Gayrimenkul yatırımında yeni trend: Huzurevi!
Dünya genelinde yaşlı nüfus giderek artıyor. Yaşlı nüfusun artması da dünya genelinde yaşlı evi ve bakım evi yatırımlarını artırıyor. Avrupa ülkeleri de Türkiye'de kendi vatandaşları için yatırım seçeneklerini araştırıyor.
Türkiye’de son zamanlarda yatırım trendi olarak dikkat çeken ‘yaşlı bakım evleri’nin yıldızı giderek parlıyor. Milliyet'te yer alan habere göre; Türk vatandaşlarının bu alandaki ihtiyacı artarken, pek çok Avrupa ülkesi de Türkiye’de yaşlı bakım evi yatırımı ve kendi vatandaşlarının bakımı konusunda arayışa girdi. Türkiye’de halen yaşlı bakımı için evler tercih edilse de özellikle gelecek 20 sene içerisinde bu alandaki yatırımların öne çıkması bekleniyor. Ocak 2021 itibarıyla Türkiye’de ‘Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Bağlı Huzurevleri’, ‘özel huzurevleri’ ve ‘diğer kamu huzurevleri’ olarak hizmet veren toplam 445 adet yaşlı bakımevi yer alıyor.
Özel huzurevleri 22 şehirde 261 kurum ile hizmet verirken, 2020 yılsonu rakamlarına göre en fazla sayıda özel huzurevine sahip il 104 adet ile İstanbul iken bunu 53 adet ile İzmir ve 39 adet ile Ankara takip ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 9.51.
Teşvik kapsamında
Devlet ücretsiz huzurevi imkânı sağlarken, özel yatırımlar da giderek çoğalıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 28 Şubat 2019’da yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yaşlı ve engelli bakım merkezi yatırımları öncelikli teşvikler arasında yer almasının, yaşlı bakım evlerine oluşan talep ve ihtiyaçların göstergesi olup gayrimenkul sektöründe yeni bir yatırım alanı olacağının öngörüsü olarak kabul edilebileceğini söyledi.
Yönel Maya, “Türkiye’de 65 yaş üstü nüfus oranının 2023’te yüzde 10.2’ye, 2050’de yüzde 20.8’e çıkacağı beklenmekte. Bu artış doğrusal olarak bakıma ihtiyacı olan yaşlı sayısını artacak. Önümüzdeki 5 - 10 yıllık dönemde yaşlı bakım merkezleri, huzurevleri ve sağlık tesisleri ile farklı ihtiyaçları karşılayan bir gayrimenkul piyasası oluşacağı tahmin edilmekte” dedi.
Şimdilik 28 bin kişi
Mevcut kapasite ile yaşlı nüfusun yaklaşık binde 4’üne hizmet sağlanabildiğini anlatan Yönel Maya, “Ülkemizde yaşlanma artarken yaşlı bakımına yönelik tesislerde bakılan kişi sayısı 2021 Ocak ayı itibarıyla 28 bin 43. Tesis sayısı son 10 yılda arttı. Özel sektör yatırımları 2016’da 171 adet iken 2021’de 261’e ulaşarak yüzde 53 artış gerçekleşti” şeklinde konuştu.
Kalifiye çalışan ihtiyacı artıyor
Makbule Yönel Maya, Türkiye’nin konumu, uçuş mesafeleri dikkate alındığında birçok yabancı ülke için ulaşılabilir olması, iklimi ve doğal güzellikleri, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve fiyat olarak avantajı dikkate alındığında yabancılar için de bu alanda bir fırsat oluşturduğunu dile getirdi.
Yönel Maya, “Yaşlı bakımında uzmanlaşmış ve yabancı dil bilen yetişmiş insan gücünün bu alanda yapılacak yatırımlar için de özelikle yakın gelecekte önemli hale geleceği düşünülmektedir. Dünyada yaşlı bakım evlerinde uzmanlaşan çeşitli fon ve GYO’ların olduğu düşünüldüğünde ülkemizde de bu alanda fırsatların olduğunu söylemek mümkündür” dedi.
İstanbul’da aylık minimum 4 bin TL
Özel huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinin 2021 yılı için taban ücreti, aylık 1322 lira + KDV olarak hesaplanırken tavan ücreti de aylık 19 bin 500 lira + KDV olarak belirlendi.
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Özdil Şahin, “Yaşlı bakım evlerinde fiyatlar bir odada kaç kişinin konakladığına ve sağlanan hizmetlere göre farklılık göstermektedir. İstanbul’da bulunan nitelikli örneklerde fiyatlar aylık 4 bin lira seviyesinden başlamakta olup, genellikle bakım hizmetleri ve yemek ücreti bu fiyatlara dahil” dedi.
2040'ta ilave 28 bin kişilik huzurevi kapasitesine ihtiyaç duyulacak!