29 / 04 / 2024

Gecekondu imar affı 2018!

Gecekondu imar affı 2018!

İmar barışına müracaat eden malikler bazı haklardan yararlanabiliyor. Peki, hangi yapılar için imar barışına başvurulabiliyor? Gecekondular için imar affına müracaat edilebiliyor mu?



İmar barışı kapsamında kaçak yapılar kayıt altına alınıyor. Yapı kayıt belgesi ise, İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belge oluyor. 

İmar barışına müracaat eden malikler bazı haklardan yararlanabiliyor. Yapı Kayıt Belgesi alan binalarda su, elektrik ve doğalgaz bağlatabiliyor. İmar Kanunu kapsamında alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.

Kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis ediliyor. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın veriliyor.

Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son buluyor. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alıyor.

Ancak, Yapı Kayıt Belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamıyor. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor.

Peki, hangi yapılar için imar barışına başvurulabiliyor? Gecekondular için imar affına müracaat edilebiliyor mu?

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için imar barışına müracaat edilebiliyor. Gecekondu yapılarına da imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alınabiliyor.


10 soruda imar barışında ödeme!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön