Gayrimenkul sektörü koronavirüsten nasıl etkilendi?
Koronavirüs salgınıyla birlikte konutta doğaya dönüşler hızlandı. Arsa yatırımları arttı. Peki gayrimenkul sektörü Kovid-19'dan nasıl etkilendi? İşte detaylar...
Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Koordinatörü Nurgül Orhan Uysal, koronavirüs salgını döneminde gayrimenkul sektöründe yaşanan değişimlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Vitrin Haber'den Serhat Özşahin'in haberine göre; Uysal, gayrimenkulde Kovid-19'dan önce başlayan doğaya dönüş tercihinin salgınla birlikte daha da artığını belirtti.
Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Koordinatörü Nurgül Orhan Uysal, şunları kaydetti:
-Pandemi arsa piyasasını nasıl etkiledi? Satışlar ne kadar arttı veya azaldı?
Pandemi arsa sektörünü olumlu etkiledi. 2018 yılından bu yana belli belirsiz süre gelen kriz ortamı, 2019’da çok belirginleşti. Pandemi sürecinin başlarında, yani Mart Nisan aylarında da bu belirsizlik ve kaygı ortamı devam etti. Ancak bu süreç herkesi mevcut yaşantısının muhasebesini yapmaya da itti. Toplu yaşam alanları ve metropolde yaşamanın olumsuz etkileri üzerinde düşündük. Yeşil Vadi olarak yıllardır dile getirdiğimiz, “Evinizi inşa edip bahçesinde kendi tarımınızı yapabileceğiniz, resmi süreçlerini tamamlanmış arsalar satın alın.” söylememizin haklılığını görmek tabi ki bizi sevindirdi. Şehirdeki kaotik ortamdan uzakta, daha az insanla yaşanan bir hayatın insanları her anlamda iyileştirdiğini savunuyoruz.
-Dolardaki oynaklık da yatırım kararlarını etkiliyor. Dolardaki yükseliş arsa yatırımlarını nasıl etkiler?
En başta da ifade ettiğim gibi biz Yeşil Vadi olarak çok kriz ortamı gördük ve geçirdik. Şu dersi çıkardık: Siz işinize tüm enerjinizi verip gerekli risk analizlerini de yapıyor ve mevcut duruma yönelik doğru pazarlama aksiyonlarını alıyorsanız, mutlaka başarılı oluyorsunuz. Ticaretin her günü elbette ki güneşli olmuyor; önemli olan, güneşli günlerin ileride bizi beklediğini akıldan çıkarmadan yola devam edebilmek.
Döviz ve altındaki artış yatırımcıyı elbette durağanlaştırıyor ve ileriye dönük bir belirsizliğe neden oluyor. Bununla birlikte arsa tüm yatırım araçları arasından en fazla kazandıran olarak öne çıkıyor. Geriye sadece gerekli sebatı göstermek ve güvenilir yerden yatırım yapmak kalıyor. Yirmi yılda 17 bin kişiyi arsa sahibi yapmış ve hepsine kazanç sağlamış bir firma olarak verilere dayalı konuştuğumuz için sözlerimiz sağlam zemine dayanıyor.
Birçok yatırımcı döviz ve altında bugünkü gibi yaşanan ani artışların bir süre sonra ani düşüşlere neden olacağını, uzun vadede kayıplara yol açacağını biliyor. Doğru yerde ve koşullarda üretilen arsaların, geçmişten günümüze yatırım araçları ile kıyaslandığında en fazla getiriyi sağladığını görüyoruz.
-Bankaların faiz indirimli kredi kampanyası konut tarafında büyük hareketlenme yarattı. Bu durum sizi ve arsayı nasıl etkiledi? Arsa, konutun rakibi mi? Orta ve uzun vadede arsa ve konutun getirilerini karşılaştırırsanız neler söylersiniz?
Kredi oranlarının düşmesi ve kredi limitlerinin artırılmasının gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirdiği doğru. Kredi koşullarında sağlanan kolaylıklar konut sektöründe ses getirdi.
Konut kredilerindeki faiz indirimi aslında, borçlanma riskini minimumda tutarak yatırım yapmayı düşünenlere ve sektöre hizmet eden bizim gibi firmalara faydalı oldu. Yeşil Vadi yatırımcılara vade farksız 24 aya kadar taksit yapan bir firma. Bu da yatırımcılar için krediyle kıyaslanmayacak bir avantaj.
Bununla birlikte bu dönemde kredi kullanarak peşin alımlarda daha uygun fiyat imkânı yakalamak isteyen yatırımcılar da oldu. Projelendirerek sattığımız tüm arsaların krediye uygun olması da işimizi kolaylaştıran en büyük avantajlardan biriydi.
Kısacası yatırımcılar bu dönemde diledilerse faize girmeden yatırım yaptılar, diledilerse kredi kullanarak arsa sahibi oldular.
Arsa konuta rakip bir yatırım değil. Çünkü arsa, daha az borç, yani daha az riskle yapılan bir yatırım veya günümüz koşullarında, yeni bir yaşam tercihi. Konuta oranla arsanın riski de kaybı da daha azdır. Uzun vadede iyi kazanç sağlar. Konut ise çoğunlukla barınma ihtiyacını karşılamak için alınır. Yatırım amaçlı alımlarda ise elinizin hep üstünde olması gerekir. Konut yatırımında, arsaya göre çok daha büyük bir yatırım yaparsınız ve zamanla artan değil eskiyen bir mülke sahip olursunuz. Arsa ise biraz önce vurguladığı gibi uzun vadede daha çok kazandırır. Üstelik konuta göre daha az tutarlarda yatırım yapılır.
-Daha önce arsaya yatırım yapmayan gençler ve beyaz yakalı çalışanların da son süreçte yatırımcılar arasına katıldığı belirtiliyor. Bunun sebepleri neler? Bu geçici bir eğilim mi, önümüzdeki dönemde sürer mi? Gençler ve beyaz yakalılar arsa yatırımında nelere önem veriyorlar?
Aslında son 10 yıldır yatırımcılarımız daha çok gençlerden oluşmaya başladı. Bu gelişme, arsa sektörüne değer kattığımızın, gençlerin vaatlerimize olan güveninin ispatı. 25-45 yaş aralığındaki gençler, birikimlerinin bir kısmını peşinat olarak verip aylık kazançlarının bir kısmını taksite bağlayarak zorlanmadan güvenilir bir yatırım yapmış oluyorlar.
Günümüzde gençler de çok büyük riske girmeden geleceğe yatırım yapmak, ileride oluşabilecek olumsuz şartlarda satıp kazanç sağlamak, gerektiğinde eğitimlerinde, gerektiğinde yeni bir iş kurarken sermaye olarak kullanmak istiyorlar. Arsalarını farklı yatırım araçlarına geçmek için satanlar da oluyor, biraz önce belirttiğim gibi eğitim veya evlilik için kullananlar da. Yeni anne baba olan yatırımcılar, evlatlarıyla birlikte büyüyecek bir yatırım yapmayı hedefliyorlar.
Beyaz yakalı çalışanlar ise kazançlarının günlük harcamalarda erimesinden endişe ederek arsaya yatırım yapıyorlar. Bir süre sonra arsasından sağladığı getiriyi sermaye olarak kullanıp iş kuranlara da şahit oluyoruz. Anlattığım bu dinamik aslında bizim beklediğimiz bir durum. Çünkü çalışan gençler de yumurtaların aynı sepete konmayacağını gördüler ve arsanın kazandıran bir yatırım olduğunu fark ettiler. Bizim gibi firmalar kalifiye hizmet ve iyi tasarlanmış projeler sundukça bu trendin artarak devam edeceğinden şüphem yok.
-Yatırımcılar arsa seçiminde nelere dikkat etmeli?
Yatırımcılara, alacakları arsanın müstakil tapulu olmasını ve ilgili belediye ve tapu dairesinden mutlaka teyit ettirmelerini tavsiye ederim. Ayrıca yatırım yapacakları yerin çevresel gelişim düzeyine dikkat etmeliler. Tabi herhangi bir sorun yaşadıklarında karşılarında bir muhatap bulup bulamayacakları da önemli. Yatırımlarında kurumsal bir firmadan destek almalarının öneminin altını çizmek isterim.