29 / 04 / 2024

Gölcük Belediyesi'nde kentsel dönüşüm konuşuldu!

Gölcük Belediyesi'nde kentsel dönüşüm konuşuldu!

Gölcük Belediye Meclisi aylık olağan toplantısını dün Gölcük Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdi. Toplantıda ilk olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.



Gölcük Belediye Meclisi aylık olağan toplantısını dün Gölcük Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdi. Toplantıya kentsel dönüşümü içeren madde damga vurdu Gölcük Belediye Meclisi aylık olağan toplantısını dün Gölcük Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdi. Toplantıda ilk olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

Ardından Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, soru önergeleri ve gündemi meşgul eden konular hakkında bazı bilgiler verdi. İlk olarak Halıdere'de bulunan taş ocakları hakkında konuşan Başkan Ellibeş, "Taş ocakları, faaliyete geçtiği ilk dönemlerde bir ihtiyaçtı ve bu ihtiyacı karşılamak adına çalışmalarına devam etti. Fakat zaman geçtikçe gördük ki Halıdereliler, çevreye bir zarar verildiği konusunda şikayetçi olmaya başladı. Bizim tüm taş ocaklannı Hereke'ye taşıma fikrimiz vardı. Bunu Valimiz ile de görüştük" dedi. 

'TEK BİR ÇİVİ ÇAKMA HAKKIMIZ BİLE YOK' Ardından Halıdere'deki eski belediye binası hakkında konuşan Başkan Ellibeş, "Bu binanın Milli Eğitime verilmesi konusunda çalışmalar oldu ama bu işler de tamamlanamadı. Sonrasında bu bina Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi'ne tahsis edildi ve ek bina olarak kullanılacak" dedi. Son olarak Kavaklı'da ki Kıbrıs Parkı ile ilgili bilgiler veren Başkan Ellibeş, "Bu konu hakkında da Büyükşehir Belediyesi'ne dava açıldı. Planda otopark olarak gözüküyor. Burada bizim hiçbir şey yapmaya hakkımız yok. 

Bir büfe vardı, büfe binası boş. Banklar kırık, tamir edemiyoruz. Tek bir çivi çakma hakkımız bile yok. Burası bir vatandaşın olduğu için biz sadece uzayan otlarını kesebiliyoruz.

Hepsi bu" dedi. 

TEMİZLİK İŞÇİLERİ DE 250'ŞER LİRA ALACAK Toplantının ilerleyen kısımlarında CHP Belediye Meclis Üyesi Ali Aktepe'nin "Bankaların kendi bünyelerinden maaşlarını alanlara promosyon adı altında bir miktar para verildiği bilinmektedir. Gölcük Belediyesi olarak belediye adına çalışan temizlik işçilerinin de bu promosyondan faydalanma imkanlarının olup olmadığı konusunda tarafımıza bilgi verilmesi arz ve talep olunur" şeklindeki soru önergesini cevapladı. 

Başkan Ellibeş, "Eskiden bankalar promosyon vermeye gönüllüydü çünkü aralarında rekabet vardı. Biz de belli bir dönem kullandığımız eski makam aracımızı bu şekilde promosyonla almıştık. Artık bankalar promosyon vermeye gönüllü değil. Temizlik işçilerinin promosyondan yararlanmaları hakkında bilgiler istediniz. Onlar taşeron firmanın çalışanları oldukları için bankalar promosyon teklifi vermek istemedi ama biz araya girdik ve onların da promosyon gibi bir miktar almaları için çalıştık. Sonuç olarak 250'şer lira alacaklar. Hayırlı olsun, güle güle harcasınlar" dedi. 

İLK İKİ GÜNDEM MADDESİ OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ Soru önergelerinden sonra sıra gündem maddelerine geldi. 

İlk gündem maddesi olan "Siretiye Köyü 314 nolu parsele ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi" hakkında açıklama yapıldı ve bu madde oybirliği ile kabul edildi. Gündemin ikinci maddesi öğretmenevi ile ilgiliydi. 

"Yeni Mahalleli Pafta, 102 Ada, 128 Parseldeki binanın Öğretmenevi olarak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tahsisi" maddesi hakkında Başkan Ellibeş, "Bu biCHP Grubu adıııa Av. 

Hüseyin Yılmaz, kentsel dönüşüm ile ilgili maddeye muhalefet ettiklerini açıkladı. 

namız, 10 senedir öğretmenevi olarak kullanılıyor ve bu sözleşme, bu ay içerisinde bitiyor. Milli Eğitim Müdürlüğü, bu binanın yeniden kendilerine tahsisi konusunda bir istekte bulundu. Tabii ki gönül ister ki onların kendilerine ait bir binalan olsun. Bizler, bu maddeyi oylarınıza sunuyoruz" dedi. 

Bu madde de oy birliği ile kabul edildi ve Öğretmenevi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 10 yıllığına tahsis edildi. 

