22 / 11 / 2024
fuzul

Gayrimenkul değerleme nedir?

Gayrimenkul değerleme nedir?

Gayrimenkul değerleme, kredi teminatları ve artan sigorta kapsamları açısından önemli bir kavramdır. Gayrimenkul alanında önemli bir kavram olduğu için bilinmesi gerekir. Peki gayrimenkul değerleme nedir, neden yapılır ve kim tarafından yapılır? İşte gayrimenkul değerleme konusu hakkında detaylar...




GAYRİMENKUL DEĞERLEME NE ANLAMA GELİR?

Gayrimenkul değerleme, özünde bir taşınmazın veya ilgili hakların kesin bir değerini belirleme sürecini ifade eder. Bu konuyu daha derinlemesine ele alacak olursak, gayrimenkul değerlemesi, bir taşınmazın ya da bir projenin değerini belirleme sürecini veya bu gayrimenkullerle ilişkilendirilen kişilerin ve kurumların hak ve menfaatlerini belirleme sürecini içerir. Bu değerlendirme, taşınmazın kendisiyle sınırlı kalmayıp, onunla ilişkilendirilen tüm unsurları kapsar.

GAYRİMENKUL DEĞERLEME NEDEN YAPILIR?

Kişiler, gayrimenkullerinin değerini belirlemek istedikleri birçok durumda gayrimenkul değerlemesine ihtiyaç duyarlar. Bu değerleme, gayrimenkulün gerçek değerini belirlemeye yardımcı olur. Gayrimenkul değerleme genelde şu nedenlerden dolayı yapılır:

  • Gayrimenkullerin satılma ya da kiraya verilme durumlarından taşınmazın taşınmazın değerini öğrenmek için 

  • Tarım arazisi olan bir taşınmazın değerinin belirlemek için 

  • Bankalardan çekilecek bir kredide teminat gösterilmesi durumu

  • Bir dükkan ve şirket ortaklığı veya devir işlemlerinde değerinin bilinmesi için

  • Şirket portföyü oluşturulurken gayrimenkullerin değerinin işlenmesi için

  • Açık artırmalarda kullanılmak üzere bir veri edinmek için

Tüm bunlar, gayrimenkul değerlemesinin sağlam bir zemine oturulması için önemlidir. Bu işlem, uzman kişiler ve kurumlar tarafından tarafsız bir şekilde gerçekleştirildiğinde, elde edilen değer herkes tarafından kabul edilir.

Gayrimenkul değerleme nedir?

GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ KİM TARAFINDAN YAPILIR?

Gayrimenkul değerlemesi, mülkiyetin ve mülkiyet haklarının değerini belirlemek için son derece önemli bir süreçtir. Bu alandaki uzmanlar, gayrimenkulün tarafsız bir şekilde değerini tespit ederler. Elde edilen veriler birçok amaçla kullanılabilir. Gayrimenkul değerlemesi yaptırmak isteyen kişiler veya kurumlar, bu konuda uzmanlaşmış kişilere başvurulmalıdır.

Dört yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlamış ve ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından düzenlenen sınavlarda başarılı sonuç elde eden kişiler gayrimenkul değerleme yetkisine sahip olurlar. Uzman, gayrimenkul değerlendirmesi yaparlarken gerekli kriterleri sağlayacak şekilde süreci takip eder ve raporlama çıkarır. 

Tapu tahsis belgesi nedir?

Emlak yetki belgesi nedir?

Ev birden fazla emlakçıya verilir mi?


Geri Dön