22 / 07 / 2024

Gram altının rekor kıracağı tarihi açıkladı

Gram altının rekor kıracağı tarihi açıkladı

Altın fiyatları, özellikle gram altın başta olmak üzere, ekonomist Barış Soydan'ın yaptığı dikkat çekici bir analizle gündemde.




Doların ve altının birbirinin rakibi olduğunu belirten Soydan, bu iki varlığın neden uzun bir süredir aynı anda yükseldiğini açıkladı. Ayrıca, altın fiyatlarının ne zaman yükselebileceğine dair tahminlerde bulundu.

Barış Soydan'ın analizine göre, dolar endeksindeki yükseliş ve ABD hükümet tahvillerinin faizindeki artış, ons altın fiyatlarını baskılayan faktörler. Soydan, doların ve altının birbirine rakip olduğunu belirtti ve bu ilişkiyi açıkladı.

Dolar endeksinin yükseldiği ve ABD hükümet tahvillerinin faizinin yüksek olduğu dönemlerde, altın fiyatlarının normalde düşmesi gerekirken neden yükseldiğini açıkladı. Bunun nedeni olarak, merkez bankalarının, özellikle Çin Merkez Bankası'nın, altın alımlarını artırdığını ve rezervlerini çeşitlendirmek istediğini belirtti. ABD hükümet tahvillerine olan bağımlılıklarını azaltmak isteyen merkez bankalarının altına yatırım yapması, altın fiyatlarının düşüşünü engelliyor.

"FED'İN PARA POLİTİKASI BU KADAR SIKIYKEN..."

Ancak Bloomberg'e altına dair çok ilginç bir analiz olduğunu belirten Soydan sözlerini şöyle sürdürdü: "Aslında FED'in para politikası bu kadar sıkıyken ve yakın dönemde de gevşeme işareti vermiyorken ons altının daha da düşmesi lazımdı. Çünkü altınla dolar birbirinin rakibi. Dolar çıktığında altın düşüyor ve dolar endeksi veya ABD devlet tahvillerinin getirisi yani faizi düştüğünde ise altın çıkıyor.. 

"MERKEZ BANKALARI CİDDİ ALTIN ALIMI YAPIYOR"

Şimdi dolar endeksinin yüksek olduğunu söyleyen Soydan, "ABD devlet tahvillerinin faizi de uzun zamandır görülmedik ölçüde yüksek. Bu şartlarda ons altının daha da düşmesi gerekirdi. Ama düşmüyor. Neden düşmüyor? Çünkü, Başta Çin Merkez Bankası olmak üzere 'Merkez Bankaları çok ciddi altın alımı yapıyorlar. Çin Merkez Bankası rezervlerini çeşitlendirmek istiyor. ABD devlet tahvillerinde payını kendi rezervleri içinde düşürmek istiyor ve doların, ABD devlet tahvillerinin rakibi de ons altın.'" dedi.

GRAM ALTIN NE ZAMAN YÜKSELECEK?

Soydan, haber analizinde görüşü yer alan yatırım şirketi yöneticisi Marcus Garvey'e göre dolar endeksinin ve ABD devlet tahvillerinin gelecek yıl düşmesiyle ons altının 2 bin 100 dolara yükseleceğini belirtti.

Dolayısıyla ons altına bağlı olan gram altın da fiyat hareketlerinden etkilenecek.

Yastık altında altını olanları sevindirecek gelişme!

Depremzedelere konutları ne zaman teslim edilecek? Bakan açıkladı!

Son Dakika! Deprem oldu


Geri Dön