28 / 04 / 2024

Gayrimenkul rant vergisi yürürlüğe girdi mi?

Gayrimenkul rant vergisi yürürlüğe girdi mi?

Devletin gerçekleştireceği yatırımlar nedeniyle değeri artan gayrimenkullerden rant vergisi ile kamuya pay verilecek. Peki, söz konusu gayrimenkul rant vergisi yürürlüğe girdi mi? İşte son durum..



Gayrimenkul rant vergisi yürürlüğe girdi mi?

Devletin gerçekleştireceği yatırımlar nedeniyle değeri artan gayrimenkullerden rant vergisi ile kamuya pay verilecek. Diğer ifade ile; rant vergisi, gayrimenkul değer artışlarından kamu için ödenecek. 


Rant vergisi; Orta Vadeli Program’la (OVP) resmiyet kazandı. Programa göre, imar planı değişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamu pay alacak. Habertürk'ün haberine göre gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem geliştirilecek. 


Örneğin Kanal İstanbul’a yakın bölgede arazisi olan bir vatandaş, arazisinin değerinin artması nedeniyle kamuya bir pay ödeyecek. Peki, gayrimenkul rant vergisi yürürlüğe girdi mi?


Orta Vadeli Program'da yer alan rant vergisinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İmar Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle yürürlüğe gimesi için çalışmalar yapılıyor.


Teknik olarak değer artış payı adı verilecek olan rant vergisi hakkında Çevre Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ‘değer artış payı’ ödenecek.



Emlakta rant vergisine inşaatçılardan hem destek hem uyarı geldi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön