27 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektöründe konut fiyatlarında nominal artış sürüyor...

Gayrimenkul sektöründe konut fiyatlarında nominal artış sürüyor...

Son zamanlarda yüksek fiyat artışları ve gayrimenkul piyasasında yer alan belirgin bir durgunluğa yol açarken, yükselen faiz oranları da yakın dönemde yatırım aracına dönüşen konutta fiyatları baskılıyor. İşte haberin detayları...



Konut satışlarında azalmanın devam ettiğini kaydeden gayrimenkul sektörü temsilcileri, rakamdaki reel gerilemenin de on aydır sürdüğünü belirtiyor. Buna göre, nominal yükselişin ise hız kaybetse bile devam ettiğini ileten uzmanlar, “Nominal fiyat artışı yüzde 180’lerden  yüzde 89’a kadar düştü fakat, halen alışkın olmadığımız düzeyde” diyor.

Öte yandan, Konut fiyatlarının birinci ve ikinci eldeki seviyesi konut talebini azaltıyor.. TCMB’nin 2023 yılı Eylül ayı için hesapladığı Konut Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,3 oranında yükselirken, bir önceki senenin aynı ayına göre nominal olarak yüzde 89,2, reel olarak ise yüzde 17,8 oranında yükseliş gösterdi. Konut fiyatlarının artış olduğuna dair kamuoyundaki yaygın inanca rağmen tüketiciler gerek ihtiyaç gerekse de parasının değerini koruma amacı ile satışların aylık ortalama 100 bin seviyesinde gerçekleşmesini sağlıyor.

ekonomim.com'dan Doğan Selçuk Öztürk'ün haberine göre, İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, “TÜİK’in ekim ayı için açıkladığı satış rakamına bakıldığında, yaklaşık olarak 94 bin konutun satıldı görülmektedir. Bu rakam gayrimenkul satışlarında gerilemenin devam ettiğini gösteriyor. Fakat bu gerileme fiyatlara ciddi manada yansımıyor. Sadece yanlış fiyatlı veya yüksek fiyattan girilmiş konutların fiyatlarında bir çözülme ya da geri gelme var. Piyasa koşullarına uygun girilmiş konutların fiyatlarında bir gerileme olmuyor. Piyasada pazarlık marjı yeniden ortaya çıktı. 2-3 yıldır mülk sahipleri hiçbir şekilde pazarlık etmezken, şu anda alıcı satıcıyla pazarlık edebiliyor. Buradaki marj gayrimenkulün türü ve fiyatına bağlı olarak yüzde 5-10’lara kadar yükselebiliyor. Ayrıca bir konutun pazarda kalma süresi, yani satılma süresi uzadı. Önceden ortalamamız 40-50 günken şimdi bu ortalama yaklaşık 80- 90 güne çıkmış durumda. Doğru fiyatlanmış konutlar satılırken yanlış fiyatlanmış ya da fazla fiyattan girilmiş konutlar satılmayacak ve pazarda kalma süreleri de oldukça uzayacak gibi duruyor” diye belirtti.

Gayrimenkul sektöründe konut fiyatlarında nominal artış sürüyor...

FİYAT ORTA VE UZUN VADEDE GERİLEMEYECEK

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, “Bir taraftan gerileyen konut kredisi imkanları, diğer yandan ise maliyetlerdeki hızlı yükselişler, gayrimenkul geliştiricilerin yeni projelere başlamasının önündeki en büyük iki engel gibi duruyor. Bu iki gösterge, yeni projelere başlansa bile, konut fiyatlarının orta ve uzun vadede çok gerilemeyeceğine belirtiyor. Kısa vadeli bakıldığında inşaatı devam eden veya yeni başlaması öngörülen projelerdeki yeni / sıfır konutlar için öngörülen satış fiyatları ile halihazırda inşaatı bitmiş ya da 1-2 yaşındaki projelerde hiç satılmamış ve satılmayı bekleyen az miktardaki konutların fiyatlarına bakıldığında ise , gayrimenkul geliştiricilerin kaydettiği satış fiyatlarına belirli bir süre ulaşamayacakları belirtiliyor. Satılmayı bekleyen konutların fiyatları, inşaat halindeki projedekilerin fiyatlarının yüzde 10-15 altında görünüyor. " dedi.

Konut fiyatları 3 yılda 8 kat, aylık kredi taksitleri 21 kat yükseldi! Barınma sorunu derinleşiyor!

Belediye, 13 arsa, 41 konut ve 15 dükkanı satışa çıkardı! Konutların fiyatı 2 Milyon TL’den başlıyor

Emlak ilanlarındaki vurgunculuğa tedbir! Tek fiyat düzenlemesi geliyor

2024’te konut fiyatları artacak mı? Uzmanlar açıkladı!

Geri Dön