22 / 11 / 2024
fuzul

Gayrimenkullerin tescilinde tüzel kişiler adına yapılan istemler!

Gayrimenkullerin tescilinde tüzel kişiler adına yapılan istemler!

Tasarruf yetkisinin belirlenmesi 2- Tüzel Kişiler Adına Yapılan İstemler Tüzel kişiler adına yapıları istemlerde, tüzel kişinin istenilen işlemi yapabileceğini ve temsilcilerini belirten kanunlarda yazılı mercilerden alınmış yetki belgesi aranır...




Tapu Kanunu'nun 2. maddesine göre; "Hükmi şahısların, tapu işlerinde merkez ve şubelerinin bulundukları yerin en büyük mülkiye amirinden, nizamnamelerine göre, gayrimenkul tasarrufuna izinli olduklarına ve tescil işini yapacak temsilcinin yetkisine dair alınacak belgenin, verilmesi mecburidir. 

Ticaret şirketleri, bu belgeyi ticaret sicil memurundan alırlar." Resmi kuruluşlarca yapılan istemlerde, kuruluşların ve temsilcilerinin yetkileri olup olmadığı araştırılır. 

Tapu Kanunu'nun 1. maddesi gereğince; "Gayrimenkullerin tescilinde, o gayrimenkul devlete ait ise bulunduğu yerdeki en büyük mal memuru (mal müdürü veya defterdar) özel idareye ait ise vali, vakfa ait ise vakıf müdürü veya memuru, belediyeye ait ise belediye başkanı, köye ait ise muhtar ve özel kanunla kurulmuş diğer tüzel kişilere ait ise bunların kanuni temsilcileri yetkilidirler..." TASARRUF YETKİSİNİN BELİRLENMESİ Tasarruf yetkisi, taşınmazla ilgili işlem yapabilme yetkisidir. Taşınmazı satmak, bağışlamak, ipotek etmek, üzerinde irtifak hakkı kurmak, kiraya vermek, taşınmazı tasarruf etmek demektir. Bir taşınmaz mal veya hak üzerinde, ancak onun sahibi, tasarrufta bulunabilir. Bu da kural olarak tapu sicilinde adı yazılı kişidir. Ancak miras, kamulaştırma, mahkeme kararı, cebri icra gibi bir nedenle hak iktisap etmiş kişiler de taşınmazın, adlarına tescilini isteyebilirler. Bu kişilerin adı, tapu sicilinde olmasa da burayı tescilsiz (tescilden önce) kazanmış sayılırlar. Fakat adlarına tescil yaptırmadıkça, taşınmazı bir başkasına devredemez, üzerinde üçüncü kişiler yararına hak kuramazlar. 


Hürses


Geri Dön