23 / 12 / 2024

Greenway Ortadoğu'ya güneş enerjisi santrali kuracak!

Greenway Ortadoğu'ya güneş enerjisi santrali kuracak!

Greenway Güneş Sistemleri, geliştirdiği kule tipi yoğunlaştırılmış güneş enerjisi teknolojisi ile güneş ışınlarını alıcı kuleye heliostat aynalar vasıtasıyla yoğunlaştırıp, yüksek sıcaklık ve basınçta buhar üretimi sağlıyor.



Greenway Güneş Sistemleri, geliştirdiği kule tipi yoğunlaştırılmış güneş enerjisi teknolojisi ile güneş ışınlarını alıcı kuleye heliostat aynalar vasıtasıyla yoğunlaştırıp, yüksek sıcaklık ve basınçta buhar üretimi sağlıyor. Elektrik üretiminden, deniz suyu arıtmasına ve hibrit çözümlere kadar bu buharın kullanıldığını aktaran Greemvay Güneş Sistemleri Genel Müdürü Serdar Erturan, "Greemvay Türkiye, ilk kule tipi yoğunlaştırümış güneş enerjisi santralini 2011'de Mersin'de tamamladı. Güneş ışınımı açısından çok elverişli olan Ortadoğu bölgesinde kule tipi yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santrali kurmayı planlıyoruz" dedi. Aynı zamanda Kuzey Afrika bölgesinde de görüşmelerinin devam ettiğine dikkat çeken Erturan, 2015'in firma açısından yoğun geçeceğini kaydetti. 

Ar-Ge yatırımlarını artıracak Faaliyetlerini proje aşamasında sürdürdükleri bilgisini veren Serdar Erturan. Ortadoğu pazarında aktif rol üstlendiklerini söyledi. Bölgede su ve elektrik üretimi için devlet tarafından kayda değer destek gördüklerini aktaran Erturan, "Elektriğin ve suyun satış fiyatı üretim maliyetlerini karşılayamaz durumda. Ayrıca enerji ihtiyacı bu bölgede her geçen gün daha da artıyor" diye konuştu. Mersin santralinde de teknoloji geliştirme çalışmalarına devam ettiklerini bildiren Erturan, 2015'te Avrupa Komisyonu projesi çerçevesinde bu santraldeki Ar-Ge yatırımlarının daha da artacağını dile getirdi. 

2014'te teknolojilerini ticarileştirme faaliyetlerine yoğunlaştıklarını söyleyen Serdar Erturan, bununla beraber, müşteri beklentileri doğrultusunda ürün sağlamak için, ululararası firmalarla çözüm ortaklıklarını pekiştirdiklerini anlattı. Erturan, "Mayıs ayında TÜBİTAK, TTGV, TÜSİAD tarafından, iki yüda bir verilen Teknoloji Ödülü'nde, 'Büyük Ölçekli Firma Süreç Kategorisi' birincilik ödülünü aldık" açıklamasını yaptı. 


Yoğunlaştırılmış güneş enerji teknolojisi yapılanmasının yeni olmasından dolayı mevzuatta eksiklikler bulunduğunu aktaran Serdar Erturan, teknoloji avantajlarının keşfedilmesi ile birlikte, mevzuat eksikliklerinin giderileceğini ifade etti. Teknolojinin, doğalgaz çevrim santralleri ile hibrit kullanılmasının avantajı olarak gündüz güneş enerjisi katkısı ile atıl tesislerin tekrar ekonomiye dahil edilebileceğini aktaran Erturan, termal depolama imkanı ile 24 saat enerji üretiminin mümkün olduğunu belirtti. Dünyada kurulu bulunan ve inşaatı süren benzer projelerin de referansıyla, finans konusundaki sıkıntıların giderildiğinden bahseden Erturan, "Kısacası yerli teknolojimize, beyin gücümüze ve teşvik artışına destek verilmesi, Türkiye'nin gelişimi ve geleceği açısından önem taşıyor" dedi. 


Dünya ek


Geri Dön