19 / 05 / 2024

Flaş! Flaş! EYT’nin detayları ortaya çıktı! Yeni formül ile kimler EYT’den yaralanacak?

Flaş! Flaş! EYT’nin detayları ortaya çıktı! Yeni formül ile kimler EYT’den yaralanacak?

Uzun zamandır üzerinde çalışılan EYT ile ilgili şifreler çözülmeye başlandı. Yakın bir zamanda üzerinde çalışılan ve karar kılınacak olan maddelerin açıklanması beklenirken SGK uzmanı Özgür Kaya, konu ile alakalı olasılıkları saydı. İşte detaylar…



BİRİNCİ FORMÜL

8 Eylül 1999 öncesinde SGK'lı olan kişiler, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günü bitirdiklerinde, yaşa bakmadan emekli olabilecekler.

İKİNCİ FORMÜL

8 Eylül 1999 öncesinde SGK'lı olanlar için erkeklerde 25 yıl aynı zamanda 9 bin gün prim gün sayısı, kadınlarda ise 20 yıl hizmet süresi ve 7200 gün prim gün sayısı kriteri olacak.

ÜÇÜNCÜ FORMÜL

Yaşı bekleyen kişiler için maaş kesintisi veya yaş indirimi formülü. Bu formülde maaş kesintinin % 2 civarında olması veya yaş şartının birkaç yıl düşürülmesi ihtimali bulunuyor.

EYT NEDİR? KİMLER EYT'Lİ SAYILIR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı olmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları yapılarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme kriterleri ile birlikte yaş şartı getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak yapılacak. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın birlikte sağlanması aranmaya başladı. EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999’dan önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını yapmış olmak lazım.

Flaş! Flaş! EYT’nin detayları ortaya çıktı! Yeni formül ile kimler EYT’den yaralanacak?

EDİTÖR NOTU: Bu haber 2 Ağustos 2022 tarihinde saat 15.33'te yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 17,97 Türk Lirası, euro 18,42 Türk Lirası, altının gramı ise 1027 Türk Lirası değerinde.

Elimizdeki dolarları bozdurmalı mıyız? Dolar uzmanı Selçuk Geçer’den flaş çağrı! O rakama hazır olun

Zabıta memuru ve itfaiye eri personel alımları belediyede başladı! İş arayanlar dikkat! Başvuru tarihlerini kaçırmayın

Altında kıyamet zamanı geldi! Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş o tarihi açıkladı

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön