01 / 05 / 2024

Gıda enflasyonu bu nedenden dolayı her yıl yüzde 3 artabilir!

Gıda enflasyonu bu nedenden dolayı her yıl yüzde 3 artabilir!

Küresel ısınmayla ilgili korkutucu bir öngörü geldi. Küresel ısınmanın gıda enflasyonunu 2035 yılına kadar dünyada her sene yüzde 3 oranında ve manşet enflasyonu ise yüzde 1'in üzerinde artırabileceği açıklandı.



Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nün iş birliği içerisinde iklim değişikliğinin makroekonomik etkilerindeki hızlı değişimi incelediği araştırması, küresel ısınma ve enflasyon arasındaki ilişkiyi gösterdi.

dunya.com'un haberine göre, Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü Araştırmacısı Maximilian Kotz, "Toplam 121 ülkede son 30 senede iklim ve enflasyonda meydana gelen değişimleri inceledik. İklim değişikliğinin artan etkilerinin enflasyonu ve özellikle gıda enflasyonunu da artırdığına şahit olduk. Örneğin, Avrupa'da 2022’deki aşırı sıcak hava dalgaları gıda enflasyonu 0,7 puan artırdı.

Gıda enflasyonu bu nedenden dolayı her yıl yüzde 3 artabilir!

Tabii ki yüzde 10 bandındaki gıda enflasyonunun hepsi iklim değişikliğinden kaynaklanmadı. Covid-19 pandemisi ve Ukrayna'daki savaş gibi etkenler daha yüksek enflasyona neden oldu. Fakat küresel ısınma arttıkça enflasyon da artıyor” dedi. Kotz, küresel ısınmanın 2035 yılına kadar enflasyonu nasıl etkileyeceğine yönelik olarak "İklim değişikliğinin giderek daha kötü duruma geldiğine şahit oluyoruz. Artan küresel ısınmanın, dünyada 2035 yılına kadar özellikle gıda enflasyonunu artıracağını tahmin ediyoruz. Küresel ısınma, 2035 yılına kadar her sene yüzde 1 ila 3 arasında daha yüksek gıda enflasyonuna neden olabilir. Bu oranlar yüksek görünmüyor olabilir. Fakat iklim değişikliğinin gıda enflasyonu üzerindeki etkisi ısrarcı hale geliyor" dedi.

İşte konuya ilişkin diğer detaylar...


Geri Dön