05 / 05 / 2024

Gediz Nehri'ni kirleten 5 tesise 188 bin 480 TL ceza!

Gediz Nehri'ni kirleten 5 tesise 188 bin 480 TL ceza!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gediz nehrine dökülen atıkların arıtılmadan deşarj edildiğine dair medyada çıkan haberler üzerine inceleme başlattı



Yapılan inceleme ve araştırmanın ardından 5 işletmenin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğine uymadığı tespit edildi. Bu kapsam dâhilinde işletmelere 188 Bin 480 TL para cezası verildi. Mevcut atıksu arıtma tesisinin ise iddiaların aksine faaliyette olduğu belirlendi.


Su kalitesini ölçmek amacıyla Gediz havzasından 17,söz konusu havzada yer alan sanayi kuruluşlarından ise 7 adet numune alındı. Bu tesislerden 5 tanesinin, yönetmelikte belirtilen limit değerlere uymadığı tespit edildi. Gerekli yaptırımların uygulanması amacıyla, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine talimat verildi. Atıksu arıtma tesisi bulunmayan sanayi kuruluşlarına, 87 Bin TL, Atıksu arıtma tesisinin istenilen limit değerleri sağlamadığında ise 37 Bin 696 TL ceza verildiği öğrenildi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uşak İl Müdürlüğü söz konusu arıtma tesisinin mevcut kapasitesinin 12.000 m3/gün olduğunu su anda 7.500 m3/gün fiili olarak su arıtıldığını tespit etti. Tesis bakanlık tarafından faaliyete geçtiği günden itibaren denetleniyor.


Ayrıca nehrin bazı bölgelerin de iddia edildiği gibi renk kirliliğin olmadığı belirlendi. Konu gereğince ortaya atılan renk parametresinin 24 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte, UOSB (UŞAK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ )tarafından renk ile ilgili gerekliliklerin yerine getirildiği UOSB tarafından yapılan iç izleme sonuçlarından ve Çevre ve Şehircilik Uşak İl Müdürlüğü tarafından alınan numune analiz sonuçlarından tespit edildi.


Geri Dön