Gayrimenkul sektörü temsilcilerinin 2018 beklentileri!
2017'yi değerlendiren gayrimenkul sektörü temsilcileri 2018 yılı beklentilerini paylaştı. İşte gayrimenkul sektörü temsilcilerinin 2018 beklentileri...
Gayrimenkul sektörü temsilcileri 2017'yi değerlendiren ve gelecek yıla ilişkin beklentilerini Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinden Handan Güneş ile Uğur Aslanhan'a açıkladı. Sektör temsilcileri, özellikle yılın son çeyreğinde yoğunlaşan kampanyalar ve yeni proje tanıtımlarını satış rekorunun arkasındaki itici güç olarak nitelendiriyor.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: "Sektörde en az 20 yıl bu canlılık devam eder"
Altan Elmas, "Sektörün bu yıl yüzde 6-7 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Ekonominin inişli çıkışlı olduğu dönemlerde projektörler hemen bizim sektöre dönüyor. Satış rakamları mercek altına alınıyor. Ancak kısa vadeli düşünülmemeli. 16 Temmuz'da bile daire satışı yapıyorsak hem ekonomimize hem de sektörlerimize inanmayı devam ettirmeliyiz. Türkiye'nin en önemli gündem maddesi olan kentsel dönüşüm sektöre canlılık katmaya devam ediyor. Çünkü önümüzde dönüştürülmesi gereken 7,5 milyon konut var. Sektörde en az 20 yıl bu canlılık devam eder. Yurt dışı yatırımcılara getirilen teşvikler yine sektöre artı canlılık getirdi. 1 milyon dolar ve üzeri konut alanlara vatandaşlık verilmesi, gurbetçi kardeşlerimizin bu kapsamda Türkiye'den alacakları mülklere sıfır KDV uygulaması bunlar arasında sayılabilir." dedi.
Altan Elmas emlak sektörü olarak 2018 yılında da Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam edeceğini ifade etti. Elmas, "Üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında inşaatın payı yüzde 18'di. Bu oranın 2018'de de artarak sürmesini bekliyoruz. Alternatif finansman modellerinin gelişmesiyle orta ve alt gelir grupları da konut satın alma imkanı bulacaktır. Özellikle gayrimenkul sertifikalarının aktif kullanılmaya başlanmasıyla 5 bin TL'si olan bir vatandaşımız bile konut sektöründe oluşan değer artışından yararlanabilir. Vatandaşımız faiz masrafını yüklenmeden ev alabilir. Yabancıya konut satışı düzenlemesine gurbetçilerin de dahil edilmesi sektöre katkı sağladı. Özetle 2017'de gerçekleştirilen düzenlemelerin meyvelerini 2018'de göreceğiz. Daha iyi sonuçlar alacağız." şeklinde konuştu.
Altan Elmas sektörün ihtisas bankasına ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Konut sektörünü takip eden, sektörün sorunlarıyla dertlenen bir banka, proje finansmanlarını daha verimli çözebilir. Tüm bu gelişmeler ise sektörü tamamen bankalara bağımlılıktan kurtarır, geniş hareket kabiliyeti kazandırır." dedi.
Yabancıya satışları teşvik eden düzenlemelerin esas meyvesinin 2018'de görülmeye başlanacağını ifade eden Elmas, "Buna yurt dışındaki fuarlara katılım ve yatırımcılarla buluşmaların da önemli katkısı oluyor. Ayrıca Körfez bölgesi başta olmak üzere Türkiye, Asya’dan Kuzey Afrika’ya kadar önemli bir coğrafya için güvenli liman anlamına geliyor. Yüz milyonlarca insanın Türkiye’ye gönül bağı bulunuyor. Bunun dışında tamamen ekonomik anlamda İstanbul ve Antalya gibi kentlerimizin marka değeri bir çekim merkezi oluşturuyor. Tüm bu faktörler bir araya gelince Türkiye, yabancı yatırımcının gözde ülkesi durumuna geliyor. Sektörün Eximbank imkanlarından faydalanmasının önü açıldığı takdirde yabancıya konut satışı daha da artarak yıllık 10 milyar dolara ulaşacaktır." ifadelerini kullandı.
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum: "2018 yabancı satışları açısından önemli bir yıl olacak"
Darbe girişiminden sonra gayrimenkulde çok hızlı bir toparlanma yaşandığını ifade eden Murat Kurum, "Güçlü Türkiye İçin Birlik Vakti" kampanyasıyla gayrimenkul sektörünün pozitif ivmesini sürdürmesine destek olduklarını söyledi.
Kurum, TÜİK verileri incelendiğinde de bu yıl içerisinde toplamda gerçekleşen ilk ve ikincil el konut satışlarının, geçen yıl rakamlarının üzerinde olduğuna işaret ederek, 2017'nin hem sektör hem de ülke adına verimli bir yıl olduğunu söyledi.
Murat Kurum "Bu yıl 9 adet gelir paylaşım ihalesini başarı ile tamamladık. Bu ihalelerde yaklaşık 13 milyar TL hasılat rakamına ulaştık." dedi.
Murat Kurum, kredi faiz oranlarının makul seviyelere getirilmesinin konut sektöründe istikrarın sürdürülmesi adına önemli bir gelişme olacağını söyledi. Kurum, "Ülkemizde artan güven ortamıyla konut ediniminde yabancılara sağlanan teşvikler sayesinde 2018'in yabancı konut satışları açısından önemli bir yıl olacağına inanıyoruz. Her yıl olduğu gibi 2018'de de yeni ihale edeceğimiz arsalarla, sektöre yön verecek ölçekte projeler üretmeye devam edeceğiz. 2017'de ihalesini yaptığımız ve ruhsat alım işlemlerini sonlandıracağımız projelerimizin lansmanlarını 2018 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: "Körfez vatandaşları, 2018'de rekor alım gerçekleştirebilir"
2017'ye hızlı giren gayrimenkul sektörünün ilk altı aylık dönemi iyi bir performansla geçirdiğini belirten Nazmi Durbakayım, "Yılın son çeyreğinde art arda gelen yeni lansmanlar ile bir yıl ertelemeli ve yüzde 0,70-0,80 bandında sunulan faiz oranı sunan kampanyaların etkisiyle büyük bir sıçrama gösterdi. Bu yılı yeni bir rekorla kapatırız. Rekor seviyesinin 1 milyon 400 bin adet olacağını tahmin ediyorum. Özelikle yılın son çeyreğinde yoğunlaşan kampanyalar ve yeni proje lansmanları bu rekorun arkasındaki itici güç olacaktır." ifadelerini kullandı.
Nazmi Durbakayım kentsel dönüşümün 2018'e damga vuracağını ifade etti. Durbakayım, "Bu kapsamda başta İstanbul olmak üzere ülkenin her kentinde büyük çaplı kentsel dönüşüm hamlelerinin atılacağını düşünüyoruz. Yeni imar yasasıyla site bazında yenilme çalışmalarının da hız kazanacağı 2018'de konut satışları azalmaz. Hatta kredi faiz oranlarının istikrar sağlaması ve aylık bazda yüzde 1'in altına gerilemesi durumunda satış trendi artarak devam eder. Buna ek olarak sektördeki güven birliğini sağlayan Emlak Konut GYO'nun yeni bir kampanya başlatarak gayrimenkulün en güvenilir limanlardan biri olduğunu göstermesi, 2018'in yine hızlı ve alıcılı başlamasını sağlar." dedi.
Yabancı satışlarında belirgin bir artış bulunduğunu ifade eden Durbakayım, "Buna bağlı olarak yabancı satışlarında bu yıl sonunda 20 bin adetlik satış hedefini aşarız diye düşünüyorum. Döviz fiyatlarındaki artış yabancı yatırımcının daha kolay ve uygun fiyattan konut edinmesine neden olduğu bir gerçek." ifadelerini kullandı.
Durbakayım, Körfez ülkelerinde yaşanan siyasi krizin Türkiye'deki konut satışlarını arttıracağının da gözden kaçırılmaması gerektiğini söyledi. Durbakayım, "Türkiye'yi güvenli ve yaşaması kolay ülke olarak gören Körfez ülke vatandaşları, kendilerine sağlanan teşvikleri de kullanarak 2018'de rekor alım gerçekleştirebilir. Rusya, Körfez ülkelerine en iyi alternatif olarak görülüyor." dedi.
KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım: "En önemli konu; hane sayısı değişmeden konutların yenilenmesi"
KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, "Konut sektörü de kendi içinde kampanyalarla çok iyi geçti. Projelerimiz de çok iyi gitti ve elimizdeki stokları erittik. Biz en iyi şekilde çalışacağız ve 2017'nin üzerine koyacağız. Sosyal konut projeleri, gelir getirici projeler ve en önemlisi de dönüşüm projeleri dediğimiz yenileme projeleri... İnsanların ihtiyaçlarını karşılayacak, kendi yerinde dönüştürecek, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu işin üstesinden geleceğiz. Şirketler de kar marjını yüzde 5-10 düşürerek orta ve alt gelir grubu için çalışma yapabilir, ucuz konut üretebilir.
Sektör için bir banka kurulmasını savunuyorum. Bu daha çok dönüşüm kredilerinde olmalı. Her şeye devlet yetişemez. KİPTAŞ, TOKİ, Emlak Konut bu işlere yetişemez. Vatandaşa faizsiz kredi verilerek, vatandaşın da kendi ihtiyacına kredi alabilmesi lazım. Ancak en önemli konu yoğunluk artmadan, hane sayısı değişmeden konutların yenilenmesi." ifadelerini kullandı.
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu: "750 bin TL'nin üzerinde duraklama var"
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, 2017'de özellikle 500 bin TL ve altındaki fiyatlı konutların çok hızlı satıldığını belirterek, 750 bin TL ve üzerindekilerin satışlarında ciddi problemler yaşandığını ifade etti.
Bu yıl yabancıya satışta ciddi bir artış yaşandığını ifade eden Tavukçuoğlu, bunun sevindirici olduğunu belirterek, bu artışın gelecek yıl da artacağını söyledi.
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: "Konut satışları gelecek yıl da artan bir ivmeyle devam edecek"
Gayrimenkul sektörünün zaman zaman yaşanan durgunlukları geride bıraktığını ifade eden Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyur satış rakamlarının da bunu gösterdiğini söyledi. Özyurt, "Bu artışı hükümetin aldığı tedbirlere ve inşaat sektörüne verdiği desteklere bağlıyoruz." dedi.
Özyurt, sektörün talebi olan "Konutbank"a ilişkin, "Konutbank, müteahhidin üzerindeki finans yükünü alacak bir sistemi getirebilir. Örneğin Konutbank kurulsun ve makul seviyede bir faizle tahvil ihraç etsin. Bu tahvil geliri, vatandaşa uzun vadeli ve düşük faizle konut kredisi olarak geri dönsün. Böyle bir bankayla konut sektörünün ihtiyacı olan uzun vadeli kredi sağlanabilir ve finans yükü inşaat üreticilerinin üzerinden kalkmış olur." ifadelerini kullandı.
Özyurt, "Yabancı yatırımcı konut alımını artan bir ivmeyle sürdürüyor. Hükümetimizin verdiği KDV muafiyeti ve vatandaşlık teşviklerinin desteğiyle, şirketlerimizin yabancı yatırımcıya yönelik yaptığı çalışmaların neticesinde bu artışın süreceğini düşünüyoruz." dedi.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: "2018 için iyimseriz"
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, inşaatta yatırımlara ara vermeden devam ettiklerini söyledi.
"2018'de yeni projeler yapacağız"
Ağaoğlu, "2018'de yeni projelere başlayacağız. Biz ümitliyiz. Çekmeköy'deki projemizin birinci bölümünü bir ayda sattık. 2018 için temkinliyiz ama iyimseriz. 2016'daki toplam satış 1 milyon 340 bin. Bu yıl da 11 ayda 1 milyon 270 bin adede geldik." dedi.
Ağaoğlu, "Kurumsal firmalar burada satış rakamı neyse onu gösteriyor. Ancak diğer adam satış rakamının çok altında gösteriyor. Bu da hem adil rekabeti engelliyor hem de devletin alacağı vergiyi olumsuz etkiliyor." dedi.
Konut sektörüde balon olmadığını ifade eden Ali Ağaoğlu, "Konut sektöründe hem adet olarak hem de fiyat olarak balon yok. Arsa payı ve diğer maliyetler çok arttı. Türkiye'de metrekare bazında 2 bin doların üzerinde satılan proje yok denecek kadar az. Yani burada alınacak çok yol var." şeklinde konuştu.
