28 / 04 / 2024

2014 inşaat sektöründe beklentiler

2014 inşaat sektöründe beklentiler

TÜRK ekonomisinin kamuoyuna aksettirilen son 11 yıllık görünümünü 3 temel başlıkta özetlemek mümkün. İlk olarak ekonominin yüksek büyüme oranlarına sahip olduğu, rekorlar kırdığı gibi bir algı oluşturuldu...

2019'da inşaat sektöründe neler değişecek?

"2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" 28 Ekim Pazar günü açıklanmıştı. Yıllık program kapsamında kamulaştırma, toplulaştırma ve imar uygulamaları gibi çeşitli konulara yenilikler getirilecek. Peki, 2019'da inşaat sektöründe neler değişecek?

İnşaat sektöründe teşvik! 1 Ocak'ta başlıyor!

2015 yılında çıkarılan yasa ile inşaat sektöründe binlerce işçi çalıştıran işyerlerine, ölüm ve sakatlıkla sonuçlanmayan iş kazası yaşanmaması halinde teşvik verilmesi öngörüldü. Aradan 3 yıl geçti. Yeni teşvik 2019 yılında başlıyor.

İnşaat sektöründe dijital dönüşüm konuşuldu!

ODTÜ öğretim üyelerinin katkılarıyla düzenlenen ‘BIM ve Ötesi: İnşaat Sektöründe Dijital Dönüşüm’ sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda, Türkiye’de inşaat sektöründe dijital dönüşüm ele alındı.

İnşaat sektöründe dijital dönüşüm sempozyumu düzenlendi!

Türkiye’de ilk kez inşaat sektöründe dijital dönüşüm sempozyumu gerçekleşti. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenler ve sektör temsilcileri sempozyumda bir araya geldi. 

İnşaat sektöründe geri dönüş süresi arsa maliyetine göre değişir!

Mesa Genel Müdürü Mert Boysanoğlu, inşaat sektöründe geri dönüş süresinin arsa maliyetlerine göre değiştiğini ifade etti..

İnşaat sektöründe maliyet baskısı sürüyor!

Mayıs ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi raporu açıklandı. KONUTDER Başkanı Altan Elmas, inşaat sektöründe maliyet baskısının sürdüğünü ifade etti...

Rusya'nın inşaat sektöründe durgunluk devam ediyor!

Ekonomik zorlukların devam ettiği Rusya'nın inşaat sektöründe iş hacmi bu yılın ilk 6 ayında yüzde 1 azalış kaydetti. 

Türkiye inşaat sektöründe önemli bir yere sahip!

Tacikistan'ın Ankara Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon, basın mensuplarıyla bir araya geldiği iftar programında, "Türkiye inşaat sektöründe de önemli bir yere sahip." dedi.

İnşaat sektöründe değişim yeni başlıyor!

GYODER Başkanı Doç. Dr. Yetgin, Türkiye’de inşaat sektöründe son 33 yılda büyük değişim yaşandığını belirterek, “Sektörün şeffaflaşması, kurumsallaşması ve etik kodların belirlenmesiyle asıl değişim yeni başlayacak” dedi. 

İnşaat sektöründe yeni dönem başlıyor!

Türkiye'nin geleceğine inandıklarını dile getiren Real Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dokumacı, "Artık inşaat sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Bu dönemi yakalayanlar sektöre damga vuracak" dedi

İnşaat sektöründe aile şirketleri farkını ortaya koyuyor!

İCK Yapı’yı gelecek nesillere hazırlayan Cemal Kuru, yurt genelindeki aile şirketlerinin yüzde 16’sının inşaat sektöründe faaliyet gösterdiğini, geçmiş tecrübelere ve emeğe saygı duyan kişilerden oluşan aile şirketlerinin ön plana çıktığını söyledi..

İnşaat sektöründe yatırımlar canlanıyor!

Kamu ve özel sektör yatırımları ve makine ve teçhizat yatırımları değerlendirirken, “inşaat” harcamalarının ayrıntısına bakıldığında da inşaat sektöründe yatırımların canlandığını görüyoruz. 

İnşaat sektöründe canlılık devam ediyor!

2017 yılında ilk el-yeni olarak 660 bin konut satışı gerçekleştirildi. 2017 yılında yapı kullanma izini alan daire sayısı ise 820 bin olarak kaydedildi. Tüm bu veriler ışığında inşaat sektöründe canlılığın sürdüğünü söylemek münkün. 

2014 inşaat sektöründe beklentiler Haberi

2014 inşaat sektöründe beklentiler

İkinci olarak ekonominin krize girmediği ve bir istikrarın olduğu söylendi. Üçüncü olarak da Türkiye'nin dev projelerle çok geliştiği ve zenginleştiği vurgulandı. 


Bu üç argüman da çokça bir algı operasyonuydu. İlk olarak büyümenin rekorlar kırmasına gelirsek; 1950-2002 arasındaki dönemin büyüme ortalaması neyse, 2002 - 2013 döneminin büyüme ortalaması da aynı oldu. Yani Türkiye, yüzde 4.5 civarında bir büyümeyi önceki 50 yılda da halihazırda tutturuyordu. Bu 11 yıllık dönem de bundan farklı bir performansa sahne olmadı. 

Rekor büyüme diye kamuoyuna lanse edilen büyümenin temel niteliği ise hayli olumsuz oldu. Adeta bir hormonlu büyümeyle Türkiye, biraz daha fazla büyüyecek olsa beraberinde büyük açıklar verdi. Sıcak paraya, borçlanmaya ve tüketime dayalı bu büyüme, üretim ve ihracat yerine tüketim ve ithalata bağımlı bir nitelik arz etti....