25 / 12 / 2024

Fehmi Demirten: 7 milyon konut hızla dönüştürülmeli!

Fehmi Demirten: 7 milyon konut hızla dönüştürülmeli!

Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Fehmi Demirten, 20 milyon yapı stokunun 7 milyonunun kentsel dönüşüm sayesinde elden geçirilmesi gerektiğini bunun söyledi DEİM'in düzenlediği 'Kentsel Dönüşümün Finans Ayağı' paneli yapıldı.



Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği(DEİM) Başkanı Fehmi Demirten, 20 milyon yapı stokunun 7 milyonunun kentsel dönüşüm sayesinde elden geçirilmesi gerektiğini bunun 1950 ile 2000 yılları arasında yapılan bütün yapı stoklarının tamamının yeniden yapılması anlamına geldiğini söyledi DEİM'in düzenlediği 'Kentsel Dönüşümün Finans Ayağı' konulu panel demeğin konferans salonunda yapıldı. 


Panele DEİM Başkanı Demirten, Denizbank Konut ve Taşıt Finansmanı Bölüm Müdürü Serkut İsafça ve çok sayıda inşaat sektörü temsilcisi katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan DEİM Başkanı Demirten, şu an ilk gündeminde madenler olduğunu ancak asıl inşaat sektörünün denetimsiz bir şekilde çalıştığını ve bunu müteahhitler olarak acil çözüm bulunması istediklerini ifade etti. Madenlerin denetimin çok kötüde olsa inşaata nazaran iyi olduğunu belirten Deıuiıten, Türkiye'de denetimi yapılmadan çürük mahiyette yüz binlerce konut olduğunu, muhtemel büyük bir depremde başta İstanbul olmak üzere Denizli gibi birinci derece deprem bölgelerinde ölü ve yaralı sayısının on binlerle sayılabileceğini uyarısında bulundu.



 İnşaat sektöründeki müteahhitler olarak desti kırılmadan yapmayı kendilerine görev ettiklerini belirten Demirten, "Ülkemizde 200 bine yakın özel sektörde çalışan, 100 bine yakın da kamuda çalışan müteahhit bulunuyor. Bu rakam 27 Avrupa Birliği(AB) ülkesindeki müteahhit sayısından daha fazladır. Kaliteli inşaat müteahhitliği sistemi için kamu ve özel sektörü ayırmaksızın TOBB bünyesinde kanun ile kurulmuş tüm müteahhitlerin mesleki ve kurumsal yeterliliklerini oluşturan sektörün giriş ve çıkış çerçevesini belirleyen ve kontrol eden, sektörü eğiten, sektörün gelişimine önayak olan, sektör disiplini sağlayan, sektör içindeki rekabet şartlarını sağlayan, sektörü geliştirici nitelikte destekleyen, devlet ile sektör arasında köprü olan ve sektör  mağdurlarının sonullarını çözecek yasal bir meslek örgütü kurulması şarttır. Bunun adı 'Müteahhitler Odası'olabilir, 'Müteahhitler Birliği' olabilir veya devletimizin bize koyacağı bir isim olabilir." dedi. 


Kentsel dönüşümün deprem gelmeden bir an önce yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Demirten "Ülkemizde dönüşmesi gereken 7 milyona yakın konut stoku bulunmaktadır. Burada amaçlanan her ne kadar deprem ve doğal afetlere karşı statik yapısı güçlü yapılar yapmak ise de mevcut yapı stoklarının modem ve çağdaş şehircilikte olması gerektiği gibi yaşamsal ihtiyaç alanlarının bu kapsamda toparlanması yeni yaşam konseptine uygun hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Ülkemizdeki 20 milyon yapı stokunun 7 milyonu kentsel dönüşüm sayesinde elden geçirilecektir. 


Bu sayı 1950- 2000 yıllan arasında yapılan bütün yapı stoklarının tamamının elden geçirilmesi anlamına gelmektedir. Yeni yapılacak binaların ülkemizi temsil edebilecek, modem, alt yapısı olan ve mimarisi ile ülkemizi yansıtabilecek binalar olmasını bekliyoruz yoksa yapılacak dönüşüm anlamını yitirecektir." diye konuştu.Denizbank Konut ve Taşıt Finansmanı Bölüm Müdürü İsafça ise inşaat sektörünün Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu anlattı. Dünyada konut kredilerini GSMH ile kıyaslandığını belirten İsafça, "İnşaat sektörü lokomotif bir sektör. İnşaat sektörünün iki binden fazla sektöre dokunduğu söyleniyor. 


İnşaat sektöründe olası bir kriz birden çok sektörü etkilemekte, ülkelerin büyüme hızını düşürebilmekte. Türkiye'deki konut kredisi 12 kat büyüdü, 110 milyar TL'ye ulaştı ama GSMH'deki payı hala yüzde 6. Amerika'daki mortgage krizinin olduğu dönemlerde bu oran yüzde 130'lara ulaşmıştı. Ülkemizde bu verilerle bir krizin olabilme ihtimali yok. Bir başka ifade şekli ile ülkemizde daha çok fazla yol kat edilmesi gerektiğini de söyleyebiliriz. Bizim hedefimizin Almanya olması lazım, Almanya gibi yüzde 50 seviyelerine GSMH oranımızı çıkartmalıyız." şeklinde konuştu.Türkiye'de kentsel dönüşüm 800 milyar liralık bir pazar bunun sadece kredi ayağının 520 milyar lirayı bulduğunu anlatan İsafça şunlan kaydetti: "Buradan ne kadar büyük bir pazarın sizleri ve bizleri beklediğini görebiliriz. Türkiye'de bulunan 20 milyon konutun beş milyonu hiçbir şekilde mühendislik hizmeti almamış tamamı ile kendi gücümüzle ürettiğimiz kaçak ruhsatsız yapılardan oluşuyor. Kimilerine göre kağıttan ev dediğimiz, kimilerine göre de beton tabutlar dediğimiz ama üzülerek söylüyorum ülkemizin gerçeği, ülkemizin rakamlan bunlar. Kentsel dönüşümün ne kadar acil bir ihtiyaç olduğunu sanırım bu rakamlardan sonra çok fazla konuşmaya gerek yok" dedi. 


Son Dakika 


Geri Dön