06 / 05 / 2024

Gökova'daki taş-çakılocakları turistik tesisleri tehdit ediyor!

Gökova'daki taş-çakılocakları turistik tesisleri tehdit ediyor!

Turizm ve tarımın önemli merkezlerinden Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Gökova, kurulan taşocakları yüzünden köstebek yuvasına döndü. Vatandaş isyan etti: Böyle giderse tatil yapacağınız bir Gökova kalmayacak




Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Gökova beldesinde faaliyet gösteren 6 adet taş-çakılocağı, kızılçamlar ve zeytinliklerle kaplı vadiyi beyaza bürüdü. Beldenin Dere mevkisinde kurulan birisi İl Özel İdaresi'ne ait 6 adet taş-çakıl-hazır sıva-kalker-kum işletmelerine geçen Haziran ayında bir de beton santralı eklendi. Aralık ayında da bölgede faaliyet gösteren bir işletme genişleme kararı alarak beton santralı kurmak için çalışmalara başlayınca halk isyan etti. Yetkililere tepki gösteren vatandaşlar, "Bürokratlar Gökova'ya sadece tatil için geliyorlar ama böyle giderse tatil yapacakları bir Gökova kalmayacak" dedi.


Kabus yaşıyorlar

Dere mevkisinde bazıları 28 yıl önce kurulan taş-çakılocakları nedeniyle 10 binin üzerindeki zeytin ağacı, tarım arazileri ve turistik tesisler büyük tehdit altında. Taşocaklarından çıkan tozlar, dinamitleme çalışmaları sırasında kopan kayalar ve derelere bırakılan atıklar Gökova sakinlerine kabus yaşatıyor. Doğada yaşanan kirliliğin yanında bir beton firmasının da, Gökova beldesi Dere mevkiindeki bir arsaya beton santralı kurmak için çalışmalara başlaması bardağı taşıran son damla oldu.

Beton santralına karşı çıkan halk, geçen Haziran ayında imza kampanyası başlattı. Kahvehanelerde bilgilendirme toplantıları düzenleyen vatandaşlar, kısa sürede Gökova ve Akyaka beldeleri ile Yeşilova köyünde bin 200 imza topladı. İmzalar ile birlikte Muğla Valiliği, İl Özel İdaresi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne başvuran vatandaşlar, şu ana kadar sonuç alamadı. 


Kamyonlarla dolmasın

Gökova Belediye Meclis Üyesi ve S.S. Gökova Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ersan Gökduman, "Bu ocaklar ve beton santralı, insan ve hayvan yaşamını ve özellikle yörede yoğun bulunan zeytin tarımını büyük bir oranda etkiliyor. Biz buraların maden kamyonlarıyla değil, tur otobüsleri ve tarla, bahçelerle dolmasını istiyoruz" dedi.

Gökova'yı yeryüzü cenneti olarak adlandıran bölge sakinleri ise, "Doğamızın katledilmesini istemiyoruz. Taşocakları, çakılocakları ve beton santralı, ürünlerimize, doğamıza, çocuklarımıza, turizme zarar veriyor. Zeytinlerimiz üzerinde kamyon ve makinelerden çıkan kimyasalların olmasını istemiyoruz. Su kaynaklarımızın temiz kalmasını istiyoruz. Beldede, beton taşıyacak araçların geçeceği yollarda kaldırım yok. Sokakta oynayan ya da okula giden çocuklarımız için bu kamyonların risk oluşturmasını istemiyoruz. Organik ürünleriyle ünlü olan ve çevre ilçelerden de ziyaretçi çeken Gökova pazarı, önünden geçecek kamyonlardan olumsuz etkilenecek. İmza topladık ve ilgili kurumlara başvurduk. Ancak sonuç alamadık. Gökova yok oluyor. Yerel yönetimler de buna göz yumuyor. Bürokratlar Gökova'ya sadece tatil için geliyor. Ama böyle giderse tatil yapacakları bir Gökova kalmayacak" diyerek tepkilerini dile getirdi. OSMAN AKÇA


10 bin zeytin ağacı var

Ula Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürlüğü'nün 23 Eylül 2011 tarihinde Dere mevkiinde bir teknisyen ve bir teknikere inceleme yaptırarak rapor hazırlattığı ortaya çıktı. Dere mevkiinde 97 üreticiye ait 10 bin 282 adet zeytin ağacının tespit edildiğinin belirtildiği raporda bölgedeki taş ve çakılocaklarında dinamit patlatılması sebebiyle zeytin ağaçlarının kırıldığı, toprak yapısının bozulduğu, ayrıca kırma ve eleme işlemi sırasında çıkan toz bulutunun zeytin ağaçlarını tamamen kapladığı ve üzerine yapıştığının görüldüğü belirtildi. 


Yeni Asır


Geri Dön