13 / 05 / 2024

Fay hattına ve dere yataklarına artık bina yapılmayacak!

Fay hattına ve dere yataklarına artık bina yapılmayacak!

Kentsel dönüşüm uzmanı mimar Dr. Nihat Şen, ülkemizin fay hattı üzerinde olması nedeniyle olası deprem riskleri nedeniyle fay hattına ve dere yataklarına bina yapılmaması kararını desteklediğini ve olumlu bulduğunu açıkladı.



ÇARPIK KENTLEŞME SORUNU

Ekonomik riskler nedeniyle bina yenileyemiyorsa, devletin hem destek hem de kredi paketini açıklamasının sevindirici olduğunu kaydeden Şen, yapı stoğumuzun yüzde 40’ının hala güvenli olmadığının altını çizdi. Şen, İstanbul için maliyetin yarısı bizden kampanyasını hatırlatırken, açıklanan paketin ise sadece deprem bölgesini ilgilendirdiğini, çarpık kentleşmeye dikkat çekerek ‘bina yenilemeden ziyade alan bazlı dönüşümden’ yana olduklarını ifade etti.

Şen, uzun vadeli planlamalar yapılmadığı için yollar, altyapılar ve sosyal donatıların yetersiz olduğunu, bu nedenle şehirlerimizin de daha kimlikli daha yaşanabilir, insanı gereksinimleri, can güvenliğini ön plana alan yapılara dönüşmesinin gerektiğini, 6306 sayılı yasanın mutlaka yenilenmesi gerektiğini, kentsel dönüşüm için finansman sağlamak amacıyla banka kurulması gerektiğini ve yerel yönetimlerin de kentsel dönüşüm sürecine dahil edilmesi gerektiğini savundu.


Geri Dön