18 / 05 / 2024

Fiyat sabitleme kampanyası bitti, ürünlerin fiyatı roket gibi uçuşa geçti!

Fiyat sabitleme kampanyası bitti, ürünlerin fiyatı roket gibi uçuşa geçti!

Yıl başında yapılan fiyat sabitleme kampanyası şubat ayında bitince mutfak enflasyonu en çok artan grup oldu. Tüketiciler Birliği hayvansal ürünlerdeki zamlara dikkat çekerken, hallere gelen meyve sebze de zamlandı.



Geçen yıl referans ürün fiyatı üzerinden yapılan hesaplama, bu yılda ürün gruplarının birim fiyatları ortalaması baz alınarak yapılmaktadır. Fiyatları alınan toplam 350 tane ürün temelinde, Şubat 2023 döneminde, market sepetindeki zam oranı yüzde 5,08 olarak gerçekleşmiştir. 2022’nin aynı döneminde (Şubat 2022) Market Endeksi yüzde -0,32 olarak gerçekleşmişti. Başta zincir marketler olmak üzere, orta ölçekli yerel marketlerin 1 Ocak 2023’de başlattıkları sabit fiyat uygulamasının sona ermesiyle beraber market sepetinde fiyat artışının hızlandığı tespit edilmiştir." 

HALLERE GELEN ÜRÜN AZALDI FİYATLARDA İSE ARTIŞ OLDU

Antalya Ticaret Borsası (ATB) da, şubat ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini paylaştı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarına ilişkin endeks değerlerine baktığımızda şubat ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 36,63 oranında, sebzede yüzde 24,56 oranında ve meyvede ise yüzde 2,70 oranında azaldı. Buna göre ocak ayına göre hallere gelen ürün miktarında düşüş yaşandı. Yıllık bazda baktığımızda da miktar endeksleri 2022’nin aynı ayına göre domateste yüzde 26,13 oranında, sebzede yüzde 8,93 ve meyvede yüzde 11,92 azaldı.

Fiyat sabitleme kampanyası bitti, ürünlerin fiyatı roket gibi uçuşa geçti!

Şubatta endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates, sebze ve meyve için son sekiz senenin ortalamalarında gerçekleşti. Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler ise meyve için sekiz senenin rekoru olurken, domates ve sebze için geçen yıldan sonraki en yüksek artış olarak yansıdı. Şubatta domates fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 109,87 olarak yaşandı. Miktardaki yüzde 26,13 oranında azalış, fiyattaki yüksek artışın temel sebeplerinden biri oldu. Sebze fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 87,18 oranında olurken, sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 8,93 azalması zamda önemli rol oynadı. Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 120,72 oranı ile rekor düzeyde gerçekleşirken, meyvedeki yıllık işlem miktar azalışının yüzde 11,92 olması bu zamda önemli rol oynadı. Şubatta miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son beş senenin miktarda en düşük ikinci ve fiyatta ise en yüksek üçüncü değeri olarak yaşandı.

SGK hizmet dökümünüzde 'S,Ş,K' harfleri ne anlama geliyor? Eğer bu harfler varsa aman dikkat!

Dolarda uzman isim kimsenin söylemediğini söyledi! Gündeme bomba gibi düştü! Doların zirve yapacağı tarihi açıkladı!

Bakan resmen açıkladı! O para bugünden itibaren hesaplara yatmaya başladı! Paranızı hemen çekin


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön