08 / 05 / 2024

Gayrimenkul sektöründe 3'lü açmaz!

Gayrimenkul sektöründe 3'lü açmaz!

Vergi Müfettişi Ahmet Bahçeci, Dünya Gazetesi'ndeki köşesinde gayrimenkul sektöründeki açmazları kaleme aldı. İşte Ahmet Bahçeci'nin 'Gayrimenkul sektöründe üçlü açmaz' başlıklı yazısı...



İnşaat Yapım Maliyetlerinin Giderleştirilemeyen Kısımları

Kat karşılığı inşaat işi yapan firmalar, arsa sahipleri ile yaptıkları sözleşmelere istinaden arsa sahipleri adına belediye, su, elektrik kurumları, yapı denetim şirketlerine ödemeler yapmaktadır. Vergi İdaresi, müteahhitler tarafından söz konusu sözleşmeler uyarınca arsa sahipleri adına yapılan bu ödemelerin, belgelerin arsa sahipleri adına düzenlendiği gerekçesiyle müteahhitler tarafından gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınamayacağı görüşündedir. İşin mahiyetine bakıldığında tepkisel olarak “Neden?” sorusu aklımıza gelmekte, ancak kanuni düzenlemeler bunu gerektirmektedir. Bu giderlerin işin mahiyetine uygun hale getirilmesi için kanunen giderleştirilemeyen ödemelerin boşlukta kalmaması adına yapıcı adımların atılması gerektiği kanaatindeyiz.

Kayıt dışı ekonominin uzantısı olarak addedilen kayıt dışı işsizlik sorunu her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de baş göstermektedir. Bizler bu aşamada sorunu sadece vergisel yükümlülükler anlamında görmemeliyiz. Ayrıca, sosyal güvenlik primleri dâhilinde baktığımızda, işçinin kayıt dışı çalışma isteği sektörde sorun teşkil etmektedir.

Gayrimenkul sektöründe 3 lü açmaz!

Sektörde vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet veren bir diğer unsurda ne yazık ki sahte belge kullanımıdır. İnşaat yapım aşamasında giderleştirilemeyen harcamalar ve sosyal güvenlik kurumuna kayıt ettirilmeden çalıştırılan işçilerin maliyetleri belgelendirilemediğinden, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımına gidilebilmektedir. Ayrıca, bu konular çerçevesinde üzerinde tartışılması gereken kanuni düzenlemeler arasında KDV oranlarında sektörel düzleştirme yolunun tercih edilmesi durumunun, hem kamu hem özel sektör temsilcilerini memnun edeceğini düşünmekteyiz.         

Nihayetinde;

Gayrimenkul sektörü işsizlik sorunun çözümünde, ekonomik çarkların dönmesinde ve en önemlisi temel sorun olan konut sorununun çözümünde olmak üzere birçok çarpan etkisine sahiptir. Kayıt dışı ekonomi, vergi kayıp ve kaçağı bağlamında sektörde ne yazık ki payını almış durumdadır. Her ne kadar sektörde vergide adaletin sağlanması, sektörün karlılığı, hazinenin gelir kaybının yaşanmaması gibi açmazlar sıralamış olsak da, bu sorunlara ilave niteliğinde çoklu açmazlar görülmektedir. Sektör temsilcileri ile elden geldiğince daha çok görüşme yapılması ve uygulama alanlarında görülen çarpıklıkların olmaması adına sorun teşkil eden unsurların kanuni zemine oturması dileğiyle."

Konut sektöründe Ocak 2022'de neler yaşandı?

Konut sektörünün 2021 yılı 4. çeyrek karnesi!

Konut sitelerinde oturanlar dikkat! Maliye her an kapınızı çalabilir!

Ev alacaklar dikkat! Konut teslimleri 1 sene uzatılıyor!


Geri Dön