21 / 05 / 2024

Fed kararını verdi!  Bugün ise gözler TCMB ve BoE’de

Fed kararını verdi!  Bugün ise gözler TCMB ve BoE’de

Küresel piyasalarda, satıcılı bir seyir oluşurken gözler ise bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) vereceği faiz kararında… İşte detaylar…



Asya tarafında, bugün kararlarını bildiren Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmez iken yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik şekilde devreye alınan özel fon tedariki programını kademeli şekilde kaldırılacağını duyurdu. Küresel çapta merkez bankalarının agresif bir durumda sıkı para politikaları uyguladığı son zamanlarda BoJ'un emsallerinin aksine "güvercin" tutumunu devam ettirmesine gerekçe olarak, salgınının ekonomiye devam eden etkisi ve Rusya-Ukrayna savaşı sebebi ile büyümede aşağı yönlü riskler gösterildi.

Tüm bu kararların ardından dolar/yen paritesi 145,4'e kadar çıkarak 24 senenin en yüksek seviyesini gördü. BoJ, daha önce dolar/yen paritesinin 145'i test etmesi sonrasında doğrudan döviz müdahalesinin habercisi olan oran kontrolü gerçekleşmişti. Bu durum olası bir müdahale gelebileceği tedirginlikleri ile piyasaların tetikte olmasını beraberinde yaratırken, söz konusu hamlenin örtülü de yapılabileceği ifade ediliyor.

ABD'li yatırım bankası olan Goldman Sachs da Çin'e yönelik büyüme beklentilerini düşürüp, bu gelişmeler ile kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi % 0,3, Japonya'da Nikkei 225 endeksi % 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi % 1,9 değer kaybetti.

Yurt içinde ise dün küresel çapta azalan risk iştahı ve bankacılık hisselerini sürdüren satış baskısı ile BIST 100 endeksi günü % 0,97 azalış ile 3.245,76 puandan tamamladı. Dolar/TL, dün % 0,1'lik artış ile 18,3275'ten kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18, 3480'den işlem görmekte.

Dünyaca ünlü analistler ise Fed'in gelecek döneme ilişkin projeksiyonları ile ekonomide "yumuşak iniş" öngörülerine gölge düştüğünü ifade ederek, artan resesyon ihtimaline karşın agresif faiz artırımlarına devam edileceği sinyalinin küresel biçimde risk iştahının azalmasına sebep olduğunu söyledi.

Bugün yatırımcıların BoE toplantısından çıkacak olan kararlara odaklandığını ifade eden analistler, yurt içinde ise gözlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına çevrildiğini dile getirdi.

Analistler yine aynı şekilde bugün veri gündeminin de yoğun olduğuna dikkat çekerel, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.200 puanın destek, 3.300 seviyesinin direnç durumunda bulunduğunu bildirdi.

AA Finans'ın anketine katılmış olan ekonomistlerin çoğu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) % 13'te sabit bırakılmasını bekliyor. Tüm bunların yanında ankete katılan 29 ekonomistten 9'u ise politika faizinde 100 baz puanlık, 1'i ise 50 baz puanlık indirim öngörüyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şu şekilde:

10.00 Türkiye, eylül ayı tüketici güven endeksi

14.00 Türkiye, TCMB'nin faiz kararı

14.00 İngiltere, BoE'nin faiz kararı

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, 2. çeyrek cari denge

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

17.00 Avro Bölgesi, eylül ayı tüketici güven endeksi

Fed kararını verdi!  Bugün ise gözler TCMB ve BoE’de

Baykar’a Suudi Arabistan’da fabrika açması için teklif geldi! BAE’ye 20 SİHA gitti

Satıştan kalkan iPhone 11 cazip fiyata A101’de! 22 Eylül 2022 fiyat listesi

TeknoSA’dan Samsung Galaxy A73 alana Fit2 R220 Akıllı Bileklik hediye! Yok böyle kampanya! 22 Eylül 2022 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön