06 / 07 / 2024

Germiyan halkı köylerine yapılacak taşocağını istemiyor!

Germiyan halkı köylerine yapılacak taşocağını istemiyor!

Çeşmeliler, şimdi de Germiyan köyünde işletilmeye başlanacak olan yeni taşocağına karşı mücadelede. Germiyan köylüleri, Dere Madencilik firmasının aldığı ÇED raporuna karşı dava açmak için hazırlanıyor...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED olumlu kararı alan Dere Madencilik İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Çeşme'nin Germiyan Köyü'nde kalker ocağı, mobil ve sabit kırma-eleme tesisi ve mıcır yıkama-eleme tesisi ile mıcır karıştırma tesisi kurmaya hazırlanıyor. Yarımadada bir çok yerde gitgide artan taş ocaklarından birinin daha Çeşme'ye yapılacak olmasına karşı Germiyan köyü halkı mücadele başlatma kararı aldı. 


SİT ALANINA TAŞOCAĞI


 Toplam 3 ayrı tesisin yer aldığı Germiyan bölgesinde iki yılı aşkın süredir taş ocaklarına karşı direnen halk, gelen son tesisle ilgili kararı yargıya taşıyarak mücadelesine hukuksal zeminde devam etme kararı aldı. Geçmişte bölgede açılan taş ocaklarından bir tanesini mahkeme kararı ile kapattıran Germiyan sakinleri, yeni taş ocakları projesi için de çeşitli eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalışmıştı. Çevre örgütleri ve çeşitli meslek odalarından da destek gören köy halkı, yürütmeyi durdurma talebiyle yargıya taşıdığı ikinci tesisle ilgili mahkeme süreci devam ettiği sırada bakanlıktan gelen karar ile birlikte şaşkına döndü. Bölgenin 1'inci derecede doğal SİT alanı olduğunu ve turizm, zeytincilik, tarım gibi faaliyetlerin de olumsuz etkileneceğini savunarak taş ocaklarına karşı çıkan halk, her geçen gün yeni bir ocağın da gündeme gelmesi üzerine gelişmelere tepki gösterdi. 


İZMİRLİLER ŞİRKETİ İYİ TANIYOR


 Öte yandan, Dere Madencilik firması ile birlikte Dere Grup çatısı altında faaliyet gösteren Ege Asfalt A.Ş.'nin de İzmir'deki Konak Tünelleri'nin projesini üstlendiği öğrenildi. İhalesiz tünel işini alan firma, tüneller üzerinde yer alan tarihi Damlacık semtindeki konutlara gayrı resmi kamulaştırma evrakları gönderince halkın tepkisini çekmişti.


Birgün 


Geri Dön