27 / 04 / 2024

Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi'den yeni imar planı açıklaması!

Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi'den yeni imar planı açıklaması!

Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, düzenlenen basın toplantısında ilçe gündemini meşgul eden ve spekülasyonlara yol açan konuları cevaplandırdı.



Antalya Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, düzenlediği basın toplantısıyla ilçe gündemini meşgul eden ve spekülasyonlara yol açan konulara cevap verdi.

Başkan Geyikçi, portakal bahçelerinin içinden geçecek yolun Finike Belediyesi tarafından plana işlendiğiyle ilgili gerçek dışı ithamların doğru olmadığını açıkladı. Tarımsal üretimin yoğun olduğu mahallelerde ise vatandaşın kendi arazisine yasal olarak ev yapabilmesi için imar planına işlenen yürüyüş yolunun kimsenin evinin yıkımına neden olmayacağını ifade ederek, dedikoduların gerçek dışı ve art niyetli olduğunu ifade etti.

Açıklamalarına portakal bahçelerinin içerisinden geçecek olan Kumluca-Finike-Demre yolu ile başlayan Başkan Geyikçi, “Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Bu konularla ilgili bilgi kirliliği var. Şahsım, bu ve imar uygulamalarını ilgilendiren diğer konularla ilgili asılsız yere, gerçek dışı olarak itham edilmekte ve suçlanmaktadır. Yerel yönetimler yasasının ardından belde belediyelerimiz bilindiği gibi kapatıldı. Tüm mahallelerimizin sorumluluğu Finike Belediyesi’ne devredildi” açıklamasında bulundu.

Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi den yeni imar planı açıklaması!

Başkan Geyikçi, “Her belde belediyesinin kendine ait imar planı vardı ama bir beldenin imar planı, diğer beldelerin imar planları ile uyumsuzdu. 2016 yılında Finike Belediye Meclisi kararı doğrultusunda bu planların birbiriyle entegre olması için çalışma başlatılmıştır. 2017 yılında tamamlanarak, Büyükşehir Meclisinde görüşülmesi için Finike Belediyesi’nden Büyükşehir’e çalışma gönderilmiştir. Alt ölçekli planların onaylanabilmesi için öncelikle üst ölçekli planların onaylanması gerektiğinden 100 binlik, 25 binlik ve 5 binlik planların onaylanması süreci beklenmiştir. 100 binlik, 25 binlik ve 5 binlik planların onay mercii Büyükşehir Belediyesi iken binlik planların onay mercii ilçe ve büyükşehir belediyesidir. Alt ölçekli planlar, üst ölçekli planlara yasa gereği uygun olmak zorundadır” diye konuştu.

Planların tamamının hem ilçe belediyesi hem de büyükşehir belediye meclisi tarafından oy birliğiyle onaylandığını açıklayan Başkan Geyikçi, “Planlar yapılmadan önce yaklaşık 15 kurumdan görüş alınması gerekmektedir. Portakal bahçelerinden geçecek olan yol ile ilgili Karayolları Genel Müdürlüğü 07.02.2018 tarihinde Finike Belediye Başkanlığına, 13.03.2019 tarihinde de Büyükşehir Belediye Başkanlığına Finike-Demre-Kaş karayolunun kesin hattını göndererek, plana işlenmesini talep etmiştir. Seçimden hemen sonra Büyükşehir Belediyesi’nde 25 binlik planı incelerken yolu gördüm. Kaldırılmasını isteyip tepki gösterdim. Ancak Büyükşehir Belediyesi bürokratları yolun Karayolları uhdesinde olduğunu, plan görüşleri çerçevesinde bize bildirdiklerini ve yol güzergahını plana işlemek zorunda olduklarını bildirdi” diye konuştu.

