18 / 07 / 2024

Geçtiğimiz sene rekor seviyeye çıktı! 2023 senesinin ilk enflasyon rakamları açıklanacak

Geçtiğimiz sene rekor seviyeye çıktı! 2023 senesinin ilk enflasyon rakamları açıklanacak

Geçtiğimiz sene yüzde 85 civarında seyreden enflasyonun 2023 yılında nasıl seyedeceği merak konusu. 26 Ocak Perşembe günü ilk enflasyon oranı Merkez Bankası tarafından açıklanacak




2024 sene sonu enflasyon tahmini ise yüzde 8,8 olarak söylenmişti.Enflasyon, mal ve hizmet fiyatlarının genel seviyesinin yükseldiği ve buna bağlı olarak satın alma gücünün düştüğü orandır. Merkez bankaları, ekonominin sorunsuz çalışmasını sağlamak için enflasyonu sınırlamaya ve deflasyondan kaçınmaya çalışıyor. Enflasyon, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) veya Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile ölçülür.

Geçtiğimiz sene rekor seviyeye çıktı! 2023 senesinin ilk enflasyon rakamları açıklanacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye'nin merkez bankasıdır ve para politikasının uygulanmasından,  fiyat istikrarının sağlanmasından ve sağlıklı bir bankacılık sisteminin sağlanmasından sorumludur. TCMB ayrıca Türkiye'nin resmi döviz rezervlerini elinde bulundurur ve yönetir, Türk parasını ihraç eder ve dağıtır ve ülkenin bankacılık sistemine son borç verme mercii olarak hareket eder. Banka bağımsızdır ve kararlarını TCMB başkanı ve başkan yardımcılarından oluşan Para Politikası Kurulu (PPK) alır.

Enflasyon raporu, bir ülkedeki enflasyonun mevcut ve beklenen durumu hakkında ayrıntılı bilgi veren bir belge veya sunumdur. Genellikle, ekonomik verileri izlemekten ve analiz etmekten sorumlu bir merkez bankası veya devlet kurumu tarafından aylık veya üç aylık gibi düzenli bir temelde yayınlanır. Rapor, mevcut enflasyon oranı hakkında bilgilerin yanı sıra emtia fiyatları, döviz kurları ve para politikasındaki değişiklikler gibi enflasyonu etkileyen faktörler hakkında bilgi içerir. Ayrıca gelecekteki enflasyon tahminlerini ve merkez bankasının veya hükümetin enflasyonu ele alma planlarının bir özetini içerir. Bazı merkez bankaları da para politikası kararlarına ve gerekçelerine enflasyon raporunda yer verir.

FED sinyali verdi! Kritik tarih açıklandı

Kia Sportage'a 90 bin TL'lik Ocak zammı geldi! Sportage 22 Ocak 2023 fiyat listesi!

Kia Niro EV'e 2023'te 80 bin TL zam! İşte Kia Niro EV 22 Ocak 2023 fiyat listesi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön