27 / 12 / 2024

İbrahim Çanakçı: DASK'da biriken fon tasarrufu 36 milyar TL'yi aşmaktadır!

 İbrahim Çanakçı: DASK'da biriken fon tasarrufu 36 milyar TL'yi aşmaktadır!

Türkiye’de ilk kez bir sektör tarafından somut veriler ışığında hazırlanan 2023 Hedef ve Beklentiler Raporu, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı tarafından Sigorta Haftası kapsamında açıklandı



Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), sigorta sektörünün mevcut durumunu ve Türk ekonomisindeki yerini inceleyerek, sektörün 2023 yılı beklenti ve hedeflerini belirleyen “Sigorta Sektörünün 2023 Hedef ve Beklentileri Raporu “nu 29 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul'da düzenlenen toplantıda kamuoyu ile paylaştı.


Sigorta Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı,güçlü bir Sigorta ve Bireysel Emeklilik sektörünün Türkiye’de vatandaşlara, şirketlere, finansal kurumlara ve devlete çok büyük fayda sağlayacağını belirtti. Çanakcı “Avrupa ile karşılaştırdığımızda Türkiye’nin potansiyelinin çok gerisinde olduğunu görüyoruz. Ancak son dönemde yapılan düzenlemelerin sektörün gelişimine katkıda bulunacağına eminim. Diğer ülkelerde devlet ve özel sektörün ortak hedefler üzerinde anlaşarak gerçekleştirdikleri işbirliğinin Türkiye’de sağlanması ile hedeflerimize daha kolay ulaşacağımıza inanıyorum” dedi. 


Çanakcı,sigortacılıktaki potansiyeli harekete geçirme çalışmalarını ertelenemez bir zorunluluk haline getiren önemli konulardan birinin de, sektörün tasarruf oranlarına yapacağı katkı olduğuna değindi. Çanakcı “Özellikle hayat sigortacılığı ve özel emeklilik sistemlerinde biriken fonlar tasarrufların artmasına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Nitekim ülkemizde BES fonları 16 milyarı, hayat matematik karşılıkları da 5 milyarı aşmıştır. Diğer teknik karşılıklar ve DASK’ta biriken fon da ilave edildiğinde sektörün tasarruflara katkısı 36 milyar TL’yi aşmaktadır. Bu yaklaşık olarak GSYH’nın yüzde 2,8’ine tekabül etmektedir. Oysa Türkiye’nin potansiyeli, mevcut oranın çok üzerindedir. Sigortacılık ve özel emeklilikteki fon birikiminin potansiyel seviyeye doğru yaklaşmasının, ülkemizin tasarruf yatırım dengesinin iyileştirilmesine, cari açığın azaltılmasına ve yatırımların daha uzun vadeli fonlar ile finansmanına önemli katkı sağlayacağı açıktır” dedi. 


2023 yılında Türkiye’nin sigortacılık bakımından bölgesel bir merkez haline gelmesini hedeflediklerini sözlerine ekleyen Çanakcı “Tüm tarafların aynı hedefe odaklanması ve gerekli adımları atması halinde, sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerimizin önümüzdeki on yıllık dönemde büyük bir atılım gerçekleştirerek, 2023 yılında potansiyeline daha da yaklaşmış bir konuma geleceğine samimiyetle inanıyoruz. Bu konuda Müsteşarlık olarak büyük bir azim ve kararlılık içinde üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi. 


Toplantıda, Türkiye’de ilk kez bir sektör tarafından somut veriler ışığında hazırlanan 2023 Hedef ve Beklentiler Raporu’nun önemine değinen TSRŞB Başkanı Mustafa Su, Sigorta ve Bireysel Emeklilik sektörünün 2023 vizyonunun bölgede en büyük ve dünyada en büyük sigorta sektörlerinden biri haline gelmek olduğunu vurguladı. Su "Önceliklerimiz arasında Türk ekonomisinin büyümesine ve İstanbul Finans Merkezi projesine katkıda bulunarak, kaza, doğal afet, hastalık ve uzun vadeli bakım gerektiren hallerde toplum için bir güvenlik ağı oluşturmak da bulunuyor” dedi.


Toplantıda McKinsey tarafından hazırlanan spor ile ilgili detayları aktaran TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay raporu hazırlamak için kamudanözel sektöre ve sivil toplum kuruluşlarına kadar pek çok üst düzey yönetici ile görüşmeler yapıldığını aktardı. Tunçay, raporun hazırlığı sırasında İtalya’dan Singapur’a 30’dan fazla ülke ile karşılaştırmalar yapıldığını ve 25 farklı ülkeden sigorta uzmanı ile görüşüldüğünü aktardı. Sigorta ve Bireysel Emeklilik sektörünün sadece devlete ve ülke ekonomisine değil, toplumun refahına ve düzenine de katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi. 



Geri Dön