Gayrimenkul sektöründe 2023 beklentileri!
2023’e Doğru Türkiye’de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı düzenlendi.Toplantıda, gayrimenkul sektöründe 2023 beklentileri açıklandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “2023’e Doğru Türkiye’de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı” gerçekleşti. Toplantı sonrası tüm istişarelerin ve kararların bulunduğu sonuç bildirgesi açıklandı.
2 gün süren toplantının ilki Antalya'da düzenlendi. Toplantıda gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren karar bildirgede yayınlandı.
İşte sektörü ilgilendiren karar:
1.MEKÂNSAL STRATEJİ PLANI TAMAMLANACAK
Arazi ihtiyacı olan iç ve dış yatırımların önünü açacak Türkiye Mekansal Strateji Planı tamamlanacak. Mekânsal Strateji Planı ile tarım ve turizm arazileri korunacak, çevreye ve doğaya karşı duyarlı yeni sanayi alanları oluşturulacak ve ekonomimize katkı sağlanacak. 2023’e gelindiğinde tüm illerimizin makro ve mikro düzeyde mekânsal planları hazırlanacak. Plan kapsamında çevreye duyarlı sanayileşmenin hayata geçirilmesi planlanıyor.
2- KENTSEL DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ BAŞLIYOR
İl ve ilçe bazında hazırlanacak Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ile insan ve çevre odaklı dönüşüm projeleri hayata geçirilecek. Şehircilik anlayışını yansıtan mahalle kültürü ve yatay mimari esas alınacak. Kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında bütüncül yaklaşım benimsenecek. Aafet riski altında bulunan alanlar ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevre koşullarına uygun dönüşecek.
Kentsel dönüşüm kapsamında afetlerdeki hasar ve kayıp riski asgari seviyeye indirilecek. Plan kapsamında yılda en az 300 bin konut, 2023’e kadar 1 milyon 500 bin, gelecek 20 yıl içinde ise tamamı, yani 6 milyon 700 bin konut dönüşüme alınacak.
3. AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARI HAYATA GEÇİRİLECEK
2019-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde akıllı şehir uygulamaları hayata geçirilecek. Akıllı şehirler coğrafi bilgi teknolojileri üzerine inşa edilecek. Şehirler hayata değer katan, yaşanabilir ve sürdürülebilir, bilgi toplumunun yaşam alanı olan akıllı şehirler haline dönüştürülecek.
4. KIRSAL YERLEŞMELERDE ÖRNEK MİMARİ PROJELER UYGULANACAK
Kimlikli şehirler için yöresel mimari projeleri inşa edilecek. 81 ilin kırsal yerleşmelerinde örnek yöresel mimari projeler tasarlanacak. Yaylaların ve köylerin kültürel, tarihi ve doğal dokusu korunacak.
5- HAZİNE ARAZİLERİ YATIRIMCILARA ARZ EDİLECEK
Hazine taşınmaz arzı artırılacak. Sektörünün canlandırılması Hazine taşınmazları ile desteklenecek. Hazine taşınmazları sektörler bazında yatırımcılara arz edilecektir. Önümüzdeki 5 yıl içinde 300 milyon metrekare hazine arazisi üretime kazandırılacak.
6- BİSİKLET VE YÜRÜYÜŞ YOLU AĞI OLUŞTURULACAKTIR
Avrupa Bisiklet Ağı (EuroVelo) ile entegre bisiklet yolu ağı oluşturulacak. Ulaşıma entegre şehir içi bisiklet yolu projelerine destek verilip bisiklet kullanımı yaygınlaştırılacak. 2023 yılına kadar; 3 bin kilometre bisiklet yolu, 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu, 60 kilometre çevre dostu sokak ve 60 metrekare gürültü bariyeri tamamlanacak.
7- HER İLE EN AZ 1 MİLLET BAHÇESİ
Türkiye'nin 81 ilinde millet bahçesi inşa edilecek. 2023’e kadar her ilde en az 1 millet bahçesi bulunacak. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı 15 metrekareye çıkacak.
8- TOKİ 5 YILDA 250 BİN SOSYAL KONUT ÜRETECEK
TOKİ tarafından 2023 yılına kadar 125 bini kentsel dönüşümden olmak üzere 250 bin yeni sosyal konut üretilecek. Şehit aileleri, gaziler ve vazife malulleri için faizsiz, 20 yıl vadeli konut kredisi verilmeye devam edilecek.
9- EMLAK KONUT 5 YIL İÇİNDE 100 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜM KAZANDIRACAK
Yatay mimariyi merkezi haline alan Emlak Konut, şehircilik anlayışıyla 2023 yılına kadar toplamda 250 bin bağımsız bölüm kazandıracak.
10- 150 BİN KİŞİNİN MÜLKİYET SORUNU ÇÖZÜLECEK
2B arazileri ve Hazine'ye ait tarım arazileri hak sahiplerine satılacak. Taşınmazların hissedarlarına ve tapu fazlalıklarının maliklere satışına devam edilecek. Yapı kayıt belgesine konu Hazine taşınmazları 150 bin vatandaşa satılacak.
11- SANAYİ ALANLARI ŞEHİR DIŞINA TAŞINACAK
İstanbul'un Arnavutköy ilçesindeki 1.5 milyon metrekarelik alan plandırılacak ve projelendirilecek. İstanbul’da şehir içinde kalan sanayi alanları şehir dışına taşınacak ve saniyeleşmenin önü açılacak.
TOKİ 5 yılda 250 bin sosyal konut üretecek!