13 / 05 / 2024

Fay hattına ve dere yataklarına artık bina yapılmayacak!

Fay hattına ve dere yataklarına artık bina yapılmayacak!

Kentsel dönüşüm uzmanı mimar Dr. Nihat Şen, ülkemizin fay hattı üzerinde olması nedeniyle olası deprem riskleri nedeniyle fay hattına ve dere yataklarına bina yapılmaması kararını desteklediğini ve olumlu bulduğunu açıkladı.



BAKANLIK DENETİM YAPACAK

Fay hattına ve dere yataklarına artık bina yapılmayacak!

Türkiye’deki mevcut yapı stoğunun yüzde 40-45’inin ruhsatsız, kaçak, riskli binalardan oluştuğunu kaydeden Şen, yapı denetiminin 2001 yılında hayata geçirildiğini belirterek artık inşaatların yapı denetim yetkilenmiş firmalar tarafından denetlendiğini, bundan birkaç yıl önce merkezden atamaların başladığını ancak bundan sonraki inşaatlarda inşaatın metrekaresine göre inşaatın büyüklüğüne göre konusunda tecrübeli mühendis mimarlar tarafından hazırlanmış projeler ve her kademesi teknik kişiler tarafından onaylanmış şekilde ilerleyeceğini söyledi.

Bakanlığın sürekli denetim yapacağını kaydeden Şen, her yerde ve her inşaatta tecrübesine göre hangi kata, metrekareye göre kimin görev alacağının belirlendiğini vurgularken, onayı ve denetimi olmayan inşaatın yapılmayacağını, vatandaşların artık güvenle oturabileceğini söyledi.

Şen, Bakanlığın açıkladığı paketin olumlu olacağını belirtirken, kentsel dönüşümün yavaş gitmesini maliyet artışlarına ve vatandaşların ekonomik durumuna bağladıklarını, sıfır faizli kredi ve destek paketinin verilmesini söylediklerini ve bu yüzden açıklanan 11 ili kapsayan paketin memnuniyet verici olduğunu belirtti.


Geri Dön