05 / 05 / 2024

Kirayı artıran yandı! Fırsatçıların evi ilana çıkmayacak!

Kirayı artıran yandı! Fırsatçıların evi ilana çıkmayacak!

Elâzığ’da fırsatçılığın önüne geçmek için kira belirleme komisyonu kurulacak. Komisyon, belirlenen fiyatın üzerinde kira istenirse, emlakçıların o evleri ilana çıkarmasını engelleyecek.



Elâzığ ve Malatya’da bazı fırsatçıların kira fiyatlarını 600 liradan 2 bin liraya kadar artmasıyla tartışmalar devam ediyor. Önceki gün Elâzığ Cumhuriyet Başsavcılığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuya dahil olurken kira fiyatlarında artışı engellemek için yeni tedbirler alınıyor. Buna göre depremin yaşandığı mahallelerde yetkililer tarafından kira belirleme komisyonu kurulacak.

KİRALARI BELİRLEYECEK

Türkiye'den Sefa Bilgitekin'in haberine göre; komisyon, deprem öncesinde ve sonrasında yaşanan kira fiyatlarını karşılaştırıp masaya yatıracak. Eğer tespit edilen fiyatın üzerinde kira istenirse emlakçılar o evleri ilana çıkarmayarak kiraların yükselmesinin önüne geçilecek. Bu kapsamda depremzedelerden, ağır hasar belgesini göstermeleri durumunda kira komisyonu alınmayacak.

Kirayı artıran yandı! Fırsatçıların evi ilana çıkmayacak! 

Bölgede yaşanan kira sorunu hakkında değerlendirmeler yapan Malatya Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Ali Özgül “Kiralar konusunda şikâyetlerin artması üzerine Vali’miz Aydın Baruş ile bir toplantı yaptık. Mağdur olan vatandaşın sıkıntılarının nasıl giderileceği konusunda görüşlerimizi aktardık. Süreci değerlendirdiğimizde, emlakçıların herhangi bir müdahalesinin olmadığı sonucuna ulaştık. Çünkü ev sahibi, dairesini kaç liradan verileceğini kendisi belirliyor. Emlakçı da o fiyattan kiralamaya çalışıyor. Söylenenlere göre sadece Malatya’da beş binden fazla kişi daire arıyor” açıklamasında bulundu.

YÜKSEK KİRA İSTENİYOR

Deprem öncesinde kira fiyatlarının 600-1.600 lira arasında değiştiğini söyleyen Özgül “Ekiplerimizin sahada incelemeleri sonrasında kiraların anormal şekilde arttığını gördük. 600 lira değeri olan dairesini yüksek bedelle kiralamak isteyenler var. Esas problem buradan kaynaklanıyor” dedi.

BİR HAFTALIK KAPAMA CEZASI

Fırsatçılarla iş birliğinde bulunan emlakçıları meslekten menetme gibi yetkilerinin olmadığını sözlerine ekleyen Özgül, şu açıklamalarda bulundu: ''O emlakçıları 5.362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu’na göre sadece disiplin kuruluna sevk edebiliriz. Burada alınan karar, birlik disiplin kuruluna gönderilir ve orada neticelendirilir. İlk etapta uyarı cezası verilir. Emlakçı suçunu tekrarlarsa bu defa bir haftalık kapatma cezasına çarptırılır. Ayrıca evinin değerinden fazla kira isteyen ev sahipleri için de hukuki işlem yapılmalı.''

“KİRAYI ARTIRDIM!”

Diğer yandan, depremi fırsatı bilerek mevcut kirasını artıranların olduğu da belirtiliyor. Evini düşük fiyattan kiralayan ev sahiplerinin, kiracıları arayıp ‘Fiyatı artırdım. Eğer kabul etmiyorsanız evi boşaltın’ dedikleri söyleniyor.

Deprem sonrası fahiş kira artışlarına soruşturma!

Elazığ'da depremzedelerden kira fırsatçılarına tepki!


Geri Dön