Fırsatçıların kira oyunu! İnsafsızca fahiş zam yaptılar
Deprem felaketi sonrasında Türkiye’nin dört bir yanından evlerini depremzedelere ücretsiz açanlar olmuş, yardımlaşma ruhu öne çıkmıştı. Depremzedelerin barınmak için çevre illere yönelmeye başlamasıyla bu yardımlaşma ruhuna gölge düşüren fırsatçılar peydah oldu. İşte tüm detaylar...
ARZ TALEP DENGESİ HIZLA BOZULUYOR
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Güneydoğu’dan kuzeye, batıya kısacası deprem alanı dışındaki her yere doğru göç yaşandığını belirterek, “Anadolu’daki istisnasız her yerde kiralık ev bulmak zorlaşıyor, maliyeti katlanıyor.
Stok belli ve nüfusun bu göçüne Türkiye maalesef hazır değil. Konut kiralamada arz ve talep dengesi hızla bozuluyor. Anadolu’da şehir dışında konumlanan evlerin bile fiyatları 2-3’e katlandı” dedi. Yazıcı, yetkililerin atması gereken adımlardan bazılarını şöyle sıraladı:“Boş olan evlerin boş tutulmasını yasaklayarak kiraya verilmesini sağlamak, kira fiyatlarını dondurmak, yabancıların kontratlarını uzatmamak ve yabancıya ev kiralanmasının yasaklanmasını sağlamaktır.”
DEPREMİ YAŞAMIŞTI
Elazığ da Malatya ve Diyarbakır’dan depremzedelerin yöneldiği il oldu. 2020 yılında 6.5 büyüklüğündeki depremi yaşayan ilde, TOKİ tarafından yapılan deprem konutları başta olmak üzere kiralık fiyatları uçuşa geçti. Kahramanmaraş depreminden önce 600-700 liraya kiraya verilen evler için şu anda 3-4 bin lira kira isteniyor.
Elazığ Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası ilimizde ev kiralarında fahiş fiyat artışı yapıldığı yönünde şikayetlerde artış gözlemlenmiştir.
Vatandaşlarımızın fahiş fiyat artışı ile ilgili şikayet başvurularını Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi (e-Devlet) üzerinden veya diğer elektronik başvuru yöntemlerini kullanarak ayrıca Ticaret İl Müdürlüğümüze de yapabilirler. Fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilenler hakkında her türlü yasal müeyyide tereddütsüz uygulanacaktır” denildi.
FAHİŞ FİYAT ARTIŞINA CEZA YAĞIYOR
Devlet, deprem fırsatçılarına göz açtırmıyor. Depremin ilk günlerinden itibaren acil ihtiyaç malzemelerindeki fahiş fiyat artışları üzerine devreye giren Ticaret Bakanlığı, ısıtıcı, hazır gıda kolisi, battaniye, yağmurluk, hijyen seti, kadın ve yaşlı hijyen bezi, uyku tulumu, bebek maması, powerbank, kışlık bot ve mont, atkı-bere-elpen, tuvalet kâğıdı gibi ürünleri incelemeye almıştı.
İnceleme ve şikayetler üzerine fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 353 firmaya toplam 84 milyon 975 bin 532 TL idari para cezası kesilmişti. Bu cezalara rağmen depremzedelere yardım götürülen güzargahtaki bir dinlenme tesisinde fahiş fiyatla çorba satıldığı sosyal medyada tepki çekmişti. Hemen harekete geçen Ticaret Bakanlığı, bu işletmeye ceza kesildiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:“Ticaret İl Müdürlüğümüzce fahiş fiyat ve fiyat etiketi yönetmeliği kapsamında yapılan denetimlerde bahse konu yol üzeri dinlenme tesisi işletmesine toplam 1 milyon 860 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Bakanlığımızın denetimleri aralıksız devam ediyor.”