28 / 04 / 2024

Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi tartışma yarattı! Ekoköy mü, lüks konut mu?

Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi tartışma yarattı! Ekoköy mü, lüks konut mu?

Foça'da hayata geçirilmek istenen 'Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi' tartışma yarattı. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre bölge halkı ve meslek odaları projenin ekoköy değil, rant projesi olduğunu belirtiyor.



İzmir’in Foça ilçesindeki Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki toplamda 510 dönüm arazi üzerine  İzmir  Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) üyeleri tarafından “ekoköy” inşa edilmesi için düğmeye basıldı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre “Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi” şeklinde anılan ve “Hayalinizdeki Köy: Mid Phokaia Ekoköy” ismiyle pek çok medya organında tanıtımı yapılan söz konusu projenin  Türkiye’nin en büyük ekolojik köy projelerinden biri olacağı öne sürülüyor.

Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre meslek odaları ve bölge halkı projenin ekoköy değil, rant ve yapılaşma projesi olduğunu kaydederek, tepki gösteriyor. Söz konusu bölgede taşınmazların, plan kararlarına aykırı bir biçimde yapılaşmaya açıldığı, tarım ve mera alanlarının tahrip edildiği kaydediliyor. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, bölge halkından ve üyelerinden gelen başvurular sonucu projenin yapılacağı bölgede incelemeler yaptı.

Yapılan incelemeler sonucunda hazırlanmış olan raporda bazı detaylar da dikkat çekici. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi resmi  web sitelerinde yapılan incelemelerde söz konusu bölgeye ilişkin yakın tarihlerde onaması yapılan ve askıya çıkarılan herhangi bir plana rastlanmadığı kaydedildi. Yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması üzerinde gerçekleştirilen incelemelerde söz konusu taşınmazların tapu niteliğinin "Ceviz Bahçesi" şeklinde yer aldığı belirtilirken, çeşitli emlak sitelerinde "İzmir Yeni Foça‘da Satılık Ekolojik Tarım Arazisi, Serası ve Ev" başlığıyla, birim başına 8 milyon 500 bin lira civarı fiyatlarla satış ilanları bulunduğu belirtildi. Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre "Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi" için inşaat firması tarafından hazırlanmış olan www.midphokaia.com web sitesinde de yoğun yapılaşmaya işaret eden içerik ve görsellere yer verilmesi de dikkat çekti.

Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi tartışma yarattı! Ekoköy mü, lüks konut mu?

'BU, ÇOK AÇIK BİR İFADEYLE LÜKS BİR KONUT PROJESİDİR'

 


Yaptığı açıklamada “Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi çok açık bir ifadeyle lüks konut projesidir” ifadelerini kullanan Şehir Plancıları Odası, “Meslek odası olarak; korunması gereken tarım, orman, mera vb. doğal alanlar  üzerinde toplumun ortak faydasını yok sayan yalnızca parası olan için 'Ekolojik Turizm Projesi' ismi altında sunulan talan projelerine sessiz kalmayacağız. Bu sebeple de; söz konusu projeye ilişkin "kamu yararı" doğrultusunda tarafımızca gerçekleştirilecek detaylı inceleme için yukarıda bahsi geçen hususlar dikkate alınarak Bilgi Edinme Kanunu kapsamında 15 gün içinde yanıt verilmesi talebiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Foça Belediyesine yazılı başvuru yapıldığını kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

PROJE YETKİLİSİ: HER ŞEY YASAL

Yine konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre proje yetkilileri tartışılanın aksine bir doğa katliamının söz konusu olmadığını söylerken şu ifadeleri kullandı: “Yazıldığı gibi değil. Yasal izinler alındı. Burası bir mera alanı değil. Taşlı tarlaydı, kıraç bir araziydi. Bitişik parselde ise Güneş Enerji Santrali var. Biz de orada ekolojik köy yapıyoruz. Birkaç ay içinde proje tamamlanır. Orada bir doğa katliamı olduğunu düşünüyorsanız gelip görebilirsiniz. Her üç dönümlük arazi içinde bir tane sera var. Otel dedikleri 11 odalı bir konaklama yeri var. Bu da yasal. Söz konusu projede hakkımız olmasına rağmen daha fazla yapılaşma yapmak istemedik” dedi.

 

 

TOKİ'den Kocaeli’de yüzde 25 peşinat ve 72 ay vadeyle konut satışı!

KİPTAŞ Arkatlı Evler'in teslimleri için geri sayım başladı! 

Kasım 2023 enflasyon verileri ne zaman, saat kaçta açıklanacak?


Geri Dön