29 / 04 / 2024

Fırsatçıların şişirdiği fiyatlara büyük darbe: Betona yüzde 20 kâr sınırı kapıda!

Fırsatçıların şişirdiği fiyatlara büyük darbe: Betona yüzde 20 kâr sınırı kapıda!

Beton fiyatlarında artış devam ederken fahiş fiyatlara sert müdahale geliyor. Bu kapsamda beton maliyetleri hesaplanacak ve yüzde 20 üzerinde kâra izin verilmeyecek.



Türkiye'de meydana gelen 6 Şubat depremlerinden sonra inşaat çalışmaları hızlandırıldı. Ancak artan maliyetlerden dolayı depremzedeler evlerini yapmakta zorlanıyor. Yüksek inşaat malzemeleri için bakanlık harekete geçti. Deprem bölgesinde yerinde dönüşümle evlerini yenilemeye çalışanların betonda karşılaştıkları fahiş fiyatlara sert müdahale geliyor. Fırsatçıların fahiş rakamları, piyasa ortalamasına çekilmezse maliyetler hesaplanacak ve yüzde 20 üzerinde kâra izin verilmeyecek.

Metreküp maliyeti bin 300 Türk Lirası olan hazır betonun fiyatının ekipman, nakliye, agrega bahanesiyle 3 bin Türk Lirasına satıldığı yolunda ulaşan şikayetler üzerine tedbirler masaya yatırıldı. Fiyatlar makul bir düzeye çekilmezse maliyetler hesaplanarak firmaların yüzde 20 üzerinde kâr elde etmesine izin verilmeyecek. Fahiş fiyat artışı gerçekleştiren firmalara bölgedeki inşa çalışmaları tamamlanana kadar el konulması da tartışılan tedbirler arasında.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ PROJELER ETKİLENDİ

Yenişafak'ta yer alan detaylara göre, depremden etkilenen 11 kentte kendi inşaatını yapmak isteyen afetzedelere kredi ve hibe - desteği sağlayan Yerinde Dönüşüm Projesi, inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatlar sebebi ile sekteye uğradı. 

Fırsatçıların şişirdiği fiyatlara büyük darbe: Betona yüzde 20 kâr sınırı kapıda!

Ticaret Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na vatandaşlardan ‘Bölgede beton ve betonun bileşenleri başta olmak üzere, pek çok inşaat malzemesinin fiyatının neredeyse ikiye katlandığı yönünde’ yüzlerce şikâyet geldiği belirtiliyor.

BETON FİYATLARI İKİ KAT ARTTI

Edinilen bilgiye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı da firmaları mercek altına aldı. Ayrıca, afet bölgesinde, beton sektöründe faaliyetlerini sürdüren sektör temsilcilerinin de fahiş fiyat artışları konusunda uyarıldığı öğrenildi. Metreküp maliyeti bin 300 TL olan hazır beton 3 bin TL’ye satılıyor şikayetleri üzerine için çalışmalar hızlandırıldı.

Beton sektöründe fahiş fiyatlar uygulanarak maliyet arttırılıyor. Gerçek maliyeti bin 300 TL civarında olan 1 metreküp betona, ‘nakliye fiyatları arttı, agrega bulamıyoruz, ekipman bulamıyoruz,’ bahaneleriyle 3.000 liraya kadar bedel isteniyor. Edinilen bilgiye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı da firmaları sıkı takibe aldı.

Ankara'da ev almak İstanbul'dan daha zor! 2+1 ev için aylık gelirin en az 120 bin TL olması gerekiyor!

Tarıma 2024 yılında 91,6 milyar Türk Lirası destek verilecek


Geri Dön