09 / 05 / 2024

Gayrimenkul değer artış kazancı pişmanlık dilekçesi!

Gayrimenkul değer artış kazancı pişmanlık dilekçesi!

Gayrimenkulünü edinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde satıp beyannamede bulunmayanlar pişmanlık dilekçesi verebiliyor. İşte gayrimenkul değer artış kazancı pişmanlık dilekçesi...



2022'DE KİMLER VERGİ MÜKELLEFİ OLACAK?

Bu sene 2021 yılı içinde satışı yapılan gayrimenkullerden istisnadan yüksek kazancı olanlar vergi ödüyor. İktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde satış gerçekleştirilmişse doğuyor. 5 yıldan uzun süreli sahip olunan gayrimenkullerin satılması halinde değer artış kazancı vergisi doğmuyor.

Gayrimenkul değer artış kazancı pişmanlık dilekçesi!

Kimi zaman iktisap tarihi ile ilgili kafa karışıklıkları söz konusu olabiliyor. Örneğin kat karşılığı anlaşmalarda hangi tarihin baz alınması gerektiği merak ediliyor. Kat karşılığı alınan gayrimenkuller yeni bir iktisap olarak kabul edilecek ve değer artışı kazancının tespitinde gayrimenkullerin tapuya tescil edildiği tarih esas alınacak. Fiilen kullanımın tapu tescilinden önce gerçekleşmesi halinde ise bu tarihin esas alınması gerekecek.

2022 yılında 5 yıl içinde sahip olduğu gayrimenkulü satarak gelir elde edenler ise önümüzde yıl yani 2023'te vergi mükellefi olacak.
 


Geri Dön