10 / 05 / 2024

Gıda fiyatlarına yeni zamlar kapıda! Buğday, gübre, ayçiçeği, mısır ve arpada kötü günler geliyor...

Gıda fiyatlarına yeni zamlar kapıda! Buğday, gübre, ayçiçeği, mısır ve arpada kötü günler geliyor...

Rusya’nın, Ukrayna hububatını dünya pazarına ulaştıran Karadeniz tahıl anlaşmasını askıya aldığını açıklaması Türkiye’de gıda fiyatlarına yeni zamlara neden olabilir. İşte ayrıntılar...



TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Rusya'nın kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya’nın kararının ardından buğday fiyatlarındaki artışın sürmesinin beklendiğine dikkat çekti ve bu durumun iç piyasada buğdaya dayalı tüm gıda ürünlerinde yeni fiyat artışlarına neden olma riski olduğunun altını çizdi.

Suiçmez, yalnızca buğday değil, gübre, ayçiçeği, mısır ve arpada da sıkıntılı günlerin kapıda olduğunu işaret etti. 

Gıda fiyatlarına yeni zamlar kapıda! Buğday, gübre, ayçiçeği, mısır ve arpada kötü günler geliyor... 

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar ise, Türkiye’nin devreye girip anlaşmanın yeniden sağlanacağı ile ilgili iyimser bir görüş dile getirdi. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) üç gün önce açıkladığı 2022 yılı bitkisel üretim ikinci tahminlerine göre, buğday üretiminin bir önceki seneye göre yüzde 11,9 yükselerek 19,8 milyon tona ulaşması öngörülüyor. 

Türkiye’nin iç piyasadaki tüketim için ihtiyaç duyduğu buğday miktarı ise 20 milyon ton olarak belirtiliyor. 

Gıda fiyatlarına yeni zamlar kapıda! Buğday, gübre, ayçiçeği, mısır ve arpada kötü günler geliyor... 

Açıklanan son dış ticaret verilerine göre ise, Türkiye’nin buğday ithalatı 2022 Ocak Eylül aralığında 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 42 yükselerek 3,8 milyar dolar oldu. 

ZMO Başkanı Suiçmez, konuyla ilgili olarak "Yani Rusya’nın tahıl anlaşmasını askıya alma kararı, ithalat faturasının oldukça kabarık bir döneme denk geldi. Bu faturanın daha da kabaracağı açık" ifadelerini kullandı ve bu ortamda tahıl koridorunun sonlanmasının, Türkiye’nin buğday maliyetini artırarak buğdaya dayalı tüm gıda ürünlerinde zamlara neden olacağını vurguladı. 

Suiçmez, “Yaşanan sorun buğday ile sınırlı kalmayacak. Ayçiçeği, mısır ve arpa yine Ukrayna’ya bağımlı olduğumuz ürünler ve gübrede de bizi sıkıntılı günler bekliyor” açıklamasında bulundu. 

Gıda fiyatlarına yeni zamlar kapıda! Buğday, gübre, ayçiçeği, mısır ve arpada kötü günler geliyor... 

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar ise konuyla ilgili olarak, Türkiye’nin ithal ettiği buğdayın mamul madde haline getirilip ihraç edildiğini; Rusya’nın kararının ardından küresel buğday fiyatlarında belli bir hareketlenme yaşanacağını belirterek, bunun iç piyasayı etkilemeyeceğini ileri sürdü. 

“Türkiye’nin yine devreye gireceğini, tarafların bir araya gelmesini sağlayacağını ve tahıl koridorunun yeniden açılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullanan Taşpınar, “Böyle olursa gübre fiyatlarında gerileme bile görebiliriz” dedi. 

Tahıl koridorundan şimdiye kadar 408 gemi ile 9,2 milyon tonu aşkın tahıl taşındığı ifade ediliyor. 

Sevkiyatı yapılan tahılların yüzde 47’si Avrupa’ya, yüzde 20’si Asya’ya, yüzde 16’sı Türkiye’ye, yüzde 13’ü Afrika’ya ve yüzde 4’ü ise Orta Doğu’ya gönderildi. 

Buğday fiyatları yüzde 5'ten fazla arttı! Buğday fiyatları kaç lira? 31 Ekim 2022 fiyat listesi...

Çiftçilere müjde! Mazot ve gübre desteği o tarihte hesaplarda! Hemen Bakan Kirişci'nin açıklamasına bakın!

Benzine bu gece 68 ile 72 kuruş arasında zam geliyor! Shell, Opet, Total, BP, PO 31 Ekim 2022 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön