15 / 11 / 2024

Filyos projesi yeni OSB'lerin önünü açacak!

Filyos projesi yeni OSB'lerin önünü açacak!

Batı Karadeniz Bölgesi, ekonomik ve sosyal gelişiminde Filyos Projesi ile çığır açacak. Bölgenin ekonomik anlamda ayağa kalkması için yılardır beklenen Filyos projesi, bölgede yeni OSB'lerin kurulmasının önünü açacak bir proje.




Bölgenin ekonomik anlamda ayağa kalkması için yılardır beklenen proje, Filyos Endüstri Bölgesi'ni de kapsıyor. Bölgede yatırım için büyük firmalar şimdiden başvuru yapmış durumda. Geri dönüşüm firmaları; bölgede elektrik santralleri, lojistik, taşımacılık hizmetleri ve sanayi kuruluşlarından çıkan atıkların geri kazanımı için entegre bir geri kazanım tesisi kurmayı taahhüt ediyor. Yine Kardemir, Nurol Enerji Pazarlama, Eren Enerji, Aralel İnşaat Turizm, Acarel Dış Ticaret Turizm, endüstri bölgesinde yer tahsisi talebinde bulunan firmalar. Filyos Projesi kapsamında 25 milyon ton kapasiteli liman, serbest bölge ve karma endüstri bölgesini içeren entegre bir projenin ihalesi gerçekleşti. Projeyle gelen yatırımların yeni OSB'lerin önünü açması bekleniyor. 

Batı Karadeniz'de 35 yıldır beklenen Filyos Vadisi Projesi kapsamında 25 milyon ton kapasiteli liman, serbest bölge ve karma endüstri bölgesini içeren entegre bir projenin ihalesi gerçekleşti. Filyos Projesi'nin uzun dönemdir gerçekleştirilmesi planlanan, bölgenin kaderini etkileyebilecek ölçekte bir proje olduğu vurgulanıyor. Filyos, bölgede ekonomik kalkınmayı tetikleyecek, bölgenin ulusal ve uluslararası düzeyde yatırım çekmesini sağlayacak en önemli proje olarak görülüyor. 

Katma değerli yatırımlar bekleniyor 2012 yılında Filyos Karma Endüstri Bölgesi, resmi gazetede ilan edilmişti. Bati Karadenizliler, Filyos için planlanan kamu yatırımlarının öngörülen tarihlerde tamamlanmasını ve yatırım tahsislerine açılmasını istiyor. Bölgede katma değeri yüksek yatırımların gerçekleşmesi, bu yatırımların göç ve nitelikli istihdam alanları sorunlarına çözüm sunması bekleniyor. 

Filyos Projesini sadece proje sahasında düşünmemek gerektiğini vurgulayan Batı Karadenizli girişimciler, projenin etkisiyle Zonguldak'm bir liman kenti olacağını, üretim, ticaret ve lojistik alanlarında önemli bir merkez olacağını ve kenti uluslararası arenada bir aktör konumuna getirebileceğini de unutmamak gerektiğine işaret ediyor. Kentin iş gücü niteliğinde yaşanacak değişimi, kentsel planlama ve yeni yaşam alanlarının ortaya çıkması hususlarındaki gelişmeleri öngörerek, projenin tamamlanmasını bekleyen süreçte, çalışmaların yapılması gerektiğinin altı çiziliyor. 

Ayrıca, Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer alan organize sanayi bölgelerine (OSB) bakıldığında, gelişim içinde oldukları dikkat çekiyor. Batı Karadeniz'in sanayileşmede kalkınan kentleri arasında yer alan Bartın'da, l'inci OSB, faal durumdaki firma ve istihdam açısından en parlak dönemini yaşıyor. Bartın l'inci OSB'ye yeni bir sanayi alanı kazandırüması planlanarak, sektörlerin ve çalışan sayısının artırılması hedeflendi. Bolu OSB ise Ankara- İstanbul Karayolu'nun güneyinde büyük ticaret merkezlerine yakınlığı ile cazip bir yatırım sahası. 

Bolu OSB'nin 74 hektarlık ilave kısmının işletmeye açılmasıyla birlikte bölgedeki istihdam sayısının üçe katlanarak, Bolu'nun ekonomik kalkınmasında lokomotif görevi üstlenmesi hedefleniyor. Karabük OSB de gıda, tekstil, plastik, çelik gibi farklı iş kollarını bir araya getirdi. 

Batı Karadeniz'in sanayi merkezlerinden biri olan Düzce OSB de otoban bağlantısı istiyor. Katma değerli üretimdeki payı her geçen gün artan Zonguldak Ereğli OSB de üretimdeki gücünü korurken, Karadeniz Ereğli, ileri teknoloji ve bilgi şehri olarak ikinci O SB'sini açma yolunda ilerliyor. 

Batı Karadenizli sanayiciler ihracatını artırmaya odaklandı Batı Karadeniz Bölgesi ihracatta da ilerleme kaydediyor. Elmas Ticaret Merkezi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Batı Karadeniz İş Birliği Platformu'nunyer aldığı gönüllü bir oluşumun öncülüğünde ihracatını artırma yolunda önemli adımlar atıyor. Batı Karadenizli sanayiciler, ihracata doğru yönelirken hedefin al-sat değil, üretmek, değerleri ortaya çıkarmak olması gerektiği görüşünü dile getiriyor. Önceleri uzak olarak görülen ülkelerin artık hem yakın hem cazip pazarlar haline geldiği gözleniyor. Batı Karadenizli girişimcilerin bunun farkına varması ve buna göre hedefbelirlemesi gerektiği vurgulanıyor. 

Öte yandan Batı Karadeniz Bölgesi, ekonomik ve sosyal gelişimini ve eğitim alanındaki ilerlemesini sağlayıcı bir dizi önlem de alıyor. Bölgenin ekonomik ve kültürel anlamda ayağa kalkmasının, bölgenin bilim inşam yetiştirme politikalarının gözden geçirilmesiyle mümkün olduğu belirtiliyor. Bölgenin; donanımlı, bölgenin problemlerine çözüm üretebilen, sorgulayan ve eleştirel düşünebilen sorumlu bireyleri yetiştirdiği ölçüde gelişeceğinin altı çiziliyor. Bölgede yetişen ya da yetişecek bilim insanlarının, bölgenin kaynaklarının farkında olarak, bilimsel çalışmalar yaparak efektif çözümler üretmelerinin mümkün olduğu belirtiliyor. İhracata yönelen Batı Karadeniz'in bu süreçte bilim insanlarına da ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor. 


Dünya Bölge


Geri Dön