30 / 04 / 2024

Fırsatçı ev sahipleri ara zam istiyor!

Fırsatçı ev sahipleri ara zam istiyor!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kiralık ev fiyatlarındaki artış durmuyor. Bazı fırsatçı ev sahipleri şimdi de senede 2. defa kira artışına gitmeye başladı.



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ev fiyatlarındaki artışlar sebebiyle bazı fırsatçı ev sahipleri senede 2. defa kira artışına gitti. Kiracılar kiralara ara zam yapan ev sahiplerine karşı kiracılar da zor durumda kaldı. 

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Türkiye genelinde kira fiyatları yüzde 40 yükseldi.  İzmir, Ankara’nın gözde semtlerinde bu oran yüzde 100, İstanbul’da bazı bölgelerde yüzde 300'lere kadar çıktı” diye konuştu.

Fırsatçı ev sahipleri ara zam istiyor!

Kiracıyı bağlar mı?

Yaşanan bu durumun yarattığı karışıklık sebebiyle ev sahiplerinin farklı istekleri olduğunu söyleyen Akdoğan, “Kirayı bir seferde iki katına çıkaran ev sahiplerinin yanı sıra son dönemde de ara zam yapmaya başlayanlar var. Bir gün önce kira kontratını yaptınız ve evinizde oturuyorsunuz. Bir gün sonra piyasada yüksek kira artışı söz konusu olabilir. Bu, o evi kiralayan kişiyi bağlamaz. O kişiyi kira kontratı bağlar, kira kontratındaki artış bağlar. Artış oranı da yasal oranda tüketici fiyat endeksinden fazla olamaz” dedi.

Evden çıkarma hakkı var mı?

Gayrimenkul sahibinin haklı bir sebebi olmadan kiracısının çıkaramayacağını dile getiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, “Kiracının kirayı ödememesi, sözleşme maddelerine aykırılıkta bulunması, evin izinsiz başkasına kiraya verilmesi ya da sözleşmede yazan amaç dışında kullanılması, evde esaslı bir tadilat, tamirat yahut yıkım yapılacak olması gibi haklı sebepleri bulunuyorsa kiracı tahliye edilebilir. Ancak kiracı kirasını ödüyorsa, aidatlarını ödüyor, sorumluluklarını yerine getiriyorsa ve evi de amacına göre kullanıyorsa o kiracı tahliye edilemez” dedi.

Fırsatçı ev sahipleri ara zam istiyor!

Kira tespit davası açılabilir mi?

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan kiracı ile ev sahibi arasındaki zam sorunun davayla çözülebileceğini kaydederek şöyle konuştu: “Kiralama üzerinden 5 yıl geçmişse ve kira bölge ortalamasının altında kalıyorsa ev sahibi 'kira tespit davası' açıp, zam talep edebilir. Bu noktada bölgedeki kira bedelleri incelenir ve kira yeniden belirlenir. Fakat bu durumda kiracının hakkını koruyan bir kira bedeli belirleniyor. Mahkeme 'hakkaniyet indirimi' yapıp yeni kiraya karar veriyor. Eğer kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçmişse de 'herhangi bir gerekçe göstermeksizin' evden çıkarma hakkı var ama en az 3 ay önceden yazılı bildirim yapılması gerekiyor.”

Aralık 2021 kira artış oranı 3 maddede tüm detaylarıyla!

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!


Geri Dön