23 / 07 / 2024

150 metrekare sınırı

150 metrekare sınırı

Dünya gazetesi Serbest Kürsü köşesinde yazısı yayımlanan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Tok, 150 metrekareyi geçmeyen konutlara ilişkin KDV ve tapu harcı arasındaki çelişkiye dikkat çekti.

Yüzde 25 sınırı kalktı, kiralarda karışıklık bitmedi: Boş konutlara ve metrekare bedellerine zam sınırı gelsin!

Kiracılar yüzde 25’ten zam yapmak için temmuz ayının ilk günü sözleşme yenilemeye çalışırken, gece 12'yi bekleyen ev sahipleri oldu. Sektör temsilcilerinden boş konutlara ve metrekare bedellerine zam sınırı gelsin önerisi geldi. İşte ayrıntılar...

Faizsiz evlilik kredisinde son dakika! Yaş sınırı açıklandı, 2 asgari ücret detayı dikkat çekti!

Evlenmeyi düşünen vatandaşların merakla beklediği faizsiz evlilik kredisinde son dakika gelişmesi yaşandı. 150 bin TL'lik evlilik kredisinde yaş sınırı açıklanırken, asgari ücret detayı ise oldukça dikkat çekti...

150 bin lira faizsiz kredinin detayları netleşiyor! Yaş sınırı olacak

Yeni evlenecekler merakla 150 bin TL evlilik kredisinin ne zaman çıkacağını bekliyor. Faizsiz 2 yıl geri ödemesiz kredinin detayları netleşirken yaş sınırı da koyulacağı ifade ediliyor. İşte tüm detaylar...

Akmerkez GYO'nun bağış ve yardımlarının sınırı 150 bin TL! 

Akmerkez GYO tarafından bağış ve yardımların üst sınırının 2021 yılı için 150 bin TL olarak belirlenmesinin, 2020 yılına ait Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda ortakların onayına sunulmasına karar verildi. 

Yeni müteahhide metrekare sınırı geliyor!

Geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Önüne gelen inşaat yapamayacak” açıklamasıyla yapılacak yeni düzenlemenin sinyalini vermişti. Düzenleme ile yeni müteahhide metrekare sınırı geliyor, müteahhitler 9 sınıfa ayrılıyor...

Toplu konut projeleri ve AVM’lerde sınır değerler düşürüldü!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğini değiştirdi. Düzenlenen yönetmelikte konut projelerinde ve AVM'lerdeki ÇED sınırı düşürüldü.

OSB'lerde parsel sınırı doğru değil!

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Vahit Yıldırım, Üretim Reform Paketi ve istihdamı değerlendirdi. Yıldırım, OSB parseli için getirilen yüzde 25’lik kâr sınırının mümkün olmadığını savundu.

Türkiye-İran sınırına duvar için İran'dan açıklama!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Türkiye'nin İran sınırına inşa etmeyi planladığı duvarla ilgili memnuniyet duyduklarını açıkladı.

TOKİ'den İran sınırına 144 kilometrelik yeni duvar!

Suriye sınırından kontrolsüz geçişlerin önlenmesi için Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde 688 kilometre uzunluğunda duvar inşa eden TOKİ, İran sınırı için yaklaşık 144 kilometrelik duvarın ihalesini tamamladı

İsrail, Lübnan sınırına duvar inşa edecek!

İsrail, Lübnan’daki kuzey sınırında güvenlik duvarı inşa edecek. Duvarın maliyeti 100 milyon Yeni İsrail Şekel (yaklaşık 28 milyon dolar) olacak.

Meksika sınırına inşa edilecek duvar için geri adım atıldı!

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına yapılacak duvar konusunda geri adım attı. Meksika sınırına inşa edilecek duvar maliyetinin cuma gününe kadar Kongre'den geçmesi gereken bütçe tasarısında olmayacağını söyledi.

İskânlı daire sayısı yıllık bir milyon sınırını zorluyor!

1980'li yıllardan bugüne geldiğimizde Türkiye'de son 15 yılda yaşanan gelişmeler yadsınamaz bir gerçek. Toplu konut seferberliği ve ulaşımdaki yatırımlarla ön plana çıkan Türkiye'de bugün iskanlı daire sayısı yıllık bir milyon sınırını zorluyor.

Konut ve işyeri kira gelirinde beyan sınırı!

Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Metin Taş, bugünkü yazısında konut ve işyeri kira gelirinde beyan sınırını ele aldı. İşte o yazı...

150 metrekare sınırı Haberi

150 metrekare sınırı
Yeminli Mali Müşavir Ahmet Tok'un yazısı şöyle:


Bilindiği üzere devlet konut satışlarını özendirmek ve dar gelirli vatandaşlar üzerindeki vergi yükünü hafifletmek için 150 metrekarenin altındaki konut satışlarında KDV oranını yüzde 1 olarak belirlemiştir (İnşaat ruhsatı 1. 1. 2013'den sonra alman, büyükşehir belediye sınırları içinde, lüks ya da birinci sınıf inşaat statüsünde, arsa birim metrekare vergi değeri 500 TL ve üzerinde olan konutlar hariç.) 150 metrekareninn üstü ise yüzde 18 KDVye tabi. Bu tabii ki küçük konut talep eden dar gelirliler için büyük bir avantaj. Ancak buna güvenerek daire satın alıp tapuya devir için giden dar gelirli vatandaşları hoş olmayan bir sürpriz bekliyor. Zira yüzde 1 KDV ile satılan dairenin tapu harcının dar gelirli vatandaşa maliyeti yüzde 4. 


Bakmayın teoride alıcının ödemesi...