27 / 04 / 2024

Finike'de otoyol projesinin iptal edilmesi önerisi mecliste!

Finike'de otoyol projesinin iptal edilmesi önerisi mecliste!

Antalya'nın Finike ilçesindeki otoyol projesinin iptal edilmesi önerisi meclis gündemine taşındı. CHP'li Arı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Antalya'nın Finike ilçesindeki otoyol projesinin iptal edilmesi önerisine ilişkin soru önergesi hazırladı. Arı, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Arı, ''Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Arı, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Antalya'nın Finike ilçesinde Türkiye'nin hatta Dünyanın en kaliteli ve en lezzetli portakalı yetişmekte ve bütün tezgahlarda "Finike Portakalı” diye satılmaktadır. Ancak şu an Finike'de 25.000 portakal, narenciye ağacı yol açılma tehdidi altındadır. Finike ilçesinin sahilinde standartlara uygun, Karayolları tarafından dana yeni yapılmış bir yolu vardır. Demre-Kaş istikametine doğru giden bu yol yeni tamamlanmış olmasına rağmen şimdi Finike-Demre arasına 7 kilometrelik bir çevre yolu açılması girişimi bulunmaktadır. Finike'nin Sahilkent olarak geçen bölgesinden Kum Mahallesi, İskele Mahallesi'nden devam ederek Turunçova'da açılacak tünelle Demre'ye kadar devam edecek yeni bir yol güzergâhı tespit edilmiştir. Bu yeni yol güzergahı, portakal ve değişik narenciye ağaçlarıyla doludur. Bu güzergaha çift şeritli bir yol açıldığını düşünürsek, yaklaşık 80 metre ve kenarlarıyla beraber yüz metrelik bir yoldur. Bu yüz metrelik yol 7 kilometre devam ettiği takdirde yaklaşık 700 dönümlük bir alan zarar görecektir. Yaklaşık yüz metrelik bir genişlik ama bağlantı yollarıyla beraber yaklaşık 2-3 bin dönümlük bir portakal, narenciye bahçesi tehdit altında olacaktır. 700 dönümlük alanda yaklaşık 25.000 ağaç kesilecek demektir. 25.000 ağaçlık Portakal'ın yok olması demek, yine 5.000 tonluk bir rekoltenin eksik olması demektir. Özellikle de yaşadığımız bu Pandemi sürecinde üretim ve üreticiye destek olmanın ne kadar önemli olduğunu anladığımız bir dönemde, üretim alanlarını yok etmek, tarıma vurulan en büyük bir darbedir.''

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı'nın soruları:
1) Finike ilçesini ortadan ikiye bölecek yeni bir otoyol yapımı Bakanlığınızın projeleri arasında yer almakta midir? 
2) Şayet yer varsa, yapılmasıyla binlerce dönüm portakal, narenciye bahçesinin yok olmasına neden olacak bu projeyi iptal etmeyi ya da portakal, narenciye bahçelerine zarar vermeyecek farklı bir güzergâh belirlemeyi düşünüyor musunuz? 

Nuran Aydın/Emlakkulisi.com 


Geri Dön