29 / 04 / 2024

Fatima kasabası ile Selçuk'un kardeş şehir anlaşması Cumartesi günü imzalanıyor!

Fatima kasabası ile Selçuk'un kardeş şehir anlaşması Cumartesi günü imzalanıyor!

Porteki z'de bulunan ve yılda 9 milyon turisti ağırlayan Fatima kasabası ile Meryem Ana Evi 'nin bulunduğu Selçuk'un kardeş şehir olma anlaşması Cumartesi günü imzalanıyor




İzmir'in önde gelen turizmcilerinden Dilek Araç'ın gündeme getirdiği, yılda 9 milyon turist ağırlayan ve inanç turizmin merkezi konumundaki Portekiz'de bulunan Fatima kasabası ile Meryem Ana Evi'nin bulunduğu Selçuk'un kardeş şehir olma çağrısı yanıt buldu. Seçim sonrası göreve başlayan Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, ilçenin turizmini katlayacak anlaşmayı Cumartesi günü Portekiz'de imzalayacak. 


İnanç turizmi

Kardeş kent fikrini 8 yıl önce ortaya atan isimlerden Di Ar Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Araç, inanç turizmi kapsamında Fatima'ya gelen yılda 10 milyon Hristiyanın bir bölümünün Selçuk'a çekilmesi ve ilçeye gelen turist sayısının 4 milyona çıkarılması hedeflemişti. Bunun üzerine  İzmir  Valiliği'nin de ortakları arasında yer aldığı İzmir Kongre Turizm ve Tanıtım A.Ş, katolikler için kutsal olan 2 kenti, "kardeş" yapmak için kolları sıvamıştı.


Yeni Asır yazmıştı

Yeni Asır da iki kent arasındaki kardeşlik bağlarını gündeme taşırken Dilek Araç, aradan geçen 8 yılın ardından seçim öncesinde bir değerlendirme yaparak inanç turizminin 20 milyar dolarlık bir sektör oluşturduğunu dile getirmişti. Araç, "Biz de yılda 10 milyon turist ağırlayabiliriz. Bunun için herkes taşın altına elini koysun. Yoksa bu turizmden her yıl kazanacağımız 1 milyar doları kaybetmeye devam ederiz" demişti.


Başkan açıkladı

Seçimlerin ardından Selçuk'ta başkanlık koltuğuna oturan AK Partili Dahi Zeynel Bakıcı, sektörün umutla beklediği haberi verdi. Bakıcı, Fatima kasabası ile Meryem Ana Evi'nin bulunduğu Selçuk'un kardeş şehir olacağını açıkladı. Bakıcı, beraberindeki resmi heyetle Cumartesi günü Fatima kasabasının bulunduğu Portekiz'in Ourem Belediyesi ile karşılıklı işbirliği anlaşması imzalayacaklarını belirterek, "İşbirliği anlaşmasından sonra Ourem Belediye Başkanı ve beraberindeki heyet, Selçuk'a gelip nihai Kardeş Şehir Protokolü imzalayacağız" dedi. 


Tanıtım hamlesi

Kardeş şehir protokolü ile hem Selçuk'un hem de İzmir'in kazanacağını dile getiren Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, "12 Temmuz'da Fatima'ya yapacağımız ziyarette iki farklı kültürün sosyal, kültürel ve ticari işbirliklerinin ilk adımını atacağız. Her yıl on milyonlarca turist ağırlayan inanç turizminin yoğun olduğu Fatima ve Selçuk'un işbirliği ile dev bir tanıtım hamlesi yaratacağımızı düşünüyorum. Fatima ile yapacağımız ortak projeler sayesinde Fatima'yı ziyaret eden Hristiyanlar Selçuk'u ve Meryem Ana Evini de tanıyacak. Selçuk'a ve İzmir'e gelen turist sayısı artacak. Yaptığımız inanç turizmi hamlesiyle hem Selçuk hem de İzmir kazanmış olacak" dedi.


"Deniz için gelen turistin 6 katını harcıyorlar"

8 yılın ardından iki kenti kardeşlik bağları ile bağlayan Başkan Bakıcı'ya teşekkür eden Dilek Araç, "Artık Selçuk için tanıtım atağına geçmeliyiz. İlk hedefimiz Meryem Ana ve Selçuk'a gelen turis sayısı önce 2'ye katlamak olmalı. 1 milyar dolar hedefinin hayal olmadığı da böylece ortaya çıkacak" dedi. İnanç turizminde genelde 40 yaş üstü olanları kapsadığını dile getiren Araç, "Bu turistlerin en önemli özelliği ise güneş, kum ve deniz için gelen turistin yaptığı harcamanın 6 katını yapması. Destinasyonları da 7 ile 21 gün arası değişiyor, lüks konaklamayı tercih ediyorlar. Kardeş şehir anlaşmasıyla Selçuk'un yüzü gülecek" dedi.


3 sırrı açıkladı

Portekiz'in Fatima kasabasında çoban çocukları Jacinta Martos, Francesco ve Lucia Santos'un, 13 Mayıs 1917 günü öğleden sonra koyunlarını otlatırken bir mucize olduğuna, Hz. Meryem'i gördüklerine ve Meryem'in üç çocuğa bir sır verdiğine inanılıyor. Üç sırdan ikisi Vatikan tarafından Papa'nın izni ile 1900'lü yıllarda açıklandı. Birinci sırrın 2. Dünya Savaşı, ikincinin komünizmin çöküşü ile Soyyetler Birliği'nin dağılması olduğu belirtildi. Üçüncü sır ise 2000 yılına kadar açıklanmadı. Vatikan Başbakanı Kardinal Angelo Sodano, 13 Mayıs 2000'de Papa'nın Fatima'nın üçüncü sırrını açıklayacağını duyurdu. Kardinal Joseph Ratzinger 26 Haziran 2000'de üçüncü sırrın Gazeteci Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca tarafından 1981'de Papa'ya yapılan suikast olduğunu açıkladı. Sırda ayrıca Papa II. Jean Paul'ün suikastten Tanrı'nın yardımıyla kurtulduğu belirtildi. Bu nedenle Fatima, Hristiyan dünyasında önemli bir inanç merkezi.



Yeni Asır




Geri Dön