'RANT VARSA BİZ YOKUZ' Gündemin 3. Maddesi ise toplantıya damga vurdu. Kentsel dönüşümü ilgilendiren "6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, işbirliği ve ortak hizmet uygulamaları amacıyla Belediye Başkanı'na yetki verilmesi" hakkındaki maddeden önce CHP Grubu adına Avukat Hüseyin Yılmaz, bu maddeye muhalefet gerekçelerini okudu. Yılmaz, yazılı açıklamasında "Bizler, CHP olarak bu maddeye muhalefet ediyoruz. 30 Mart 2014 tarihindeki seçimler sonrası görev yapmaya başladığımız ilk meclis toplantısında 'CHP grubu olarak görev yapacağımız süre zarfında, hukuk çerçevesi içinde ve kamu yararına olduğu sürece Gölcük Belediyesi olarak yapılan her türlü hizmetin yanında olacağımızı belirtmiştik. Bugünkü meclis gündeminde bulunan '6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, işbirliği ve ortak hizmet uygulamaları amacıyla Belediye Başkanı'na yetki verilmesi' maddesinin içeriğine baktığımızda ise bu 2 zorunlu şartın bulunmadığını görmekteyiz. Şöyle ki; maddenin içeriğine baktığımızda 5393 sayılı kanuna açıkça aykırı bir şekilde kentsel dönüşüm çerçevesi içerisinde yapılacak her türlü işlem ve eylem, Belediye Meclisi'nin karar alma ve gözetim yetkisi dışına çıkarılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 29 Temmuz 2015 tarihli yetkilendirme yazısına baktığımızda bu konudaki yetkilendirme Gölcük Belediye Başkanlığı'na verilmektedir. Bu kentin en az 50 yıllık yerleşim birimini kuracak olan bir yapılandırmanın meclis denetimi dışına çıkarılarak meclisin denetleyemediği GÖLAŞ gibi bir yan kuruluşa verilmesi ise hukukun özüne aykırı olduğu gibi kamu adına denetleme yetkisinin meclisin elinden alınması nedeniyle demokrasiye de aykırıdır. Kentsel dönüşüm projeleri, güvene dayalı projelerdir. Bu nedenle vatandaşı ve meclisi bu projenin dışına çıkartarak bu güveni sağlayamazsınız. Sonuç olarak bu maddenin bu haliyle hukuka aykırı olmasının yanı sıra kamu yaran da taşımaması nedeniyle CHP grubu olarak muhalefet ettiğimizi saygılarımızla belirtiyoruz. Bu işin içinde rant dönecekse biz yokuz" dedi. 

'ARTIK KENTSEL DÖNÜŞÜME BAŞLAMALIYIZ' Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ise bu açıklamalara cevaben "GÖLAŞ, Gölcük Belediyesi'nin bir yan kuruluşudur. 

Başkanı da İbrahim Tektaş'tır. Yani Sayıştay bile denetleyebiliyor, siz de denetleyebilirsiniz. Sizin veya meclisin denetiminden çıkarılması gibi bir durum söz konusu değildir. İlgili yetkililer, Gölcük'e gelerek yerinde incelemeleri burada yapacaklar. İhale süreci burada gerçekleşecek. Biz yetkiyi GÖLAŞ'a verdiğimizde 5 aylık süreci 1 aya düşüreceğiz. Yani bu projenin yapımında 4 ay gibi bir zaman kazanacağız. İhale bittikten sonra 5 ay boyunca hak sahipliği, durum analizi, eylem planı, ön taslaklar gibi birçok işlem yapılacak. Bunda zaman kazanmak istiyoruz. Yani bu uygulama ile 5 aylık süreç 1 aya inecek. Vatandaşları bu işin içinden çıkarmıyoruz. 

Aksine onlar bu işin tam da göbeğindeler. Biz bu işi hep beraber takip edeceğiz. Hiçbir şekilde bir rant söz konusu değil. 

Depremin üzerinden 16 yıl geçti. Artık kentsel dönüşüme başlamalıyız. Denizevler'de yaşayan vatandaşlarımız 'Deprem oldu olacak. Bizi kurtann' demeye başladı. Maddi kayıplarımızı tekrar kazandık. Gölcük artık ayağa kalktı. Koşması için el birliği ile çalışmalıyız. GÖLAŞ'a yetkiyi veren Kamu ihale Kurumu'dur. Yani bu kurum az öz bir kurum değil. 

Onlar ne yapıyorsa bizler burada yapılan her şeyi görüşeceğiz. Bizim denetimimiz olmadan bir iş olmayacak. Para bitmeden bu işi yapmaya başlamamız gerekiyor. Geç kalırsak diğer ilçelerin, Kartal, Bornova gibi ilçelerin arkasında kalırız. 

'Siz biraz bekleyin' gibi bir cevap almak istemiyoruz. O yüzden bu konuda biraz hızlı davranmamız gerekiyor" dedi. Bu madde, CHP'nin muhalefeti dolayısıyla oy çokluğu ile kabul edildi. Gündemi meşgul eden bu hararetli maddenin ardından Gölcük Belediye Meclis Toplantısı sona erdi. 


Gölcük Postası


Geri Dön