28 / 04 / 2024

Goldman Sachs Avrupa’yı uyardı: Çatışmalar enflasyon ve büyümeyi etkileyecek!

Goldman Sachs Avrupa’yı uyardı: Çatışmalar enflasyon ve büyümeyi etkileyecek!

ABD yatırım bankası Goldman Sachs, Orta Doğu gerilimi gölgesinde enerji fiyatları stabil kalmazsa bu durumun Euro Bölgesi enflasyonu ve ekonomik büyümesi üzerinde önemli etkileri olabileceği uyarısında bulundu.



Goldman Sachs’e göre İsrail-Hamas çatışmaları Avrupa ekonomisini önemli ölçüde etkisi altına alabilir. Kurumun Avrupa Analisti Katya Vashinskaya paylaştığı notta çatışmaların Avrupa ekonomisini düşük bölgesel ticaret, sıkılaşan finansal koşullar, tüketici güveni yoluyla etkileyeceğini ifade etti.

Analist her ne kadar Orta Doğu’yla azalan ticaretin Avrupa’da ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağını belirtse de Euro Bölgesi’nin İsrail’e ihracatının GSYH’nin yaklaşık yüzde 0,4’ünü oluşturduğuna dikkat çekti. Uzman, sıkılaşan finansal koşulların büyümeyi olumsuz etkileyeceğini ve halen yüksek faizlerle ekonomik aktivitede görülen yavaşlamayı daha da şiddetli hale getireceğini söyledi.

Bloomberght.com’un haberine göre en büyük etkinin petrol piyasasında görüleceğine dikkat çeken analist, “Çatışma başladığından bu yana emtialarda tansiyon artış gösterdi. Brent petrol ve Avrupa doğal gaz fiyatları sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 34 civarında yükseldi” şeklinde konuştu.

Dünya Bankası, İsrail-Hamas geriliminin artması durumunda petrol fiyatlarında 150 dolar düzeylerinin yaşanacağı uyarısında bulunmuştu.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey de dün CNBC’ye verdiği demeçte gerilimin enerji piyasasına etkilerinin bankanın enflasyonla mücadelesi için risk oluşturduğuna işaret etmişti.

Goldman Sachs Avrupa’yı uyardı: Çatışmalar enflasyon ve büyümeyi etkileyecek!

ABD’DE YENİ FİNANS KURALLARI

ABD Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC) toplantısında, istikrar risklerinin daha iyi tespit edilmesi ve bunlara cevap verilmesi için yeni bir düzenleyici çerçeve ile banka dışı finansal kuruluşların belirlenmesini kolaylaştıracak kılavuz yürürlüğe girdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yaptığı konuşmada, FSOC'un daha fazla kamusal şeffaflığa ve analitik titizliğe ulaşmasının önemine vurgu yaparak, söz konusu belgelerin buna yardımcı olacağını belirtti.

Finansal istikrarın bozulması durumunda haneler ve işletmelere zarar verecek krizler yaşanacağını vurgulayan Yellen, finansal sektörün gücünü korumak amacıyla sistemi tehdit edebilecek risklerin birikmesini izlemek ve ele almak için sağlam bir yapı gerektiğini söyledi.

Yellen, "Son zamanlarda bazı finans sektörlerinde salgının başlamasından ve bazı bölgesel bankaların ani iflaslarından kaynaklı stresler yaşandı. Finansal sistemin dayanıklılığını ve ekonomik gücümüzü sağlamak için tehditlere karşı uyanık kalmak zorundayız" dedi.


 


Geri Dön