28 / 04 / 2024

Fraport AG Türkiye’deki havalimanı yatırımlarından umutlu!

Fraport AG Türkiye’deki havalimanı yatırımlarından umutlu!

Fraport AG CEO’su Stefan Schulte  Antalya Havalimanı’nın işletmesinde 20 ‘nci yılı devirmelerini toplantı ile kutladı. Schulte, "20 yıldır Türkiye pazarındayız. Türkiye, bu zaman içinde inanılmaz başarı ve gelişmeye imza attı. Türkiye'de bulunmaktan gurur duyuyoruz" dedi…



Uluslararası havalimanı işletmecisi Fraport AG, Türkiye pazarındaki 20'nci yılını İstanbul'da, Fraport AG CEO’su Stefan Schulte ve Fraport Türkiye Genel Müdürü Bilgihan Yılmaz, Sivil Havacılık (SHGM) Genel Müdürü Bahri Kesici'nin katılımı ile düzenledikleri toplantıyla kutladı.

Etkinlikte, Antalya Havalimanı'nın şehre ve ülke ekonomisine 20 yıllık katkısını gösteren Ekonomik Etki Analizi’nin sonuçlarından bilgiler paylaşıldı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre,  şirket  2018’de Türkiye ekonomisinde 123 bine yakın istihdama imkan vererek 762 milyon dolar hanehalkı geliri yaratırken, GSYH'ye 4,1 milyar dolarlık katkı yaptı.

Fraport AG CEO'su Stefan Schulte, etkinlikte yaptığı konuşmada, Antalya Havalimanı işletmesinin Fraport AG'nin ilk yurt girişimi olduğunu ifade ederek, 4 kıtada, 11 ülkede ve 30 havalimanında faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Fraport AG Türkiye’deki havalimanı yatırımlarından umutlu!

Türkiye pazarında 20 yıldır hizmet verdiklerini olduklarını belirten Schulte, şu konuşmaları yaptı:

"Türkiye, bu zaman içinde inanılmaz başarı ve gelişmeye imza attı. Türkiye'de bulunmaktan gurur duyuyoruz. Refah düzeyinde, turizm sektöründe, havacılık sektöründe ülkenin ne kadar geliştiğini kendi gözlerimle gördüm. Havaalanları ve hava yolu şirketleri çok gelişti. Türkiye çok alanda, çok sayıda başarıya imza attı. Biz de şirket olarak Türkiye'de önemli başarılara imza attık. 

Bugün yönettiğimiz varlıkların toplam değeri 8,3 milyar avronun üzerinde ve 2,5 milyon metrekarelik terminal alanımız var. 300 milyonun üzerinde yolcuyu bünyemizde barındırıyoruz. Bu kapsamda Türkiye bizim için çok önemli bir lokasyon. 20'nci yılımız bitti ama umarım bir yıl 20 daha ve hatta daha fazlasını Türkiye'de kutlama imkanı bulacağız."

 "Antalya, portföyümüzdeki en çok yolcu ağırlayan dördüncü havalimanı"

Stefan Schulte, 1999’da yolcu sayısı 5 milyonu geçmeyen Antalya Havalimanı'nın, 2018'de 32 milyon yolcu ağırladığını ve portföylerinde en çok yolcu ağırlayan dördüncü havalimanı olduğunu paylaştı.

Schulte, "2003 yılında Avrupa'da 28'inci sırada yer alan Antalya, 15 adım yükselerek 13'üncü sıraya geldi. 1990'ların sonunda uçuş noktaları çok sınırlı olan Antalya'dan bugün 60 ülkede 118 hava yolu şirketi ile 254 uluslararası havalimanına karşılıklı uçuş yapılabiliyor." diye konuştu.

Antalya Havalimanı'na bugüne kadar 450 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını söyleyen Schulte, "Yaptığımız küçük yatırımları da dahil edersek bu rakam 500-600 milyon dolar civarında. 20 yıldır burada bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Daha fazla burada bulunmak istiyoruz. Türkiye'ye inanıyoruz, uzun bir zaman daha Türkiye'de olacağız." diye ekledi.

"Antalya Havalimanı'ndaki toplam istihdamın ekonomik etkisi 1999'a göre yüzde 387 arttı"

Fraport AG Türkiye’deki havalimanı yatırımlarından umutlu!

Fraport Türkiye Genel Müdürü Bilgihan Yılmaz, konuşmasında "20 yılda 2,5 milyon uçuşa ve 380 milyon yolcuya ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. 1999 yılında 41 bin civarında olan uçuş sayısı, 2018 sonunda yaklaşık 5 kat artarak 190 binin üzerine çıktı. Antalya Havalimanı'nın işletmesi, doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık 123 bin kişiye iş yaratılmasına yol açtı. Bu istihdam, 762 milyon dolara ulaşan hanehalkı geliri sağlarken, ülkenin GSYH'sinin binde 5'ine karşılık gelen 4,1 milyar doları aşkın katkı sağladı." dedi.

