26 / 11 / 2024

Gaziantep'e 50 bin sosyal konut inşa edilecek!

Gaziantep'e 50 bin sosyal konut inşa edilecek!

Dünyanın en rekabetçi 7’nci kenti olan Gaziantep'i bölgenin ticaret, eğitim, sağlık ve lojistik üssü yapacak 5 proje geliyor. 2 milyon nüfuslu Gaziantep'i 'Yeni Türkiye'nin büyüme motoru ve can damarı haline getirilecek..




Dünyanın en rekabetçi 7'nci kenti olan Gaziantep, Türkiye'nin en hızlı gelişen illerinin başında geliyor. 2 milyona yakın nüfusuyla hızla büyüyen Gaziantep'i devler ligine taşıyacak 5 proje tasarlandı. Gaziantep'te yoğun bir seçim çalışması yapan AK Parti Milletvekili Adayı ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; ulaştırma, eğitim, sağlık, inşaat ve ticaret alanlarındaki projeleri anlattı. Şimşek; Gaziantep'i; bölgenin ticaret, eğitim, sağlık ve lojistik üssü haline getirecek adımlar için yoğun bir beyin fırtınası yaptıklarını kaydetti. Kentte ortak bir çalışma kültürü ve takım ruhu olduğunu belirten Şimşek, “Başarının esas kaynağı huzurdur. Bu da Antep'te var” dedi.


50 BİN SOSYAL KONUT


Gaziantep'in göç alan bir kent olduğuna dikkat çeken Şimşek, kurulma aşamasında olan 5. Organize Sanayi Bölgesi'nde 70 bin kişinin çalışacağını belirterek, “5. OSB'nin yanında 5.6 milyon metrekare Hazine arazisi var. Ankara'ya döndüğümde o araziyi TOKİ'ye bedelsiz devrettik. İşçi ve dar gelirli ailelere sosyal konut yapılması şartıyla.  TOKİ  proje üzerinde çalışmaya, büyükşehir belediyesi de planlamaya başladı. En az 50 bin konutluk ev yapılabilecek” diye konuştu.


25 KM'LİK METRO


Kent için geliştirdikleri ikinci önemli projenin 25 kilometrelik bir raylı sistem olduğunu belirten Maliye Bakanı Şimşek, Şahinbey ile OSB arasındaki ulaşımı rahatlatacak bu projenin fizibilitesinin yapıldığını söyledi. Şimşek, “OSB'den başlayarak şehri gezen Devlet Demiryollarına ait 25 kilometrelik mevcut bir demiryolu hattı vardı. Bunu 17 duraklı bir metro projesi haline getirdik. Devlet Demiryolları sadece hattı rehabilite edecek. Yüksek Hızlı Tren seti alınacak” değerlendirmesinde bulundu. 


AMANOSLARA TÜNEL


Üzerinde çalıştıkları üçüncü önemli projenin ise Gaziantep'i limana yaklaştırmak olduğunu belirten Bakan Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: “Gaziantep'in yıllık 6.7 milyar dolarlık ihracat geliri var. İhraç edilecek ürünler Mersin Limanına götürülüyor. Yakınında İskenderun Limanı var ama arada Amanos dağları var. Amanos'u 19 kilometrelik bir tünelle delebilirsek Gaziantep limana 163 kilometre daha yaklaşacak. Bu tünel bütün Güneydoğu Anadolu'un limana erişimi sağlanacak. Avrasya'nın en önemli sanayi bölgelerinden biri olacak.”


ORTADOĞU'NUN SAĞLIK ÜSSÜ


Gaziantep'teki hastane sayısının 12 yılda 12'den 26'ya çıktığına da dikkat çeken Maliye Bakanı Şimşek, “Aslında Antep medikal hizmet ve ihracat üssüne dönüşmüş durumda. Bu konumu güçlendirmek istiyoruz. Bin 875 yataklı yeni bir şehir hastanesi yapılıyor. Yap-İşlet-Devret modeliyle özel sektör ve Samsung ortaklığıyla. Proje devreye girdiğinde şehrin hasta yatak kapasitesi ikiye katlanacak. Antep, Ortadoğu'nun sağlık üssü olacak” dedi.


TÜRK-KATAR ORTAKLI ÜNİVERSİTE


Kentteki üniversite sayısının 1'den 4'e, öğrenci sayısının ise 9 binden 56 bine ulaştığını belirten Şimşek, Gaziantep'te 2 bin 500'den fazla yabancı öğrenci olduğunu belirterek yeni bir üniversite için görüşmeler yapıldığını kaydetti. Şimşek, şu bilgileri verdi: “Beşinci üniversite Katar ve Türkiye ortaklığında Ortadoğu'ya yönelik kurulacak. İlk teklif Katarlılardan geldi. Türk - Katar ortaklığında başlangıç finansmanını Katarlıların sağlaması konusunda da prensipte anlaştık.”


TÜRKİYE'NİN YENİ BÜYÜME MOTORU


Gaziantep için düşündükleri bir diğer projenin ise kente su ulaştırmanın masraflarını düşürmek olduğunu anlatan Bakan Mehmet Şimşek, “Büyükşehir belediyesi şehre suyu getirmek için yılda 90 milyon liralık elektrik parası veriyor. Düzbağ Baraj Projesi uzun vadede şehrin su ihtiyacını giderecek. Antep 2 milyon nüfusa gidiyor ve 2030'da 3.5 milyon kişiye ulaşması bekleniyor. Ayrıca kentsel dönüşüm projelerimiz de var. Antep gelecekte Türkiye'nin yeni bir büyüme motoru, can damarı olacak” dedi. 


Baklavaya direniyorum


Seçim öncesi günde ortalama 10 bin adım attığını şimdi ise seçim çalışmalarından dolayı spora vakit ayıramadığını belirten Bakan Şimşek, “Benim ilk Gaziantep deneyimimim zorluydu. İngiltere'de belli bir kilom vardı, siyasete girince Antep'ten milletvekili adayı oldum, gittim. İlk 2 haftada 4 kilo aldım. Bu seçimde bildiğim için tedbirli davranıyorum. Gittiğimiz yerde hemen baklava geliyor. Direnince ısrar etmiyorlar, bırakıyorlar” dedi.


Gaziantep-Erbil uçuşları olmalı


Gaziantep'in havadan bölge ile ulaşımını sağlamak gerektiğine dikkat çeken Şimşek, Erbil ve İran önerisinde bulundu: “Özellikle Erbil ile havayolu bağlantısını kurmak lazım. Sonra da İran ile. 2002'de haftalık bazda 20 olan uçak seferi sayısı şimdi 171'e çıktı. 10 kat artmış. Kilis'e, Maraş'a da hatta Urfa'ya da yakınız. Ortadoğu'ya havayolu bağlantısını bölgesel üs olarak düşünmek lazım.” 


Kılıçdaroğlu'nun SGK'sı 800 milyar $ yuttu


Muhalefetin noter tasdikli vaatlerini de eleştiren Bakan Şimşek, Kemal Kılıçdaroğlu'nun SGK Genel Müdürü olduğu dönemde emeklilik yaşanın düşürülmesinin Türkiye'nin bir yıllık GSMH'sı kadar büyük bir karadeliğe neden olduğuna vurgu yaptı. Şimşek, şu çarpıcı değerlendirmede bulundu: 


KEŞKE DEMİREL'E DİRENSEYDİ BİRİ


“Yarım gebelik olmaz. Yarım enflasyon da olmaz. Az bütçe açığı, az cari açık, az enflasyon diye bir şey yok. 1990'lı yılların başındaki zihniyet de buydu. Demirel 91'de emeklilik yaşını düşürdü. İç borç stoku 57 milyon TL iken 2002'de 122 milyar liraya çıktı. Keşke biri Demirel'in karşısında güçlü durabilseydi. Çünkü bu hamle ile 800 milyar dolarlık (2 trilyon TL) sosyal güvenlik açığı ile karşı karşıya kaldı Türkiye. Oysa Türkiye'de sosyal güvenlik sistemi 1990'da ve 1991'de fazla veriyordu. Rasyonel olmak lazım. Popülizme bile tutarlılık lazım.”


THY'nin transit yolcu geliri 500 milyon dolar


Üçüncü Havalimanı'nın başlangıçta 90 milyon yolcu olarak öngörülen kapasitesi 150 milyon yolcuya çıkacak. THY'nin yurtdışı yolcu taşımacılığının yüzde 45'i transit yolculardan oluşuyor ve oradan yılda 500 milyon dolar para kazanıyor yani neredeyse yıllık karı. 3. havalimanı olmazsa olmaz. Ama sözüm ona mega projeyi ortaya atanlar, bu hava limanına karşı çıktılar. Ben orada zihniyete vurgu yaptım. 3. havalimanına, köprüye,  İzmir  limanının özelleştirilmesine karşı olanlar lojistik üsten bahsediyor.


Yeni Şafak


Geri Dön