27 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımı nasıl yapılır?

Gayrimenkul yatırımı nasıl yapılır?

Gayrimenkul, pek çok yatırımcının ilk tercihlerinden biridir. Ancak her yatırımda olduğu gibi gayrimenkul yatırımı yaparken de bazı unsurları uygun şekilde göz önünde bulundurmak gerekiyor. Peki gayrimenkul yatırımı nasıl yapılır, dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?



GAYRİMENKUL YATIRIMI YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sermayenizi gayrimenkul yatırımlarıyla değerlendirmeyi düşünüyorsanız, öncelikle mali gücünüzün bu tür bir adım için yeterli olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız. Bu süreçte, tüm birikiminizi veya borçlanma seçeneklerini tek bir yatırıma yönlendirmenin finansal açıdan bazı riskler taşıdığını unutmamanız önemlidir.  Gayrimenkul yatırımı yapmayı planlıyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:

Gayrimenkul yatırımı edinme amacını ve süresini belirlemek: Gayrimenkul türlerinden olan ev, arazi, arsa ve benzeri taşınmaz ürünleri gereksinimlerine göre tercih edebilirsiniz. 

Kredi sağlığını göz önünde bulundurmak: Daha önceki borçlarınızı zamanında ödemeniz, kredi notunuzun iyi olduğunu gösterir. Böylece gayrimenkul alırken sorun yaşamazsınız. 

 Gayrimenkul yatırımı nasıl yapılır?

Mülkün bulunduğu yerdeki ortalama kira bedellerini araştırmak: Taşınmazın konumu, yatırım yapmayı düşündüğünüz mülkten elde edeceğiniz kazancı önemli ölçüde etkileyen bir faktördür.

Konut ve iş yerleri gibi gayrimenkullerin depreme uygunluğunu tespit etmek: Her yapı satın alınırken, özellikle de Türkiye’de depreme dayanıklılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

İleride masraf olabilecek detayları önceden bilmek: Gayrimenkul yatırımı, pasif gelir elde etme açısından avantajlı olabilir ancak bazı masrafları da hesaba katmak gerekir. Örneğin tapu harcı ve emlak vergisi bunlardan biridir. 

Zaman: Gayrimenkul yatırımı gerçekleştirirken, uygun zamanı belirlemek oldukça önemlidir. Doğru zaman, ekonomik şartlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin, bankaların düşük faiz oranlarıyla konut kredisi sunması, konut yatırımcılarının talebini artırarak fiyatların yükselmesine neden olabilir. 

KİMLER GAYRİMENKUL YATIRIMI YAPABİLİR?

Gayrimenkul yatırımları, geniş bir kesimi hedefleyen bir seçenektir. Belirli bir sermayeye sahip her birey, çeşitli taşınmaz tiplerine yatırım yapma imkanına sahiptir. Tek kısıtlama, tapu işlemleri için gereken yaş koşuludur. 18 ile 65 yaş aralığındaki bireyler, gayrimenkul alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bunun haricinde, gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen kişilere ilişkin herhangi bir yasal sınırlama bulunmamaktadır.

İstanbul'da 50 bin konut günlük kiraya veriliyor! Ev sahipleri dikkat: Maliye kapınızı çalabilir!

Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?

Takyidat nedir? Takyidat ne işe yarar?


Geri Dön