Başkan Geyikçi, “Bu dakikadan sonra Karayolları Bölge Müdürü ile görüşüp, bu yolun bölgeye büyük zarar vereceğini sözlü olarak aktardım. Karayolları Bölge Müdürü ise yapacak bir şeyin olmadığını. Yolun planlandığını ve ödenek olması halinde yapılacağını aktardı. Belediye Başkanlığımın yanı sıra portakal üreticisi bir Finikeli olarak, ben de bu yola şiddetle karşıyım. Finike’miz için doğru kararın alınması ve doğru işlerin yapılabilmesi için elimden geleni yapacağım. Buradan hareketle sanki Belediyemizin ve Belediye Meclisimizin portakal bahçelerinden yol geçirdiği iddiası gerçek dışıdır” ifadelerini kullandı.

Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi den yeni imar planı açıklaması!

Başkan Geyikçi, “Yine imar planı çalışmalarımızla ilgili olarak, gerçek dışı söylemlerle belirli bir zümre tarafından halkımızı yanlış yönlendirecek şekilde gündeme getirilmektedir. Göreve geldiğimiz günden bu yana şeffaf belediyecilik anlayışıyla hareket ettik. Bu çerçevede imar planı çalışmalarımızı mahalle mahalle muhtarlarımıza ileterek, gelişmelerden haberdar olmalarını sağladık. Halkımızın bilgi sahibi olabilmesi için elimizden geleni yaptık. Şimdi soruyorum size en son Finike İmar Planı Revizyonu 17.06.2011 tarihinde, en son Sahilkent İmar Planı Revizyonu 08.07.2011 tarihinde ve 03.03.2011 tarihinde, en son HASYURT İmar Planı Revizyonu 06.02.2014 tarihinde, en son Yeşilyurt İmar Planı Revizyonu 06.02.2013 tarihinde, en son Turunçova İmar Planı Revizyonu 29.08.1990 tarihinde yapılmıştır. Bu plan revizyonlarının kaç tanesinden vatandaşımızın haberi olmuştur ve itiraz etme hakkını kullanmıştır” diye konuşarak, tepkisini açıkladı.

İşin aslını da açıklayan Başkan Geyikçi, “Sahilkent, Hasyurt, Turunçova, Yeşilyurt ve İskele mahallelerinde az önce bahsettiğim onaylı olan eski planlarda parsellerin yol kenarları konut alanı, iç kesimleri ise tarım niteliği korunacak alan olarak çift fonksiyonluydu. Teknik olarak, vatandaşlarımız ruhsat almak istediğinde konut alanı ile tarım alanının ayrılabilmesi zorunluluğu vardı. 5 metrelik yaya yolları vatandaşlarımızın teknik açıdan işinin görülmesi, ruhsatını alabilmesi ve bu ayrımın yapılabilmesi için plana koyulmuştur. Bu yollar araç değil, yaya yoludur. 18’nci Madde uygulaması olmadan veya kamulaştırma yapılmadan yada tapuda terkleri yapılmadan yol açmaya yada bina yıkmaya yetkimiz bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın tedirgin olmasına gerek olmadığı gibi, imar ile ilgili teknik bir konuya kulaktan dolma, aslı astarı olmayan sözlere değil, yetkili kişilerin bilgilendirmelerine itibar etmelerini rica ediyorum. Finike Belediyesi asla vatandaşlarına rağmen bir uygulamada bulunmamıştır. Bundan sonra da bulunmayacaktır. Askı süresi içerisinde yapılan itirazlar ilçe ve büyükşehir meclisinde değerlendirir ve uygun görülen itirazlar çerçevesinde düzeltmeler yapılır” şeklinde konuştu.
 
Başkan Geyikçi, kent meydanı projesiyle ilgili olarak da “Askıda bulunan dolgu imar planımızla ilgili vatandaşlarımızdan aldığımız destek için kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum. Çok sayıda vatandaşımız kent meydanı projesinin planlandığı şekilde yapılması için itirazlarını dile getirmiştir” ifadelerini kullandı.   
 


Geri Dön