24 / 12 / 2024

Şişecam 40 milyon TL'ye Gebze'de bilim ve teknoloji merkezi kurdu!

Şişecam 40 milyon TL'ye Gebze'de bilim ve teknoloji merkezi kurdu!

Şişecam Topluluğu, 40 milyon TL’lik yatırımla Gebze - Çayırova’da kurduğu Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi, rakiplerin ve cam sektörü araştırmacılarının büyük ilgisini çekti..



Şişecam Topluluğu, 40 milyon TL’lik yatırımla Gebze - Çayırova’da kurduğu Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi, rakiplerin ve cam sektörü araştırmacılarının büyük ilgisini çekti. Merkez açıldıktan sonra yabancı cam firmaları, şirketler, üniversiteler peş peşe ziyaretler gerçekleşti. Birkaç aydır kapılarını açan merkeze Şişecam’ın rakipleri Ovens Illinois ve PPG’nin yanı sıra SEFPRO, Price Daimler, Ferro, Glaston Horn; ayrıca Fraunhofer Institute, University of Sheffield, Tokyo Institute of Technology, University of Washington, Özyeğin Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi,  İzmir  İleri teknoloji Enstitüsü’nden heyetler gönderdi. Şişecam’ın büyük umut bağladığı merkez hakkında bilgi veren Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Türkiye’de örneği yok. Avrupa’da sayılı merkezler arasındadır. Bütün büyük camcılarla iletişimdeyiz. Rakipler de bunu söylüyor. Şimdiye kadar dört önemli ziyaret gerçekleşti. Burası Türkiye’nin en büyük ve donanımlı, dünyanın da sayılı Ar-Ge merkezleri arasında yer alıyor” dedi. 


Yeni pazarlara girmenin ve yeni yatırımların yanı sıra rekabet gücünü üst düzeyde tutmak amacıyla ArTeGe çalışmalarına (Araştırma ve Teknolojik Geliştirme) büyük önem verdiklerini, bu çalışmaları uzun yıllardır kurumsal düzeyde yürüttüklerini belirten Kırman, “Düzcamda bina ve otomobillerde en yüksek kalitede termal, optik ve akustik konforu ve ekonomiyi sunan üretim ve kaplamayı hedefl iyoruz. Cam ambalajda kullanılan camı inceltip hafifletme ve mekanik mukavemeti artırmaya yönelik çalışmalarımız var. Cam ev eşyasında inovasyonla estetiği buluşturan ürünler, cam elyafta dokumaya uygun ürünler ve kimyasallarda ise yeni soda ve krom bileşikleri konularına yoğunlaşmış durumdayız. Cama katma değer kazandıran ürünlere kadar cam üretim sürecinin her aşamasında Ar-Ge faaliyeti yürütüyoruz. Şişecam, bunun yanı sıra bugün günde 1000 ton düzcam üretebilen boyutlara ulaşmış olan fırınlarını da yine kendi bilgi birikimi ve tecrübeleriyle tasarlama yeteneğine sahip. Bu yönüyle düzcam, cam ambalaj, cam ev eşyası, cam elyaf ve kimyasallar yelpazesinde yeni ürün ve yeni teknoloji geliştirme açısından ArTeGe yeteneğiyle dünyadaki birkaç şirketten biriyiz. Ar - Ge harcamalarımızın şirket cirosuna oranı yüzde 1’i buldu” dedi. 


Leed Gold sertifikalı bina 


Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik de 15 bin metrekare alana kurulu ve 9 bin 400 metrekare kapalı alana sahip merkezde cam teknolojilerinin bütün alanlarında ar - ge yapılacağını söyledi. Şişecam’ın Türkiye’de kurumsal Ar-Ge faaliyetlerinin öncülerinden olduğunu vurgulayan Prof. Oktik 1976’da Karaköy Nimet Han’da başlayan Ar- Ge çalışmalarının uzun yıllar Davutpaşa yerleşkesinde devam ettiğini, Temmuz 2014 itibariyle de Çayırova’da kurulan Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’ne taşındıklarını anlattı. Şener Oktik, temel araştırmalardan başlayarak laboratuvar ölçekli pilot üretim denemelerine kadar 27 ayrı uzmanlık laboratuvarıyla hizmet veren yeni merkezle ilgili olarak şöyle konuştu: “Temeli Nisan 2013’te atılan merkez, Temmuz 2014’te faaliyet geçti. Merkezimiz LEED GOLD sertifikasıyla yeşil bir bina ve standart bir binaya göre yüzde 39 daha az enerji ve yüzde 85 daha az su tüketiyor. Karbondioksit sensörüyle birim alandaki kişi sayısına göre havalandırma yapıyor. Şişecam bünyesindeki ArTeGe faaliyetleri, Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışında 11 ‘Bölge Laboratuvarı’nda yürütülüyor. Bunların 5’i Kırklareli Lüleburgaz, Mersin, Bursa Yenişehir, Bilecik ve Eskişehir’de olmak üzere yurtiçinde bulunduğunu; ayrıca yurtdışında da Rusya’da 3 ve Bulgaristan, Gürcistan, Mısır’da da 1’er laboratuvar var. Yurtiçi ve yurtdışında araştırma ve teknolojik geliştirme çalışmaları alanında 225 yetkin uzmanın görev alıyor. Bir yabancı uzman var. İngiltere ve başka ülkelerden yeni uzmanlar kazandırmak üzere görüşmelerimiz var.” 


Oktik’in verdiği bilgiye göre, cam sektöründe buluşların başka şirketler tarafından kullanılmasından kaçınan şirketler, patent almaktan da kaçınıyor. Şişecam da böyle yapmış. Şimdi bu politika değişiyor. 2014’te 1 adet Avrupa Patent başvurusu, 2 adet Türk Patent başvuru tescillenmiş. 5 adet gerçekleştirilmiş. 8 patent başvurusu için TÜBİTAK 1602 Patent Destek Programı’na başvurularak teşvik alınmış.


Cam, veri depolama aracı oluyor, kuvartz cam bilgiyi 10 milyar yıl saklayacak


Şişecam Ar - Ge Merkezi’nin başında bulunan Prof. Dr. Şener Oktik, konuşmasında cam sektöründe fütüristik gelecek hakkında da ilginç bilgiler verdi. Oktik’in sunumuna göre kuvartz cam en önemli veri depolama aracı olarak görülüyor. Bir CD’de 850 megabytes, DVD’de 4750 megabytes bilgi depolanabiliyor. Kuvartz camda 3.6 milyon mb bilgi depolanabilecek. Üstelik, diğer saklama araçlarında ısınma halinde veri kaybı yaşanırken, camda bin dereceye kadar böyle bir kayıp olmayacak. Dahası kuvartz cam 10 milyar yıl bilgiyi saklayabilecek. Hithachi, 2015’te deneme üretimlerine başlıyor. Şirket dağılmayan, parçalanmayan cam şişe üretti. Bu sayede cam ambalajlar daha güvenli hale geliyor. Anti-bakteriyel cam süt şişesi ile günlük sütün raftaki ömrü 3 günden 6 güne çıkabilecek. Atermik camlar ile ısı ve ışığı kontrol etmek mümkün olacak. Güneşin ısı ve ışığını kontrol edilmesini sağlayan düz camlarla camın ısı ve ışık geçirgenliği kontrol ediliyor. İlk etapta otomobillerin sunroof’larında kullanılması planlanıyor. Ortamdaki ışığa göre renk değiştiren bardaklar, kadehler, vazolar vb. ev eşyaları daha estetik bir görünüm sunabilecek.


“Aksaray’a cam teklifi verdik" 


Ahmet Kırman, son günlerin çok konuşulan binası Aksaray için cam malzeme teklifi verdiklerini söyledi.  Ankara  Beştepe’de kurulan ve halen Cumhurbaşkanlığı olarak işlev gören bina için harekete geçtiklerini belirten Kırman, “Biz teklif sunduk, camlarını verelim dedik. Ancak bize ‘Bu konuda alım anlaşması yaptık, aldık’ dediler. Oranın camları ithal edildi. Guardian’dan aldılar” dedi.


İlk yurtdışı mağazası açılıyor


Şişecam Grubu'na bağlı dört şirket (Soda Sanayi, Trakya Cam, Anadolu Cam ve Paşabahçe) bulunuyor. Paşabahçe’nin 13 ilde 44 mağazası var. Şirket, bugünlerde önemli bir yeniliğin eşiğinde; ilk büyük yurtdışı mağazasını Milano’da açıyor. Ahmet Kırman, “Bu yeni konseptimizdeki ilk mağaza oluyor. Çalışmaları bitmek üzere önümüzdeki aylarda açılışını yapacağız. Buradaki gelişmelere göre başka ülkelere de açmayı düşünüyoruz” dedi. Avrupa’da cam ev eşyasında ikinci, düzcamda üçüncü, cam ambalajda dördüncü büyük üreticisi olan Şişecam, 13 ülkede 44 üretim tesisi ve 150 ülkeye ulaşan satışlarıyla global bir oyuncu. Yurtdışındaki yatırımları 3 milyar dolara ulaşıyor. Toplulukta 8 bin 500’ü yurtdışında olmak üzere toplam 21 bini aşkın kişi çalışıyor. Türkiye, camda 750 milyon dolarlık ithalat yapıyor. Şişecam’ın soda dahil ihracatı 830 milyon dolar. İşlenmiş camda Türkiye’nin toplam ihracatı 1.2 milyar dolar. Bunun yüzde 40’ını Şişecam şirketleri yapıyor.


Dünya


Geri Dön