Giresun'un en büyük sorunu alt yapı!
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, ''Alt yapı entegre sorunları var. Mesela derin deşarj sistemi uygulanıyor. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor. Atık bertaraf tesisimizin alt yapı çalışmaları var. Giresun’da kanalizasyonu ve yağmur içme suyu hattı olmayan bir tane ev bırakmayacağız.''dedi.
Posta Gazetesi yazarı Alev Gürsoy Cimin, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ile hem şehrin değişen yüzünü hem de 15 Temmuz’u konuştu. İşte o haber...
Türkiye 15 Temmuz’u konuşmaya devam ediyor. Siz o korkunç gecede neredeydiniz, duyunca ne hissettiniz?
Ayın 8’inde il dışına çıktık ve 16’sında dönecektim. Tatilimizin son gecesi CNN Türk’te tankları gördüm. Avrupa’nın birçok ülkesinden demokrasi deneyimimiz daha fazla. 2016’da darbe olacağı insanın aklına gelmiyor. Darbe, ekonomiyi, özgürlükleri, hukuku, bağımsız yargıyı her şeyi alaşağı ediyor. Hele demokrasinin nimetiyle seçilmiş bir siyasi olarak demokrasinin yitirilmesinden en büyük kaybı duyacak olanlar bizleriz. Burada olmadığım için o gece telefonla haber aldım. Giresun darbe teşebbüsünü en rahat geçiren şehirlerden biri oldu. Herhangi bir olay olmamasına rağmen halk demokrasi için sokağa çıktı.
‘KUCAKLAŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR’
O gece Türkiye’de bir darbe olabileceğine ihtimal verdiniz mi?
İnsanın aklının ucundan bile geçmiyor. Ama ordunun içinde hainler varmış. Onurlu şekilde görevini yapan, hainlerin karşısına dikilen askerimize ve polisimize de sahip çıkmalıyız. Onlar bizim çocuklarımız. O kadar ahlaksız bir girişim oldu ki, ne söyleyeceğimi bilemiyorum. O gece demokrasisine sahip çıkan Türk halkı ve tüm siyasi partileri kutlamak lazım. Ortak bir tavır oluştu. Bu tavır Türkiye için dönüşüm sağlayabilir. Hepimiz hainlerin temizlenmesine yardımcı olmalıyız. Kutuplaşmaya değil, kucaklaşmaya ihtiyacımız var.
CHP’nin Taksim mitingini nasıl buldunuz?
Ben de oradaydım. Gerçekten çok coşkuluydu. CHP dünyadaki en köklü 4 partiden birisi. Darbeye karşı olması çok normal ve tepkisini çok güzel gösterdi. Her şehirde meydan var ama Taksim’in demokrasi için bir sembolü vardır. O sembolde böyle bir mitingin yapılması ve CHP’lilerin dışındaki insanların bayrağını alıp gelmesi gerçekten çok güzel oldu.
‘GİRESUN KARADENİZ’İN EN ÇAĞDAŞ ŞEHRİ’
Sizde de demokrasi nöbetleri tutuluyor mu?
Evet. Mümkün oldukça katılıyoruz. Giresun, Karadeniz’in en çağdaş ve demokrat şehirlerinden biri. Samsun’dan Sarp sınır kapısına kadar denize girenlerin, deniz kültürü olanların yarısı Giresun’da denize girer. Bu bir örnektir.
15 Temmuz caddelerin, meydanların isimlerinin değişmesine neden oldu. Giresun’da da bir değişiklik yaptınız mı?
Belediye olarak yeni düzenlenen Cumhuriyet Meydanı Kazancılar Yokuşu girişine 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Anıtı yapılmasını kararlaştırdık. Anıtın hazırlanması için Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık bölümü çalışmalara başladı.
Gelelim hizmetlerinize. Kentte ikinci döneminiz, başarınızın sırrını merak ettim… Bu şehirde doğdum, büyüdüm. Göreve gelmeden önce ticaretle uğraşıyordum. Bölgeyi ve insanları iyi tanıyorum. Bir belediye başkanının makamına sıkışmasını ve mesai kavramıyla çalışmasını doğru bulmuyorum. Önceliğimiz halka hizmet. Siyasi parti kimliğimiz olsa bile bize oy vermeyenlerin de başkanıyız. Herkes bu kentin bireyidir ve yasal olarak işini yapmakla yükümlüyüz. Onun için AK Parti’den de, Saadet Partisi’nden de, MHP’den de oy alıyoruz.
Sizden önce nasıl bir Giresun vardı?
1999-2004’te belediye meclis üyesiydim. 2004’te AK Parti 800 oy farkla kazandı. 2009’da aday olduğumuzda bizden önceki başkanımızın sloganı şuydu, “Alt yapı tamam, üst yapıya devam.” Biz de alt yapıyla sorunumuz kalmadığını zannettik. 3 ay sonra Giresun’da sel afeti oldu. O zamanki Bayındırlık Bakanı bizi afet kapsamına aldığını açıkladı. Bir gün sonra CHP’li olduğumuzu öğrenince vazgeçti. 2009 ile 2011 arasında alt yapıya yöneldik. Onun dışında hiçbir şey yapmadık. Afet yardımı almadığımız halde şehre 300 kilometreye yakın yağmur hattı döşedik. Şimdi daha fazla yağmur yağıyor ama hiçbir şey olmuyor. Daha sonra üst yapıya geçtik. Doğalgaz geldi. 2009’a kadar yapılan çocuk parklarının iki katını yaptık, alınan araçların iki katını aldık, yüzde 50 daha fazla yol açtık. Şehrin yüzde 70’e yakınının yollarını yeniledik.
Belediyenin mali tablosu nasıl?
Giresun Belediyesi’nin en büyük kaynağı tasarruf ve işini kendi yapması. Bütçe ve kaynakları iyi kullandık. Giresun Belediyesi’nin 7 yıldır ortalama bütçe artışı yüzde 21 iken Türkiye Cumhuriyeti’nin bütçe artışı yüzde 3.5. Kendi işimizi kendimiz yapıyor, ihaleye girmiyoruz. Bizden önceki dönemde alınmış 40 civarında kiralık araç vardı. Ayda 120 bin lira kira ödüyorduk. Biz 70’e yakın iş makinesi ve araç aldık. Artık araç kirası vermiyoruz.
‘EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK’
Giresun’un en büyük sorunu ne?
Alt yapı entegre sorunları var. Mesela derin deşarj sistemi uygulanıyor. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor. Atık bertaraf tesisimizin alt yapı çalışmaları var. Giresun’da kanalizasyonu ve yağmur içme suyu hattı olmayan bir tane ev bırakmayacağız. Baraj çalışması da var. En büyük sorun işsizlik. Ciddi göç veriyoruz. Giresun’da nüfusumuz 430 bin civarında. Ama İstanbul’da yaşayan Giresunlu sayısı ortalama 700 bin. Dünyanın en kaliteli fındığının olduğu yer burası. Fındık borsası şu an bitmek üzere. Fiyat belirleme noktasında çok iyi olacak. Fındık milli bir üründür. Bölgemizdeki ürettiğimiz fındığın fiyatını biz belirleyemiyoruz. Belirlesek buradaki çiftçilerimiz rahat edecek.
Fındık üreticileri bir ara kan ağlıyordu. Şimdi durum ne?
Şu anda da çok kötü durumdalar. Nedeni Fiskobirlik’in elden çıkarılması ve etkisiz hale getirilmesi. Fiskobirlik, kabuklu yemişlerde dünyanın en büyük kuruluşu. Fiyat belirlemede Fiskobirlik gibi kuruma ihtiyaç var. Borsadan umutluyuz. Eğer borsada fiyatı belirleyici noktaya getiremezsek, fındığımızı değerlendirmemiz mümkün olmayacak.
‘TURİZMİ GELİŞTİRECEK SEYİR TEPESİ GELİYOR’
Turizmin gelişmesi için projeleriniz var mı, neler yapıyorsunuz?
Yeni projemiz var. İnsanların şehri daha rahat izlemesi için Gedikkaya’da Seyir Tepesi yapıyoruz. Tamamen doğal olacak. Yürüyüş parkurları ve seyir terasları olacak. Önümüzdeki yıla yetiştirmeyi düşünüyoruz. Giresun turizmine katkı sağlayacak. Giresun suyu, yeşili, doğasıyla adeta cennet. Biz de turizmin gelişmesine katkı sağlayacak her türlü projede varız.
‘ÇOCUKLARIN YÜZDE 20’Sİ KONSERVATUARA GİDİYOR’
Kültür ve sanatta neler yapıyorsunuz?
Bu konuda en iyisiyiz diyebilirim. Göreve geldiğimizde konservatuarımızda 70’e yakın öğrencimiz, bir iki tane de hocamız vardı. Şu anda 40’a yakın hocamız var. Piyanodan tutun da tiyatro, keman, halk oyunları, dramaya kadar öğrenci sayımız 2 bini buldu. Giresun’daki çocukların yüzde 20’ye yakını konservatuara gidiyor. Bizim çılgın projemiz bu işte.
Suç işlemiş kişileri belediyeye getirip hayata katmışsınız. Bu doğru mu?
Toplumda serseri diye tarif edilen aslında sahipsiz çocuklarımızdır. Bu çocuklar harçlık bulmak için ne yapacak? Gidip birisini sıkıştıracak. Toplumun yarası haline gelecekler. Bu durumdaki birçok gencimizi işe aldık. Hepsini hayata kazandırdık. Çalışan, düzgün ve başarılı insanlar oldu. Tabii belediye için de iyi oldu bu. Hiçbir işi ihale etmiyor, kendi elemanlarımızla yürütüyoruz. O çocukların hepsi şu anda ustabaşı oldu. Suç oranı Giresun’da azaldı. Belediyemiz Giresun’un neredeyse en büyük işvereni oldu
DURAK ŞEKLİNDE SOKAK KÜTÜPHANESİ
Türkiye’de sokak kütüphanesini ilk yapan belediyesiniz... Evet, ilk kez sokak kütüphanesi yapan biziz. Otobüs duraklarına kütüphane yaptık ve inanılmaz ilgi gördü. Tabii bunun patentini almayı unuttuk, herkes yaptı. Bağcılar Belediyesi bunu yapmış ve ‘Berlin’de değil Bağcılar’da’ diyor. Aslında Giresun’da demeliydi. TÜBİTAK 800 civarında projeyi fuarına çağırdı, belediye olarak gittik. Oyuncak ve kitap kumbarasında toplanan kitapları Antep’teki köye de cezaevindeki kadınlara da gönderiyoruz.
‘MOBiLHASTANE SAĞLIK İÇİN SOKAK SOKAK GEZİYOR’
Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz?
İnsanların cenazesinde, düğününde, hayatın her alanında varız. Çocuklarımız, kadınlarımız, yaşlılarımız, engellimiz önceliğimiz. Mesela bir otobüs yaptık. İçinde doktoru, hemşiresi ve laboratuvarıyla mahalle mahalle gezdiriyoruz. Vatandaşların tahlillerini bile yapıyoruz. Hasta olanları hastaneye götürüyoruz. İlk engelliler taşıma aracını yaptık. Engellileri ücretsiz götürüyoruz. Bir caddeyi trafiğe kapatıp akülü araçlar aldık. Yaşlı ve engellileri ücretsiz taşıyoruz. İhtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunuyoruz.
Posta