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: "2018'de yeni rekorlar kırılacak"
Gayrimenkul sektörünün 2017'de tüm sıkıntılara rağmen çok ciddi zorluklardan geçerek rekorlar kırdığını ifade eden Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Bu yıl hükümetin aldığı yerinde kararların yanı sıra müteahhitler de elini taşın altına koydu. Gerek karımızdan fedakarlık yaptık, gerek maliyetleri satış fiyatlarına yansıtmadık ama sektörün güçlü bir şekilde ayakta durmasını sağladık. Sektör güçlü olunca ekonomiye de çok ciddi pozitif ivme sağladı. Bu yılı 1 milyon 400 bin konut satışı rakamıyla kapatacağımıza inanıyorum. Yabancı yatırımcının ilgisi de mutluluk verici.
Gelecek yıl da sektör yoluna güçlü bir şekilde devam edecek. Projelerimize, inşaatlarımıza ara vermeden yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Zaten çok ciddi konut ihtiyacı var vatandaşın. 2018'in hem ekonomimiz hem de sektör için çok iyi olacak. Gelecek yıl 1,4 milyon konut satışını geçer ve yeni rekor kırarız. Hem yerliye hem de yabancıya konut satışında yeni rekorlar bizi bekliyor." şeklinde konuştu.
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal: "Yeni rekor gelecek"
Konut satışlarının arttığını ifade eden Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal,bu sene de yeni bir rekor kırılacağını söyledi.
Akbal, "2016'da 810 adet konut satışı ile 556 milyon TL ciro elde etmiştik. Bu sene ilk 11 ay itibariyle ise 747 adet konut sattık, 730 milyon TL ciro elde ettik." dedi.
Çalık Gayrimenkul İcra Kurulu Üyesi Gonca Özgül: "İstikrar sürdükçe sektör büyür"
Çalık Gayrimenkul İcra Kurulu Üyesi Gonca Özgül, 3. çeyrekte yaşanan yüzde 11,1'lik büyümeye inşaat sektörünün yüksek katkısı olduğunu ifade etti.
Özgül, "Rakamlara baktığımızda, Türkiye ekonomisi azim ve kararlılıkla yolunda yürümeye devam ettiğini ve dirliğini kaybetmediğini görüyoruz. Ülkemizdeki istikrar ve dinamik yapı devam ettikçe, sektördeki eğilimin büyüme yolunda olacağına inancımız tam." dedi.
Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş: "Yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz"
Türkiye'de artık yılda yaklaşık 1,3 milyon konut satıldığını ifade eden Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, OECD'ye üye ülkeler arasında bu rakamla Türkiye olarak Amerika'dan sonra ikinci sırada olduklarını söyledi.
Taş, "Biz de Türkiye’nin bu büyüyen potansiyeline inanarak 2013’te Coldwell Banker olarak Türkiye'ye girmiştik. 4 yılda 150 ofis ve yaklaşık 1500 danışmana ulaştık. Fakat bunu yeterli görmüyoruz. Türkiye ekonomisinin ve gayrimenkul sektörünün geleceğine olan inancımızla, yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz." açıklamasında bulundu.
İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık: "Bundan sonra da olumlu olacak"
İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, ertelenen taleplerin de alım yönüne geçmesi ile bundan sonraki süreçte de olumlu bir tablo beklendiğini söyledi.
Çulhalık, "2018 yılının sektörümüz için oldukça olumlu geçmesini bekliyoruz. Bu süreçte firmalar içeriden ve dışarıdan gelen ekonomik ve siyasi dalgalardan bağımsız olarak yatırımlarını sürdürmelidir.
İnşaat sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 18,7 büyüme başarısı gösterdi. Yılın son çeyreğinde de hem ekonomi hem de inşaat sektöründe büyüme trendinin sürmesini bekliyoruz.
Hükümetimizin bu yıl içerisinde aldığı kararlar sektörümüzü olumlu yönde etkiledi. Önce damga vergisi kaldırıldı ardından konut satışlarındaki KDV oranları iyileştirildi. Yine yabancı yatırımcılara tanınan vatandaşlık hakkı ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza sağlanan KDV indirimi sektörü çok olumlu etkiledi.
Yıl sonuna doğru hızlanan kampanyaların da etkisiyle yıllık toplam konut satışlarının 1,5 milyonu yakalayacağını tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.