03 / 05 / 2024

Gelir vergisinde beyan dönemi! Kazançlar nasıl beyan edilecek?

Gelir vergisinde beyan dönemi! Kazançlar nasıl beyan edilecek?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Yusuf Cihad Demet, bugünkü köşesinde gelir vergisi beyan dönemini kaleme aldı. İşte Yusuf Cihad Demet'in 'Gelir vergisi beyan dönemi başladı: Kazanç ve iratlar ne şekilde beyan edilecek?' başlıklı yazısı...



Yusuf Cihad Demet'in 'Gelir vergisi beyan dönemi başladı: Kazanç ve iratlar ne şekilde beyan edilecek?' başlıklı yazısının devamı şu şekilde:

Ticari, Zirai ve Mesleki Kazançlar

Tacirler, çiftçiler ve serbest meslek erbapları, bir takvim yılında elde ettikleri kazançlarını Gelir Vergisi Kanunu'nun (GVK) 85. Maddesi uyarınca yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmek zorundadırlar. Ayrıca bu mükellefler; ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden kazanç temin etmeseler de zarar dahi elde etseler, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermekle yükümlüdürler.

Ticari kazanç elde etmesine rağmen kazancı basit usulde tespit olunan mükellefler, GVK' nın Mükerrer 20/A maddesi uyarınca yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyeceklerdir.

Tevkifat usulü ile vergilendirilen çiftçilerin faaliyetleri neticesinde elde ettikleri zirai kazançları üzerinden ödemeyi yapanlar tarafından tevkif edilen  gelir vergisi çiftçiler açısından nihai vergileme olduğundan, bu mükelleflerin elde ettikleri kazançları için GVK’ nın 86/1-a maddesi uyarınca yıllık gelir vergisi beyannamesi vermelerine gerek yoktur.

Serbest meslek kazancı elde eden müellif, mucit ve ihtira beratı sahipleri gibi mükelleflerin GVK’ nın 18. Maddesi kapsamında elde ettikleri telif kazançlarının GVK’ nın 103. Maddesinde yer alan gelir vergisi tarifesinin dördüncü dilim tutarını (650.000 TL) aşmaması halinde beyan edilmeleri gerekmemektedir. Bu sınırın aşılması halinde ise telif ödemeleri sırasında tevkif edilen %17 oranındaki gelir vergisi tutarları, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilecektir.

Gelir vergisinde beyan dönemi! Kazançlar nasıl beyan edilecek?

Ücretler

Öncelikle belirtelim ki; gelir vergisi tevkifatı uygulanmamış ücretlerin tutarı ne olursa olsun muhakkak beyan edilmesi gerekmektedir. Tek işverenden alınan ve tutarı GVK’ nın 103. Maddesinde yer alan gelir vergisi tarifesinin dördüncü dilim tutarını (650.000 TL) aşmayan tevkifatlı ücretler beyan edilmeyecektir. Yıl içinde birden fazla işverenden tevkifata tabi tutulmuş ücret geliri elde edilmesi halinde ise birinci ücret hizmet erbabı tarafından serbestçe seçilecek ve birden sonraki işverenlerden alınan ücretlerin toplamının, GVK’ nın 103. Maddesinde yer alan gelir vergisi tarifesinin ikinci dilim tutarını (53.000 TL) aşmaması ve aynı zamanda birinci işverenden alınan ücret de dahil olmak üzere tüm işverenlerden elde edilen ücretlerin GVK’ nın 103. Maddesinde yer alan gelir vergisi tarifesinin dördüncü dilim tutarını (650.000 TL) aşmaması halinde tevkifata tabi ücretler beyan edilmeyecektir. Belirtilen şartları sağlamayan ücretler yıllık beyanname ile beyan edilecek ve dönem içerisinde işverenlerce kendilerinden tevkif edilen gelir vergileri, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilecektir.


Geri Dön