve Osmanlı döneminde "Nefs-i İstanbul" olarak adlandırılan, Fatih Sultan Mehmed'in fethettiği İstanbul, bugün Fatih ilçesi olarak biliniyor.


Tarihi Yarımada adıyla da anılan Suriçi'ndeki Osmanlı medeniyetinin miraslarından medrese, tekke, cami, çeşme, kütüphane, han, hamam gibi tarihi eserler ihya ediliyor. Fatih'teki 10 bin 400 tarihi eserden 300'ü, 2004- 2015 yılları arasında yaklaşık 150 milyon Türk Lirası harcanarak yeniden kullanılabilir hale getirildi. 


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Suriçi de denilen Fatih ilçesinde bulunan tarihi eserlerin restorasyonuna ilişkin AA muhabirinin sorularını cevapladı. Demir, Tarihi Yarımada'da 10 bin 400 tarihi eser olduğunu belirterek, bunların bir kısmının anıt eser niteliği taşıdığını kaydetti.


Fatih Sultan Mehmed'in fethettiği İstanbul'daki medrese, tekke ve camilerin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini ifade eden Demir, ilçede 2004 yılından 2015 yılının sonuna kadar, yaklaşık 150 milyon Türk Lirası harcayarak 300 tarihi eseri hayata döndürdüklerini vurguladı. İlçede 4 bin tarihi eserin de projelerinin yapıldığını anlatan Demir, eserlerin envanterinin çıkarılmasını için çalıştıklarını dile getirdi. 


Demir, 16'ncı Osmanlı Padişahı 1. Ahmed tarafından Sultanahmed Külliyesi'nin bir parçası olarak 1617'de yaptırılan Dar'ül Hadis Medresesi'nin de restore edildiğini söyledi. 


Sultanahmet Medresesi'nin restorasyonuna 5 milyon 700 bin Türk Lirası kaynak


İl Özel İdaresi ve Fatih Belediyesi olarak, Sultanahmed Medresesi'nin restorasyonu için 5 milyon 700 bin lira harcandığını kaydeden Demir, Sultanahmed Medresesi'nin kuruluş amacına uygun hizmet vermesi için İstanbul Sultanahmed Vakfı'na tahsis edildiğini anlattı. Demir, "Sultanahmed Medresesi’nin diğer medreselerden farkı şadırvanı. Şadırvan tek parça mermer bloktan oluşuyor. Blok mermer, içi oyularak şadırvan haline dönüştürülmüş. Olağanüstü bir eser" ifadelerini kullandı.


Mustafa Demir, Fatih'te restore edilen diğer medreseleri de şöyle sıraladı:


"Cevri Kalfa Sıbyan Mektebi, Sinan Paşa Medresesi, Hadım Hasan Paşa Medresesi, Gazanfer Ağa Medresesi, Ekmekçizade Ahmet Paşa Medresesi, Rüstem Paşa Medresesi."


"Ülkede 1997 ile 2002 yılı arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon sayısı 45 iken, son 12 yılda içerisinde yapılan restorasyon sayısı, 4 bin 500'e ulaştı" diyen Demir, "Çok muazzam bir gelişme ve ilerleme var. Türkiye'nin, tarihi eserlerin restorasyonu konusunda geldiği konum, restorasyon tekniği, malzeme bilgisi, uygulamaları göz önünde bulundurduğunuzda epey bir mesafe kat ettiğini görüyoruz" şeklinde konuştu. 


Kayıp camiler ortaya çıkarılıyor


Medreselerin yanı sıra tekkelerin restorasyonunu da gerçekleştirdiklerini ve onları da eğitim ve bazılarının da kütüphane amaçlı kullandıklarını aktaran Demir, kayıp tarihi camileri de ortaya çıkardıklarını dile getirdi.


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, sözlerini şöyle tamamladı:


"İhya camilerimiz de bulunuyor. Yani kaybolmuş, yerinde gecekondu vesaire yapılar var. Bulundukları yerlerle ilgili de Anıtlar Kurulundan izin almak suretiyle kazı yaparak temellerine ulaştık. Bu şekilde restorasyonunu bitirdiğimiz 28 camimiz var. Maalesef şehrin içinde kaldığı halde terkedilmiş, yıkılmış camilerle karşılaştık. Bazı camilerin mihrabı bile yoktu. Bunlar arasında Mevlana Kapı’da Tarsus Mescidi ve Unkapanı'ndaki Piri Mehmet Paşa Camisi var. Piri Mehmet Paşa Camisi bölgesinde yaptığımız kazılarda caminin kalıntılarına ulaştık. Bu caminin projesinin yapılması, onaylanması ve raporların alınması 7 yılımızı aldı. Cami 9 ayda ihya edildi. Aralarında Alman çeşmesinin de bulunduğu 200'ü aşkın tarihi çeşmenin de restorasyonlarını gerçekleştirdik." 


AA




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul'un merkezi ve Osmanlı döneminde "Nefs-i İstanbul" olarak adlandırılan, Fatih Sultan Mehmed'in fethettiği İstanbul, bugün Fatih ilçesi olarak biliniyor. Tarihi Yarımada adıyla da anılan Suriçi'ndeki Osmanlı medeniyetinin miraslarından medrese, tekke, cami, çeşme, kütüphane, han, hamam gibi tarihi eserler ihya ediliyor. Fatih'teki 10 bin 400 tarihi eserden 300'ü, 2004- 2015 yılları arasında yaklaşık 150 milyon Türk Lirası harcanarak yeniden kullanılabilir hale getirildi. Restorasyonu gerçekleştirilen yerler arasında Tarsus Mescidi de yer alıyor. 



Sabah


Geri Dön