Antalya Havalimanı'nın Türkiye ekonomisine katkılarının, son 20 yılda büyük bir artış gösterdiğini ifade eden Yılmaz, "Antalya Havalimanı'ndaki toplam istihdamın ekonomik etkisi 1999 yılına göre yüzde 387 artarken, hanehalkı geliri ve katma değeri sırasıyla yüzde 393 ve yüzde 371 artış gösterdi."diye konuştu.

"Yıllık uçuş sayısı, 20 yıl önceye göre 4 kat artarak 1,5 milyonu aştı"

Bilgihan Yılmaz, gelecek 5 yılla ilgili olarak, "Eurocontrol’un baz senaryosuna göre, yüzde 4,9'luk bir hava trafiği artışı ve IMF tahminlerine dayalı olarak Türkiye ekonomisi için dolar bazında yıllık yüzde 3'lük bir orta vadeli büyüme potansiyelini göz önüne aldığımızda, 2024 yılında Antalya Havalimanı'ndaki faaliyetlerden kaynaklanan istihdam toplam 193 bin, bu faaliyetlerden elde edilen hanehalkı geliri 1,5 milyar dolar, yarattığı katma değer ise yaklaşık 7 milyar doların üzerine çıkıyor. Yaratılan katma değer, Türkiye'nin milli gelirinin binde 8'ine denk geliyor." açıklamalarını yaptı. 

Bundan 20 yıl önce Türkiye genelindeki yıllık uçuşların yaklaşık 390 bin olduğunu söyleyen Yılmaz, yıllık uçuş sayısının 20 yıl önceye göre 4 kat artarak 1,5 milyonu aştığını belirtti.

Yılmaz, 2024 hedefleri doğrultusunda, kapasitenin her yıl değerlendirildiğini, gerektiğinde sürekli yatırımlara devam ettiklerinin bilgisini verdi.

"Türkiye pazarından çıkmayı hiç düşünmedik"

20 yıldan sonrada bundan dönem için Türkiye pazarına inandıklarını ifade eden Yılmaz, "Biz uzun vadeli yatırımcıyız ve uzun vadeli gelişmelere bakarız. Türkiye pazarı bizi ikna etti. Geçmiş 20 yılımıza bir 20 yıl daha katmak isteriz, fırsatları kolluyoruz." diye konuştu.

İstanbul Havalimanı ile ilgili konuşan Yılmaz, "Her projeyi, her teklifi biz ayrı ayrı değerlendirir, sonucuna göre hareket ederiz. Mevcut durumda İstanbul ile ilgili böyle bir şey söz konusu değil ama herhangi bir teklif olması durumunda her şeyi değerlendiririz. Global bir yatırımcıyız. Her yerde fırsatları kolluyoruz." dedi.

İstihdam ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti: 

"1999 yılında 25 bin olan Antalya Havalimanı'nda doğrudan ve dolaylı yaratılan istihdam mevcut durumda 123 bine çıktı. Bundan sonraki 5 yılda da bu rakamın 193 bine yükselmesi bekleniyor. Ortalama hanehalkının 4 olduğunu dikkate alırsak, Antalya Havalimanı'nın, doğrudan ve dolaylı 800 bin insana gelir kapısı olduğunu gösteriyor. GSYH'ye katkı konusunda da, 1999 yılında 880 milyon dolar civarındayken, mevcut durumda 4 milyar doları geçti. Bundan sonraki 5 yıllık dönemde de 7 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu da 2024 yılında Antalya Havalimanı'nın Türkiye GSYH'sine binde 8'lik katkı sunması anlamına geliyor."

Rakamlarla Antalya Havalimanı

Verilen bilgilere göre:

- Antalya Havalimanı'nın 1999 yılında 5 milyon olan yolcu sayısı, her yıl ortalama yüzde 10 artarak 2018'de 32 milyona ulaştı.

-1999-2018'de toplam 373 milyon yolcuya hizmet verilirken, Ağustos 2018'de bir rekora imza atıldı ve bir ay içinde 1999'da kaydedilen toplam yolcu sayısı aşıldı. 

-2019'da tüm zamanların yeni yolcu rekoru beklenirken, özellikle dış hatlarda 2019 yılının 9 aylık döneminde yüzde 17'lik artış kaydedildi. Antalya Havalimanı'na 2018'de yabancı turistlerin yüzde 99,7'si uçakla geldi.

-Antalya Havalimanı, Türkiye'de tüm yolcuların yüzde 15'i ile 3'üncü sırada, iç hatlar yolcularının yüzde 7'si ile 5'inci sırada, dış hatlar yolcularının yüzde 25'i ile 2'nci sırada, toplam uçuşların yüzde 12'si ile 3'üncü sırada bulunurken, büyük havalimanları arasında son 20 yılda en hızlı büyüyen havalimanı özelliği taşıyor.

Toplantıda gerçekleştirilen oturumda Sunexpress CEO'su Jens Bischof, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, İstanbul Sabiha Gökçen CEO'su Ersel Göral ve Fraport AG Kıdemli Başkan Yardımcısı Holger Schaefers de turizm ve havacılık sektöründeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.


Geri Dön