Ferit Şahenk: Buradayım, hiçbir yere gittiğim, göçtüğüm yok!
Yatırımlarının yüzde 80’inin Türkiye’de olduğunu söyleyen ünlü iş insanı Ferit Şahenk, ülkeyi terk ettiği iddialarını net bir dille yalanladı.
Sözcü gazetesi yazarı Özlem Gürses, ünlü iş insanı Ferit Şahenk ile bir röportaj gerçekleştirdi. İşte Gürses'in o röportajı...
Bu hafta sonunu Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Ersoy ile beraber Kapadokya'da geçiren bir grup gazeteci olarak önceden planlanmamış bir tesadüfle karşılaştık. İmar Barışı'ndan kaynaklanan “fırsatçı” yaklaşımların önüne geçmek üzere bölgeye gelen Bakan, iş insanı Ferit Şahenk'le de bir araya geldi. Şahenk bu vesileyle hem baba toprağındaki yatırımlarını anlattı hem de biz gazetecilerin sorularını yanıtladı. Doğuş Grubu'nun yatırımlarının yüzde 80'inin Türkiye'de olduğunu anlatan Ferit Şahenk “Ben buralıyım ve buradayım, hiçbir yere gittiğim, göçtüğüm yok” dedi.
1-Ne vesile ile Kapadokya'da bulunuyordunuz? Burada beğenilen bir oteliniz var; ARGOS, ama sık geldiğinizi bilmiyordum…
Ben her ay, en azından iki kere, yurtdışında tanıdığım iş insanlarını, sanatçıları Türkiye'ye getiriyorum… Yazın D Maris'lere, Göcek'e, bu mevsimde Kapadokya'ya…
2-Dünya vatandaşı olarak yaşıyorsunuz, oradan ve buradan nasıl görünüyor ülke?
Benimle ilgili şu algı çok yanlış “Ferit Şahenk yurtdışında…” Değilim. Yatırımlarımın yüzde 80'i Türkiye'de. Karımla buradayım, baba topraklarımda… “Eşiyle boşandı” diye yazıyorlar, hayır, boşanmadım! Eşim Diana burada. Beni gören “Aaa ne zaman geldi” diyor. Çok yanlış yaklaşımlar bunlar. Anneme gidiyorum, annem bile ne laflar ediyor… Üzülüyorum bunlara. Kendimi en rahat, en mutlu hissettiğim yer, burası benim toprağım dediğim yer tam da burası. Babam burada, 45 dakika ileride yatıyor.
‘BEN BU LAFLARA ALIŞTIM ARTIK'
3- Ziyaret eder misiniz?
Her geldiğimde giderim babacığıma, mutlaka. Buraya beni çok mutlu eden bir akademik yatırım da yaptık. Niğde'deki Ömer Halisdemir Üniversitesi'nin içine çok önemli bir Ziraat Fakültesi kurduk. Orada tohum geliştireceğiz. Bizden hep havalimanı yapmamızı istiyorlardı ama bence özgün ve yerli tohum sahibi olmak havalimanından çok daha değerli. Nasıl ki silahımızı, uçağımızı kendimiz yapıyorsak, yapacaksak, tohumlarımızı da kendimiz yetiştireceğiz.
4- Yatırımlarınızı, malınızı mülkünüzü sattığınız satacağınız konuşuluyor hep… Nusret'in dışında her şeyi satacağınız, zarar ettiğiniz…
Ben artık alıştım bu laflara. TEMASEK diye bir şirket var. Singapur'un en büyük yatırım fonu, dünyanın da herhalde ilk 10'undandır. 2 milyar dolar üzerinden bizim yüzde 17'mizi aldılar. Böyle bir fon, zarar eden bir şirkete 2 milyar dolar verir mi?
5-Sizi heyecanlandıran sektör hangisi?
Gülümseyeceksiniz ama Türkiye! Türkiye hiç bu kadar cazip olmamıştı. Şu anda Türkiye yatırım olanakları açısından büyük fırsatlar içeriyor. Sektör olarak derseniz, konaklama, turizm, yeme içme sektörleri. Bankacılığı zaten bıraktım biliyorsunuz!
6-Atina'daki otel yatırımınız ne durumda?
Astir Palace bitiyor, sanırım 2019 Nisan'da açılır. Hilton'a daha başlayamadık, şu anda tasarım üzerinde çalışıyorlar…
GERÇEKÇİ PARA POLİTİKASI
7-St. Barthes'da Eden Rock Oteli satın almıştınız, neredeyse ikonik bir yerdi…
Orası son kasırgada dümdüz oldu maalesef. Hatta şöyle desem yalan olmaz, Eden'i gitti Rock'u kaldı! En az 2-3 yıl kadar faaliyete dönemez.. Giderken riskleri biliyorduk.
8-Değerli bir markaya dönüştünüz mü?
Yüzde 100. Londra'ya gidenler biliyor, son olarak Rüya'yı açtık orada, müthiş gidiyor.
9-Hep A Plus tüketici…
E elbette. Diğer kategorilerde, hızlı tüketimde gastronomi işi yapsak batarız. Her segmentin farklı bir iş yönetim modeli var.
NUSRET MÜTHİŞ BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ…
10- Nusret nasıl gidiyor ?
İlk 5'ten biri Nusret. Müthiş bir başarı öyküsü… Kimileri çok kötü yorumlar yazıyor, hatta “O bir Türk markası değil çünkü yaptığı Türk yemeği değil” bile diyenler var. Doğrusu çok üzülüyorum. Kendi kendine başardı bu çocuk, inanın tek kuruşluk reklam ve halkla ilişkiler katkım yok Nusret'e. Günaydın da mesela çok iyi gidiyor, 3 ortağım var orada. Onlarla beraber de Ortadoğu ve Avrupa'ya gireceğiz. Rüya, önemli bir marka oldu bile Londra'da. Orada da Borsa Lokantası'nın sahibi Rasim Özkanca ile ortağız. Rüya Londra'nın en iyi iki lokantasından biri seçildi şu anda, birincisi de bizim markamız ama: Incognito! Ben çok şanslıyım ortaklardan yana, çok şey öğrendim onlardan. Bizim kendimizi yurtdışında da tanıtarak Türkiye'ye enerjiyi çekmemiz gerek, bu anlamda haklısınız, Türklerin dünyaya da yatırım yapması önemli.