04 / 05 / 2024

Fethi Hinginar: Kaynak olmadan sanayi gelişemez!

Fethi Hinginar: Kaynak olmadan sanayi gelişemez!

Türk Ytong Başkanı Hinginar, Türkiye'nin en büyük eksikliğinin kaynak yetersizliği olduğunu kaydederek, Kaynak ve uzun vadeli istikrara ihtiyacımız vat" dedi Türkiye, bu yıl 50'nci yılını kutlayan Türk Ytong'u Hilton Oteli sayesinde tanıdı...



Türk Ytong Başkanı Hinginar, Türkiye'nin en büyük eksikliğinin kaynak yetersizliği olduğunu kaydederek, "Kaynak ve uzun vadeli istikrara ihtiyacımız vat" dedi Türkiye, bu yıl 50'nci yılını kutlayan Türk Ytong'u Hilton Oteli sayesinde tanıdı. Otel tamamlandığında İstanbul'un en yüksek binası, Doğu Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük oteli olacaktı. Türk mühendisleri için bir heyecan kaynağı olan otel, kullanılan malzeme ve teknikler açısından birçok yenilik de içeriyordu. Binada, ağırlığı üçte bir azaltan köpük ve gazbeton gibi malzemelerin kullanılması gerekiyordu. Ancak Türkiye'de o dönem hafif beton diye bir malzeme yoktu ve tek yol yurt dışından ithal etmekti. 


Atatürk'e saygı turu 


Bu malzemeyle ilk kez Hilton Oteli sayesinden tanışan projenin Şantiye Şef Yardımcısı Yüksek Mühendis Bülent Demiren, oteli 1955 yılında tamamlanıp kapılarını müşterilerine açüğında, gazbetonu Türkiye'de üretmeyi de çoktan aklına koymuştu. Bu yıl Türkiye'deki 50'nci yılını kutlayan Türk Ytong, 5 farklı şehirde kurduğu fabrikalarla bugüne kadar 21 milyon metreküp 'hafif beton' üretti ve bu malzemelerle 1 milyon 500 bin adet konut inşa edildi. Türk Ytong ailesine 1979 yılında katılan, 1990-2004 yıllan arasında Genel Müdür, daha sonra Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi olarak görev yapan Fethi Hinginar halen şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapıyor. 


50'nci yıl kutlamaları için neler yaptınız? 

Türk Ytong'un Türkiye'deki 50'nci yılını Pendik fabrikamızdan Ankara'ya yola çıkarak kutladık. Bir bisiklet kulübüyle işbirliği yaparak, tüm çalışanlarımızla Anıtkabir'i ziyaret ettik. 12 kişilik bisiklet takımı 4 Mayıs'ta Anıtkabir'e ulaştı. Tören, Türk Ytong fabrikasından alınan toprağın Anıtkabir'in bahçesine bırakılmasıyla sona erdi. Törende duygusal anlar yaşadık. 

Milyonlarca gözeneğe sahip 

Türk Ytong'da kaç kişi istihdam ediliyor, fabrikalarınız nerede? 

Toplam 520 çalışanımız var, 150'si beyaz yakalı. Türkiye'de 5 fabrikaya sahibiz, istanbul Pendik, Tekirdağ Saray, Bilecik ve Antalya'da. Bir de Gaziantep'te fabrikamız bulunuyor. Antep'te Sanko ile ortağız. 

Yine bizim teknik desteğimiz ile yürüyen ama ortaklık yapısı farklı bir fabrika. 

Ytong'u yapı malzemeleri arasında bu kadar özel kılan nedir? 

Literatürde Ytong, 'gazbeton' olarak bilinir. Bünyesindeki milyonlarca gözenek nedeniyle bir çok binada ilave ısı yalıtım malzemesi kullanmaya gerek kalmadan yalıtım sağlayan bir üründür. Yeryüzünün en değerli varlığı olan topraktan değil, kuvarsit veya kum ile çimento, kireç ve suyun karışımından elde edilir. Hacminin yüzde 84'ü hava dolu gözeneklerden oluşuyor. Beton ve diğer duvar malzemelerinden daha hafif olduğu için ısı yalıtım özelliği de bu malzemelere göre daha iyidir. 

Sizce Türk sanayicisinin güçlü ve güçsüz olduğu noktalar nelerdir? 

I m M Depreme yönelik hazırlıklar yetersiz 

¦ Sizce kentsel dönüşüm projeleri depreme çare mi? 

Kentsel dönüşüm projeleri fikri olarak son derece doğru, ancak uygulamada hatalar var. Günümüzde inşaat sektörü ciddi bir ivme kazanmış durumda. Maalesef 1950-60-70'li yıllarda Türkiye'nin yapısal gelişimi de çok doğru yönetilmedi. En son 1999 depreminin ne kadar ağır bir felaket getirdiğini hepimiz gördük. Türkiye için geçen her gün çok büyük bir kayıp. Depreme yönelik hazırlıklar kesinlikle yeterli değil. Türkiye'nin bu riski taşıyacak lüksü yok. 

Türkiye'nin sanayi olarak çok büyük aşamalar geçirdiğini hepimiz biliyoruz, yaşıyoruz. Ama bizden çok daha ileri teknoloji ile sanayi potansiyeli olan ülkelere baktığımızda ise yapacak çok daha fazla şey olduğunu görüyoruz. 

Aslmda Türkiye'nin en büyük avantajı genç ve dinamik bir nüfus yapışırım olması. Bence Türkiye'nin en büyük eksikliği kaynak yetersizliği. Kaynak olmadan sanayinin gelişmesi çok zor. Sanayicinin gerek siyasal gerek ekonomik kaynak ve uzun vadeli istikrarlı ekonomik düzene ihtiyacı var. Son 30-40 yılda gerek siyasal, gerek toplumsal açıdan çok istikrarlı bir dönem geçirdiğimizi söyleyemeyiz. Bu kadar istikrarsızlık, bu kadar iniş çıkış yaşayan bir ülke olmasına rağmen, Türkiye'nin geldiği nokta her şeye rağmen takdire değer. Tüm sorun imkân eşitsizliği. 

50 yılda 10 milyar dolarlık ısı tasarrufu sağladık 

Yıllık üretim kapasiteniz nedir? 

5 fabrikada yılda toplam 2 milyon metreküp üretim gerçekleştiriyoruz. Bu kapasite ile yılda ortalama 600 bin kişinin yaşadığı 150-200 bin adet konut üretilebiliyor. 50 yılda bugüne kadar 21 milyon metreküp • üretime ulaştık. Bu malzeme ile 1 milyon 500 bin konut inşa edildi. 

Ytong'un özelliği nedir? 

Tamamen doğal hammaddelerden ve enerji tasarrufu sağlayacak şekilde üretilir. Ytong'la inşa edilen binalarda ısınmak için az enerji tüketilir, bu da C02 (karbondioksit) emisyonlarını azaltır. Ytong aynı zamanda kolayca yeYtong'un hacminin yüzde 84'ü hava dolu gözeneklerden oluşuyor. Hafif olması nedeniyle ısı yalıtım özelliği yüksek. 

niden değerlendirilebilen bir inşaat malzemesidir. 

Binalarda enerji tüketimini ne oranda azaltıyor? 

Yaptığımız hesaplamalara göre, 50 yılda 10 milyar dolar ısı tasarrufu sağladık ve bu tutar her yıl artıyor. 

Enerji tasarrufu sağlayarak, Türkiye'ye döviz kazandırıyoruz. 


 Mehtap Özean ERTÜRK / Sözcü Gazetesi 


Geri Dön