22 / 11 / 2024
fuzul

Gümüşhane Karaca Mağarası'nda turizm sezonu sona erdi!

Gümüşhane Karaca Mağarası'nda turizm sezonu sona erdi!

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunan ve kentin önemli turizm merkezleri arasında yar alan Karaca Mağarası'nı, bu sezon 61 bini aşkın kişi ziyaret etti.




Bakım ve çevre düzenleme çalışmaları için Nisan 2015'e kadar ziyarete kapatılan sarkıt ve dikitleriyle ünlü Karaca Mağarası, bu sezon 61 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı.


İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaca Mağarası'nın 15 Nisan'da turizm sezonuyla ziyarete açıldığını, kasım ayı sonu itibarıyla da kapatıldığını belirtti.


Mağaranın 15 Nisan 2015'e kadar kapalı kalacağını ifade eden Akdoğan, bu süre içinde mağarada yürüme parkurları ile ışıklandırma sisteminin bakımının yapılacağını söyledi.


Mağarayı bu sezon ziyaret eden turist sayısında geçen sezona göre yüzde 10 artış olduğunu dile getiren Akdoğan, "Mağaramızı 15 Nisan-15 Kasım arasında 23 bin 566 yerli ve yabancı öğrenci, 38 bin yerli ve yabancı turist olmak üzere 61 bini aşkın kişi ziyaret etti. Doğu Karadeniz'e özellikle Arap ülkelerinden gelen turist sayısındaki artış Karaca Mağarası'na da yansıdı. Karaca Mağarası'nı bu yıl yüzde 43 artışla 7 bin 50 yabancı turist ziyaret etti" dedi.


Akdoğan, Karaca Mağarası'nı ziyarete açıldığı 1996 yılından bu yana 600 binden fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.


Mağara sorumlusu Saffet Nas ise ziyaretçilerin bazılarının mağara içindeki havuzlara demir para atarak dilek tuttuklarını, yapılan uyarıları dinlemediklerini söyledi.


- Karaca Mağarası'nın özellikleri


Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarındaki mağara, şehir merkezine 17 kilometre mesafede, denizden 1550 metre yükseklikte yer alıyor.


Yaz aylarında girişten itibaren ısının 18-19 dereceye, yan odalar ve derin koridorlarda ise 16 dereceye kadar düştüğü mağara, her yıl 15 Nisan-15 Kasım arasında turizme açık tutuluyor.


Mağaradaki sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları yer alıyor. Mağara gülleri, damlataşı havuzlardan çıkan küçük dikitlerin üzerinde bulunuyor.


Mağaradaki travertenlerin beyazdan laciverde kadar çeşitli renklerde olması, suyun içerisindeki demir ve magnezyum gibi erimiş mineral maddelerin yoğunluğunu gösteriyor.


AA


Geri Dön