29 / 05 / 2024

3'üncü köprünün güzergâhı belirlendi!

3'üncü köprünün güzergâhı belirlendi!

Ulaştırma Bakanlığı, 6 milyar dolarlık 'İzmit Körfez Geçişi ve Gebze- İzmir Otoyol' ihalesinin ardından Türkiye gündemine bomba gibi düşecek yeni mega proje için kolları sıvadı



Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul'a inşa edilecek üçüncü köprünün merakla beklenen güzergahını belirledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, SABAH'a yaptığı açıklamada, İstanbul'a inşa edilecek köprünün güzergâhıyla ilgili 6 seçenek üzerinde yapılan çalışmanın tamamlandığını söyledi. Yıldırım, güzergâhın zamanı geldiğinde açıklanacağını vurgulayarak, "Daha önce 6 alternatif vardı. Seçimi yaptık. Bu aşamada tek söyleyebileceğim, yeni köprünün Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nin daha kuzeyinde olacağıdır" dedi.

İHALE BU YIL
Üçüncü köprünün "İzmit Körfez Geçişi ve Gebze-İzmir Otoyol" projesinde uygulanan yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirileceğini belirten Yıldırım, bundan sonraki tüm ulaştırma projelerinde de YİD modelini uygulayacaklarını söyledi. Üçüncü köprü için bu yıl içinde ihaleye çıkabilecekleri mesajını veren Yıldırım, güzergâhı açıklamaktan özenle kaçındı. Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü üst düzey yönetiminin nabzını tutan SABAH, yeni köprü için öne çıkan iki güzergâhı şöyle saptadı:
 Beykoz-Tarabya: Bu güzergâh, yeni köprü için en uygun nokta olarak kabul ediliyor. Bu hattın seçilme olasılığı yüzde 90 olarak gösteriliyor. Beykoz-Sarıyer: Bu güzergah, Beykoz-Tarabya'nın ardından ikinci en güçlü aday güzergâh olarak gösteriliyor.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

3. Köprü ihalesine bu yıl kesin çıkılıyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak olan üçüncü köprü için birçok noktanın netleştiğini ve bu yıl içinde kesinlike ihaleye çıkacaklarını söyledi ve ekledi: Güzergah da belli ancak nereler olduğunu açıklayamayız

İstanbul Boğazı'na yapılacak lastik tekerlekli tüp geçidin ardından Körfez Geçişi ve İstanbul-İzmir Otoyol Projesi'nde başarı sağlanan yap-işlet-devret (YİD) modeli bundan sonra bütün altyapı projelerinde kullanılacak. Hükümet böylece ekonomik kriz nedeniyle zora giren projeleri daha kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak üçüncü köprünü güzergâhını belli olduğunu ve bu yıl içinde ihaleye çıkacaklarını açıkladı.

GÜZERGAH SIR GİBİ SAKLANIYOR

Köprünün yapılacağı güzergahı açıklamayan Yıldırım, "Daha önce 6 alternatif vardı. Alternatifleri bire indirdik. Bu aşamada tek söyleyebileceğim, yeni köprünün Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nin daha kuzeyinde olacağıdır" dedi. Bakan Yıldırım, güzergahı açıklamaktan özenle kaçınmasına karşın Yeni Şafak, Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinden köprünün güzergahıyla ilgili önemli bilgilere ulaştı.

BEYKOZ-TARABYA OLABİLİR...

Yeni köprü için ilk alternatif Beykoz-Tarabya. Bu güzergah, yeni köprü için en uygun nokta olarak kabul ediliyor. Bu hattın seçilme olasılığı yüzde 90 olarak gösteriliyor. Alternatif güzergah ise Beykoz-Sarıyer. Bu güzergah, Beykoz-tarabya'nın ardından ikinci en güçlü aday olarak gösteriliyor. Yıldırım, üçüncü köprü ihalesinde işletme süresinin yarışacağını söyledi.

Kamu kaynağı ile yapılamaz

Bu tür büyük projeleri kamu kaynağı ile gerçekleştirmenin çok zor olduğunu vurgulayan Yıldırım, ihalede kamulaştırma bedelinin büyük kısmını yüklenici firmanın yapacağına dikkat çekti. İhaleyi alan firmanın 500 milyon dolar kamulaştırma bedeli ödeyeceğine işaret eden Yılıdırım, "750 milyon liralık kamulaştırma yapılacak. Yani vatandaşa bu kadar kaynak aktarılacak. Ben niye bunu böyle yaptım? Kamulaştırmayı özel sektör hızıyla yapamayız. Kaynak yok, bir şey yok. Ondan sonra al başına belayı" ifadelerini kullandı.

Alternatifi olmayan iş yapmıyoruz

İzmit Körfez geçişi ve İstanbul-İzmir Otoyol ihalesini de değerlendiren Bakan Yıldırım, İzmit Körfezi'nin iki yakasını birbirine bağlayacak köprü geçişinin 35 dolar olarak belirlenmesine yönelik "pahalı" eleştirisine de cevap verdi. Yıldırım, şöyle konuştu: "Alternatifi olmayan bir proje olsaydı, fiyatın yüksek olduğu konusundaki eleştirileri kabul edebilirdim. Alternatifi olmayan iş yaparsanız, o yasalarımıza göre de, Anayasa'ya da göre de vatandaş haklarına göre de yanlış bir şey. Hiçbir kısıtlayıcı şart yok."
Hamdi Ateş/Yenişafak

Üçüncü köprü ihalesi yıl sonuna kadar yapılacak  
 
İstanbul'un trafiğini rahatlatmak amacıyla yapımı gündeme gelen üçüncü köprünün güzergâhı belli oldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım daha önce altı olan güzergâh alternatiflerini bire indirdiklerini söyledi.  
 
Yeni köprünün güzergâhı hakkında detay vermeyen Yıldırım, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin daha kuzeyinde olacağını ve yapım ihalesine bu yıl içinde çıkılacağını söylemekle yetindi. Zaman, üçüncü köprü için altı alternatif arasından mevcut köprülerin kuzeyindeki 'Tarabya-Beykoz' güzergâhında karar kılındığını gündeme getirmişti. 'Tarabya-Beykoz' tercihinde bölgedeki arazilerin büyük kısmının Hazine'nin elinde bulunmasının etkili olduğuna vurgu yapılmıştı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri Konferansı'na katıldığı İzmir'de gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Üzerinde çalıştıkları projelerle ilgili bilgiler veren Yıldırım, üçüncü köprü ihalesinde süreyi yarıştıracaklarını vurguladı. Hazırlığını yaptıkları ihale şartnamesine kamuyu koruyan maddeler koyduklarını dile getiren Yıldırım, "En düşük süreyi veren, ihaleyi alır. İhaleyi alan firmaya trafik garantisi vereceğiz. Trafik, verdiğimiz garantiden az olursa, parasını vereceğiz. Çok olursa da kırışacağız." dedi. Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre birçok firma köprünün yapım işine talip olmak için istekli. Ancak bu konuda kimin ciddi olup olmadığı ihaleye çıkıldıktan sonra belli olacak. Bakan Yıldırım, altyapı hizmetlerinde kaynak sorununu aşmak için taksitle ödeme modelini uygulamayı düşündüklerini söyledi.
Zaman

Üçüncü köprü ihalesi bu yıl
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: Krize rağmen İstanbul'a üçüncü köprü ihalesini bu yıl yaparız...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kriz sürecine rağmen İstanbul'a yapılacak 3. köprü için bu yıl ihaleye çıkacaklarını belirterek, pek çok firmanın ilgilendiği ihalede firmalara köprü için trafik garantisi vereceklerini aktardı. Yıldırım, 'Trafik az olursa geçiş ücreti farkını biz ödeyeceğiz, trafik fazla olursa parayı kırışacağız' dedi. Yıldırım, yol projeleri için 34 milyar TL'ye ihtiyacı olduğunu anca ödeneksizlik nedeniyle bu yolların yapılamadığını belirterek, 'Şimdi yeni bir model üzerinde çalışıyoruz. Ödeneksizlik nedeniyle yapılamayan yolları özel sektöre taksitle yaptıracağız. Ödemeyi 6 ay ya da 1 yıl ödemesiz ve 10 yıl taksitle yapacağız' diye konuştu. Gazetecilerle İzmir'de sohbet toplantısında bir araya gelen Yıldırım, karayolları projeleri için yeni bir model arayışına girdiklerini belirterek, ödeneksizlik nedeniyle yapılamayan yolları 'taksit' yöntemiyle tamamlayacaklarını kaydetti.
Yıldırım, bu yeni modeli şöyle açıkladı: Örneğin 1000 kilometrelik yolu sıcak asfalt yaptıracağız. İzmir-İstanbul, İzmir-Ankara, Denizli-Antalya, Antalya-Isparta-Afyon-Ankara, Kırıkkale-Delice-Yozgat-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars-Doğubeyazıt gibi yollar var. Yapılacak çok iş var. Özel sektör bizden parayı alacak ve yolu yapacak, daha sonra bize teslim edecek. Yap kardeşim diyeceğiz. Biz de ödemeyi 6 ay-1 yıl ödemesiz ve 10 yıl gibi bir taksitle yapacağız..
'Kuzey'de olacaĞI kesİn'
İstanbul'a yapılacak 3. köprü ihalesine artık bu yıl bitmeden çıkılacağını da kaydeden Bakan Yıldırım, köprünü yerini açıklamaktan kaçınarak, 'Her iki köprünün kuzeyinde olacağı kesin' diye espri yaptı. Yıldırım, 'Hazırlıklar devam ediyor. Yılın üçüncü çeyreğinde ihale süreci başlar. 4 alternatif güzergah var birine karar vereceğiz' dedi.
Deniz ÇİÇEK/Akşam


Geri Dön